Lukk søk

Lavere divisjoner

October 1, 2021

Lyns plan: Bli folkets klubb i Eliteserien 2026

Lyn skal gjenoppstå i det beste selskap med den tolvte mann som nøkkelspiller på laget.

Det er høsten 2010. Året etter at Lyn rykket ned fra Eliteserien. Etter flere år med anstrengt økonomi, bestemmer Lyn seg for å kaste kortene før sesongen i 1.divisjon er ferdigspilt. Lyn blir den første og hittil eneste toppklubben i norsk toppfotball som har gått konkurs i moderne tid.

Lyn er en av de eldste fotballklubbene i Norge. 2 seriemesterskap og 8 cupmesterskap. Den siste storhetsperioden var tidlig på 2000-tallet, der laget tapte cupfinalen i 2004, og hentet seriebronse i 2002 og 2005. Det var starten på en lang nedtur, som nådde kanten av stupet høsten 2009. Da klubben ble presset til å selge unna sine beste spillere, og ta nedrykket fra det beste selskap.

Nedoverbakken startet, og konkursboet Lyn ble kastet ned til nivå 7 i norsk fotball. Takket være noen krumspring med å bytte plass med Lyn2 og ikke minst en mobilisering, klatret Lyn tilbake til 2.divisjon i 2014. Der stoppet det opp, og nedrykket til 3.divisjon var et faktum høsten 2015.

Der er den sovende kjempen fortsatt å finne. Med Bent Inge Johnsen som trener, og tidligere supporter Bjørn Gohn Jønsberg som daglig leder. Da han kom inn i 2019, startet et spill i kulissene. Man har vært veldig gode på å snakke minst mulig utad. Før denne uken. Nå skal Lyn tilbake til Eliteserien.

Klubben går med overskudd og er gjeldsfri. Skuta er rigget for mer enn 3.divisjon, og fylles nå opp med gods og gull. Fra klubbens nye aksjeeiere som kommer fra nord til sør. Pila i kompasset peker mot Eliteserien i 2026 eller 2027.

- Vi har en fantastisk gjennomtenkt plan, som har blitt til etter tette og mange samtaler med styret de siste to årene. Per nå har vi 604 nye aksjeeiere som til sammen har betalt inn 4 millioner kroner. Det er alt fra 1 til 1000 aksjer per hode. Av de som har handlet finner vi alt fra folk i Tromsø, som ikke er Lyn-tilhenger i det hele tatt, men som liker ideologi-prosjektet vi har startet, til hardbarka Lyn-tilhengere. Vi har fått en fantastisk start, og Lyn skal ikke bli noe kjøpelag over natta med tidligere Eliteserie-spillere. Dette handler om beviste valg på økonomi, spillerlogistikk, system, og alt som en fotballklubb bør og skal drive med. Det første vi ønsker er en sportsdirektør, som blir sentral i planene våre videre, sier daglig leder Bjørn Gohn Jønsberg.

Lyn til folket

På årsmøtet denne uken ble det klart at Lyn satser hardt på retur til det beste selskap. For å lykkes trengs det penger. Millioner. Målsetningen er Eliteserien 2026/27, med opprykk fra årets 3.divisjon allerede i år.

Verktøy for å lykkes: Crowdfunding. Folkefinansiering. Med mål om å hente inn 10 millioner kroner. Etter 11 års ørkenvandring skimter Lyn oaser i det fjerne. På tre dager har over 4 millioner kroner allerede blitt samlet inn. 80 000 aksjer er lagt ut for salg til stykkpris på 125 kroner. Første milepæl er 6,4 millioner kroner.

- Vi skal bli folkets klubb. Litt etter samme modell man ser mange andre steder i Europa, som for eksempel i tysk Bundesliga. Jeg tipper det sitter flere klubber rundt forbi og banner nå, fordi de ikke var først ute med dette selv. Nå har Lyn for vane å være en pioner i norsk fotball, og vi skal bygge noe som er levedyktig over tid. Alt skal skje trinnvis med et opprykk i år, og deretter tre år fremover i tid fra 2022. Pengene vi får inn skal investeres i å bygge et reisverk som står uten behov for rike onkler. Dessverre er det umulig å lykkes i norsk toppfotball uten penger og ressurser. Vi har mye av det siste allerede i klubben, og med de nødvendige investeringene på plass, tar vi sats mot nye mål. Jeg vil si at norsk fotball er avhengig av Lyn og Vålerenga i Eliteserien, og Oslo som by savner lokaloppgjørene, fortsetter Jønsberg.

Norsk Tipping-ligaen har stått stille siden høsten 2019, men mye tyder på at det blir en halv sesong fra august av. 13 seriekamper. Vinneren i de 6 avdelingene rykker opp. Om planene til Lyn får den starten de håper, er klubben å finne på nivå 3 når 2022-sesongen sparkes i gang. Da med et maskineri som maler av seg selv.

- 6,4 millioner er første milepæl, men målsetningen på sikt er 10 millioner kroner. Da skal vi klare oss gjennom PostNord- og OBOS-ligaen. Vi skal ta steg for steg med smart spillerlogistikk. Dessuten er vi veldig heldige med nedslagsfeltet vårt. Om vi kan tilby spillerutvikling på et høyere nivå, vil vi bli mer attraktive enn våre konkurrenter i Oslo. Dette skal vi få til. Jeg tror også vår folkefinansierings-modell vil gi en ny boost og vitamininnsprøyting med flere folk på kamp, seier Jønsberg videre.

Ser bra ut

Målet er altså Eliteserien 2026. Skipet som legger ut på ferden skal ha et mannskap, der flertallet kommer fra egne Lyn-rekker. Det skal heller ikke ligge mange trenersparkinger i grøftene langs ruta. Den daglige lederen har stor tro på at trener Bent Inge Johnsen har verktøy-kassa han trenger for å få laget opp fra årets 3.divisjon.

- Det ser bra ut, og vi mangler kanskje 1-2 brikker for å ha et komplett lag. Da Bent Inge tok over, var han nok uheldig med at vi ikke hadde den spillerlogistikken som passet hans fotball. Nå har vi det, der blant annet det er to indreløpere som kan løpe boks til boks i 90 minutter. Vi har fått inn Kjetil Wæhler og en argentiner som står for det fysiske, og jeg tør påstå ingen lag springer fra oss i år, smiler daglig leder Jønsberg.

Som har fleipet med at Vålerengas rike velgjører Tor Olav Trøim kunne vært tjent med å legge noen millioner inn i klubbkassa til Lyn.

Historisk sett har Lyn vært klubben for borgerskapet på Oslo Vest, mens Vålerenga har vært arbeidernes klubb på Øst-kantene. Det skillet er tett på visket bort, og Vålerenga hadde i mange år et skikkelig kompleks mot å ta den irriterende rivalen. Fra 1981 til 2009 tapte ikke Lyn på 15 strake seriekamper. I forsøk nummer 16 møtte VIF tett på et konkursbo med en alternativ lagoppstilling etter tunge spillersalg. Det er oppgjør som veldig ofte samler rekordmengder med publikum.

- Det er kanskje litt flåsete sagt, men det er enkel matematikk å regne på i at den kommersielle verdien til Vålerenga vil øke med rivalen Lyn tilbake igjen i Eliteserien, avslutter daglig leder Bjørn Gohn Jønsberg.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form