Lukk søk

Lavere divisjoner

April 11, 2021

Mister arvesølvet i koronatid: Lyn skal tilbake

Talentfabrikken Lyn har levert flere unge spillere oppover i seriesystemet i vinter. En koronastengt Norsk Tipping-liga gjør gresset grønnere på andre siden i PostNord-ligaen. Det endrer ikke trener Bent Inge Johnsens målsetning om opprykk.

August Tuastad Randers (Sotra) og Mikkel Tveiten (Skeid) er de to siste ungguttene som har forlatt Lyn-skuta. Et skip Bent Inge Johnsen har tatt på seg å finne kursen mot gammel storhetstid på nytt. Først og fremst opprykk til nivå 3, men korona-pandemien er i ferd med å spille den gamle storklubben et alvorlig puss. En nedstengt Norsk Tipping-liga har heller ingen horisont for seriespill med det første.

- Det er jo på et vis arvesølvet vårt som reiser videre. Det er unge og lovende spillere som har blitt utålmodige av at vi ikke kommer i gang med serien. Jeg tror vi hadde beholdt dem i Lyn under mer normale omstendigheter. Landslagsspiller Mikkel måtte videre til et høyere nivå, mens August og de andre skulle satses på her i klubben. Det er et skudd for baugen, starter Lyn-trener Bent Inge Johnsen.

Talentfabrikk vil opp

Lyn har gjennom de siste årene blitt en talentfabrikk, der lettbeinte, tekniske og godt skolerte spillere utvikler seg inn mot klubbens juniorlag. Derfra har trener Johnsen tatt opp en rekke spillere de siste sesongen. Det gror godt bakfra fortsatt, og plan var å bygge opp et opprykkslag med Lyn-gutter. En plan som nå er under mulig revidering.

- Vi er så heldige at det er veldig mange spillere som vil til Lyn, og her står døra åpen for de som søker utvikling. Da jeg kom hit var tanken at vi skulle ta dette løftet med Lyn-spillere. Slik som situasjon har blitt med korona-avbrekket, må vi kanskje tenke litt annerledes i forhold til spillerlogistikk. Lyn er en bra klubb for unge spillere, men å spille om opprykk handler også om å ha balanse i spillergruppa mellom ungt og eldre, fortsetter Johnsen.

Han og store deler av fotball-Norge hadde håpet lenge om en slags sesong i fjor. Et håp som ble tent og slukket om hverandre før det døde ut på sensommeren. Korona-trening og spillersamtaler på teams ble plutselig den nye hverdagen. Nå er håpet sesongen 2021 - og målsnøret er igjen plassert øverst på tabellen. Etter en skuffende 6.plass i 2019.

- Det så bra ut før korona tok ned alt. Vi hadde en god og bred stamme med Lyn-spillere. Siden har det vært av og på, der vi har fått trent med korona-restriksjoner i perioder. Det var ekstremt i fjor, der vi bare gikk å håpa på en åpning. Slik har dette året også starta, og det verste er at vi ikke vet noe. Det er tungt å planlegge og holde spillerne topp motivert. Vi får trent i mindre grupper, og har gjort noen aha-opplevelser med spillersamtaler og oppfølging via teams blant annet. Det er mye man får gjort selv i koronatid. Kontinuitet i spillergruppe og spillestil har vært vår røde tråd, men i år har vi tatt ned spillerstallen fra 23-27 spillere i fjor til 17-18 i dag. Det er bevist for å opprettholde kontinuitet og kvalitet på trening, forteller Lyn-treneren videre.

Et glimt av storhet

49-åringen fra Mosjøen har spilt mot Real Madrid og Bayern München i Champions League. Etter Bodø/Glimt og Rosenborg avsluttet Johnsen spillerkarrieren i Odd etter 2005-sesongen. Siden har Johnsen blitt på det sentrale Østlandet i store perioder.

Han har trent både Eidsvold Turn og Gjelleråsen til opprykk etter å ha startet trenerkarrieren i Urædd direkte etter at han la opp som spiller i Odd. Johnsen har også vært assistenten til Kåre Ingebrigtsen i Bodø/Glimt mellom Urædd og Eidsvold-jobben.

Bent Inge Johnsen var håndball-talentet som ble serie- og cupmester i fotball med Rosenborg. I tillegg cupmester med Bodø/Glimt, og med rundt 300 kamper totalt på øverste nivå. "Magic Johnsen" gikk han under i Rosenborg, og til Lyn kom han etter at Oslo-klubben hadde tapt opprykket i tette finisher noen sesonger på rad.

- Jeg har kontrakt her ut 2022, og vi skal fullføre det vi startet på, sier Johnsen.

Etter en havarert 2020-sesong tok Bent Inge Johnsen turen "hjem" til Bodø, for å se hva som foregikk i nord. Den suverene seriemesteren tok 81 av 90 poeng, og gikk under radaren på alle forhåndstips.

- Vi tok en tur opp for å se hvordan de jobbet, og det var fantastisk å få et innblikk i det arbeidet de hadde lagt ned over flere år. Gull-historien til Glimt tror jeg starter med den erkjennelsen de gjorde i 2013 etter opprykket fra 1.divisjon. De måtte ta grep for å bygge noe som sto over tid, og tok et nedrykk på veien mens de var tro mot den filosofien. De satte av penger til et akademi med 2 millioner kroner i budsjett. Nå er det på 10 millioner, forteller Glimts tidligere cup-mester.

Kan fjorårets suverene seriemester gjenta prestasjon i år?

- I fjor leverte de en intensitet med et trykk over tid som aldri tok slutt. Jeg ble overrasket selv faktisk, og det hadde vært ekstremt artig om de hadde gjentatt den prestasjon. Det kan nok bli tøft når du ser hva de har mistet av kvalitet, avslutter Lyn-trener Bent Inge Johnsen.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form