Lukk søk

Obosligaen

September 1, 2022

«Norges største keepertalent» avslører spiseforstyrrelse

Sogndals stortalent Håvard Hetle åpner opp om sykdommen.

Sogndal-keeper Håvard Hetle (19) har, tross sin unge alder, allerede blitt trukket fram som landets mest spennende unge keeper. I 2018 ble den da 15 år gamle målvakten kåret til "Årets talent" i Norge, og som 16-åring satt han på benken for Sogndal. Samtidig var han en av spillerne som ble fulgt tettest da TV 2 lagde serien "Våre neste menn" om U-landslaget.

Etter å ha blitt signert av Sogndal som 14-åring fikk han sin første og hittil eneste kamp for A-laget i cupen mot Stryn i 2019. Samme år sjonglerte han U-landslag, spill i 3.divisjon, spill i UEFA Youth League med juniorlaget og benk i OBOS-ligaen.

Men den tøffeste kampen har han kjempet utenfor banen. For i intervju med Sogn Avis og i  podkasten "Stao no pao", lagd av Sogndal fotball, så forteller keepertalentet at han nå har kjempet mot spiseforstyrrelse.

For i jakten på å utvikle seg og å vise seg fram endte han opp med diagnosen anoreksia nervosa, som nå har satt ham på sidelinja.

- Jeg tror at spiseforstyrrelser er et større problem i fotballen enn det som er kjent. Jeg håper at jeg kan hjelpe andre ved å fortelle min historie, sier Håvard Hetle i podkasten.

Åpnet seg i fjor

Keeperen har også tidligere fortalt om tøffe kamper utenfor banen. I 2021 fortalte han blant annet til VG at han hadde lagt bak seg et veldig tøft år, og keeperen sa han hadde begynt å slite psykisk.

Intervjuet ble publisert i juni i fjor. En måneder senere spilte han sine eneste kamper i Florø, hvor han egentlig skulle være på lån hele forrige sesong. Men siden 0-4-tapet for Kongsvinger for nesten nøyaktig ett år siden har ikke keepertalentet spilt. Og han legger lite i mellom for å skjule at det har vært en tøff tid han har gått gjennom.

– Jeg har utvikle en spiseforstyrrelse, slik at jeg verken fysisk eller psykisk var i stand til å spille fotball. Jeg måtte ta steget helt ut, og begynne å rydde fra bunnen av. Jeg kunne ikke trene fotball når kroppen hadde nok med å overleve, sier Hetle til Sogn Avis.

Måtte skrive opp vekt

I "Stao no pao" forteller Hetle at han er en person som alltid gir 100%, og at ting begynte å utvikle seg da koronapandemien satte en stopp for lagets fellestreninger i mars 2020. Og etter at laget igjen fikk begynne å trene, måtte de skrive opp egen vekt på en liste som hang i garderoben. Som en av lagets aller yngste var keeperen også en av de tyngste i A-stallen.

- I tillegg til dette har jeg alltid fått kommentarer på hvor mye mat jeg har spist. Selv om dette ikke er ment som noe annet enn small talk, slår det hardt ut når man er utrygg og ikke kjenner tilhørighet til spillergruppa. Summen av alt dette førte til at jeg ønsket å gå ned et par kilo i håp om at dette ville styrke utviklinga. Dette gjorde jeg på grunn av at jeg ønsket å bli sett av trenerne, på samme tid som jeg ønsket å kjenne tilhørighet til spillergruppa, sier han i podcasten.

Kombinasjonen av at han skrudde opp treningsmengden og gikk ned på matmengden var starten på problemene. På det meste hadde han gått ned 7-8 kilo, og han beskriver det som at kroppen sluttet å spille på lag. Til Sogn Avis forteller han at forholdet til mat etter hvert var så krevende at han kunne slite med å spise et eple.

– Jeg forstod i august 2020 at noe ikke stemte, men turte ikke erkjenne problemene som var på gang. Jeg ønsket å stå fram som den unge, sterke mannen jeg hadde vært tidligere. Sett i ettertid skulle jeg ønske at jeg var tøff nok til å si at her var det noe som måtte fikses. Jeg ble stående alene, og da sykdommen først tok over, klarte jeg ikke å gjøre jobben med å bli bedre på egen hånd, sier Hetle til Sogn Avis.

Selv om ting ikke fungerte gikk keeperen likevel på lån til Florø året etter. I "Stao no pao" sier at han at det var noe han ikke burde gjort, for han var ikke frisk nok til å kunne være førstekeeper i 2.divisjon på den tiden. I juni var han så på landslagssamling i Portugal, noe han hadde sett fram mot. Det ble derimot ingen god opplevelse, og Hetle beskriver at han ikke fikk sove fordi han var sulten og gruet seg til treninger og kamper. Etter samlingen ble det én måned til i Florø, før han returnerte til Sogndal. Der ble det én trening med laget før det sa stopp.

Keeperen var sykemeldt fra august i fjor til mars i år, flyttet hjem til Breim, og satte fokus mot å fullføre videregående samtidig.

– Hovedproblemet var det med å veie en 17-åring to ganger om dagen. Jeg ble livredd for den vekta. Det var en stor grunn til at jeg utviklet spiseforstyrrelsen. Det ble et ønske om å gå ned i vekt, en konkurranse. "Hvor mye kan jeg gå ned til i morgen", liksom. Jeg skal ikke skylde på noen, men jeg skulle ønsket at jeg fikk bedre informasjon og kunnskap om hva som var rett å gjøre for en 17-åring. Dette burde blitt oppdaget tidligere, slik at jeg fikk hjelp, men det står like mye på meg, siden det var jeg som var syk, åpner Hetle seg til Sogn Avis.

På vei opp

Etter å ha slitt stort og holdt seg unna fotballen har han nå sakte, men sikkert klart å bygge seg oppover igjen.

- Bunnen ble nådd i oktober i fjor, men da tok jeg problemene på alvor. Jeg begynte å samarbeide med ernæringsfysiolog Heidi Holmlund, som har vært til stor hjelp. Sakte, men sikkert tok jeg steg for steg, sier Hetle i podkasten.

Han har også jobbet tett med Ole Erik Grinde, som er mental trener og klubbutvikler i Sogndal.

Hetle beskriver det som at han fortsatt ikke er frisk, men at han nå har tatt tilbake kontrollen over livet sitt. Samtidig sier han at han er skuffet over at de ansvarlige rundt ham i klubben ikke gjorde mer enn å oppfordre ham til å oppsøke psykolog da de så at vekten gikk nedover.

Nå har veien tilbake mot en keeperhverdag startet. Etter først å ha trent i Sogndal én dag i uka, så skal han nå flytte tilbake i ukedagene for å trene fem økter. I podcasten sier han at drømmen er å bli toppfotballspiller igjen, men samtidig har unggutten et reflektert forhold til det som står foran ham,

- Nå er målet å komme i posisjon til å ta et konstruktivt valg med tanke på veien videre. Om jeg velger å droppe toppidrett for å satse på utdanning, skal det vere et bevisst valg, og det skal ikke være på grunn av at jeg ble syk, sier Hetle.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form