Lukk søk

Kvinnefotball

October 1, 2021

Medkila i korona-karantene etter feilfri seriestart

Medkila-trener Margunn Haugenes har flere positive koronatester i sin rekker, men kan se tilbake på en solid seriestart i 1.divisjon kvinner.

Medkila kunne juble etter seier 2-1 borte mot Fløya, og trener Margunn Haugenes kunne summere opp 6 av 6 mulige poeng etter serierunde 2.

Dagen etter kom nedturen. Seieren i Tromsø fikk en skikkelig bismak med positive korona-tester i Medkila-troppen. En uke senere er fortsatt 6-7 spillere enten i isolasjon eller karantene, etter at helgens kamp mot KIL/Hemne naturlig nok ble utsatt.

- Vi må bare prøve å se lyst på situasjonen, og status er bedre enn frykta i forkant. De fleste har testa seg ut av karantene, og får trent som normalt, og vi ser en ende på det. Vi er usikre på omfanget dette har, men håper vi skal være klarerte til neste kamp mot Amazon. Slik sett kom denne landslagspausen greit med, sier Medkila-trener Margunn Haugenes.

1.divisjon for kvinner tok i likhet med Toppserien landslagspause etter helgens 3.serierunde, og skal ikke i aksjon før 19.-20. juni.

Solid seriestart

Den tidligere England-proffen er inne i sin 5.sesong som trener i Harstad-klubben. Opprinnelig er Haugenes vestlending, men har vært trener i både Amazon Grimstad og Urædd før ferden nordover. Som spiller var hun tre sesonger i Fulham som proff og representerte Norge 79 ganger med flagget på brystet. Damefotballen har hatt enorm utvikling siden hennes aktive karriere, og de siste årene har den skutt fart over hele Europa.

- Mange av våre jenter har kommet hjem fra England til Toppserien, og de drar selvsagt opp kvaliteten i Toppserien. Når det er sagt er det veldig spennende det britene holder på med gjennom profesjonalisering av hele ligaen. I mange andre land er det ofte et fåtall klubber som satser for fullt, mens man i England ser det gjelder alle toppklubbene. Det er ikke bare i Norge damefotballen er i voldsom vekst. Det ser man egentlig over hele Europa-kartet, sier Margunn Haugenes videre.

Medkila-treneren er strålende fornøyd med full poengpott på de to første kampene.

- Vi har starta med to bortekamper, og sliter veldig ofte med å vinne i Tromsø. Det gjør 6 poeng enda mer gledelig, og vi er kjempefornøyde med seriestarten. Selvsagt også utrolig deilig med seier borte mot Fløya, da det er kamper som hauses litt opp. Det er jo slaget om Nord-Norge, og en slags form for "lokaloppgjør". Vi har møtt de i tre treningskamper, der 2 av de endte med klare nederlag. Dermed ekstra kjekt å vinne den, sier Haugenes videre.

Må gå sin egen veg

De siste årene har flere toppfotballklubber søkt samarbeid med sine kollegaer på herresiden. Det har gitt damefotballen et løft både sportslig, ressursmessig og administrativt. På sikt vil det skape et gap mellom de klubbene som står uten samarbeidsklubb på herresiden, og resten av klubbene i seriesystemet.

Med base i Harstad, ser trener Margunn Haugenes at de må gjøre ting på sin måte. Det finnes ikke alternativer lokalt - om man ikke skal se til Bodø og Tromsø som nærmeste potensielle samarbeidspartner på herresida. Det er store avstander i Nord-Norge.

- Jeg ser mange søker samarbeid, og det forstår jeg godt. Vi har ingen slike muligheter, og må se på andre alternativer. Medkila er en klubb som har drevet godt gjennom mange år, og vi har vært å finne i Toppserien eller 1.divisjon de siste 20 årene. Vi må rett og slett finne våre modell å følge utviklinga på. Medkila er en etablert klubb i toppfotballen, på tross av begrensede ressurser og at vi kommer fra en liten plass. Sogndal får det til, og vi klarer det år etter år, men vi ser at vi står overfor nye utfordringer om vi skal henge med i tempoet damefotballen utvikler seg. Vi har ingen shortcut-løsning, men skal gjøre det vi kan for å beholde vår posisjon, fortsetter Haugenes.

Harstad har ikke noe stort studentmiljø, og utfordringene med spillerlogistikk er sammensatte. Så langt har Medkila løst det med å sette sammen spillerstaller med mikset bakgrunn.

- Her er lite studenter, og vi har en utfordring med at mange reiser bort på skole etter videregående. Vi rekrutter spillere fra hele Hålogaland, ellers har vi litt egenrekruttering og henter inn enkelte spillere ellers fra inn- og utland, forteller Medkila-treneren.

Tenker ikke opprykk

Både Fart og Fløya har blitt slått 2-1 så langt.

Serien i 1.divisjon er spådd å bli tidenes jevneste. Så langt kan vi trygt slå fast at den prediksjonen stemmer. 2 av 14 kamper har endt med seiersmargin større enn et mål. 3 av kampene har endt uavgjort.

Medkila rykket ned fra Toppserien etter 2017-sesongen, og har siden radet opp rekken 5-4-2 plasseringsmessig.

Man tar ikke av i Harstad på bakgrunn av årets seriestart, og snakker høyt om Toppserie-spill 2022. Treneren er heller ikke sikker på om et opprykk er det sportslig beste utfallet for Medkila. Om man tenker utvikling.

- Vi skal være med i toppen, men har ingen definert målsetning om opprykk. Vi føler at spillerstallen burde vært sterkere og bredere om vi skulle gått for det. Pr nå er vi sårbare for skader på de beste spillerne, og så er det svært lite som skiller lagene i 1.divisjon. Dette blir tett og jevnt. Vi er der at tre strake seire gir kamp i toppen, mens man ved tre strake tap må passe seg for det som skjer nederst på tabellen, avslutter Medkila-trener Margunn Haugenes.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form