Kenneth (20) er fotballagent: - Det fungerer på samme måte i PostNord-ligaen som i LaLiga
20 år gamle Kenneth Nerkvern fra Elverum er agent for 25 fotballspillere, jobber med speidere i blant annet USA og har samarbeidsprosjekter på gang i flere afrikanske land.
Foto med tillatelse: Wenche Norberg-Schulz, Østlendingen
- Jeg har en enorm sult etter å lykkes. Det har vært mye slit for det man har klart å bygge seg til nå, sier Nerkvern til norskfotball.com.
NFFs liste over såkalte registrerte formidlere her i landet teller 194 navn. Ett av dem er Kenneth Nerkvern. 20-åringen fra Elverum driver Nerkvern Sport Agency med 25 spillere i stallen.
I vår og sommer har han blant annet hjulpet Ishmael Koroma fra svensk fotball til Elverum, sendt Andreas Heggen til Færøyene, hentet danske Lasse Plato Christensen og Alexander Brems til Nybergsund og nå sist spissen Chima fra Vard Haugesund til Fram Larvik.
- Jeg har spillere fra øverste nivå og ned til 3. divisjon. Det er en enormt dyktig gjeng med veldig bra gutter som har gode holdninger, ambisjoner og potensial. Jeg er privilegert som får jobbe med hver og en av disse. Det blir mange lange netter, men det er dette man vil drive med, sier unggutten.
Startet i Spania
Men hvordan blir man egentlig fotballagent? Nerkvern forteller at det hele startet da han kom i kontakt med et spansk akademi og agentur ønsket en bredere over markedet i Skandinavia - og Norge spesielt.
- Dette førte meg til ideen om å starte opp som agent selv. Jeg har alltid vært glad i å snakke, treffe nye mennesker, salg og forhandlinger. Jeg begynte å kartlegge nettverket mitt i Norge og utenlands. Jeg kom fort i kontakt med mange dyktige agenter, trenere og sportssjefer som også har erfaring fra Eredivisie, Premier League og andre toppdivisjoner rundt om i Europa. Da var det fort gjort fra jeg registrerte mitt eget firma og alle formaliteter med NFF var klargjort til jeg hadde Jan Inge Lynum som min første klient. Derfra har veien gått kun oppover, men med mye hardt arbeid og stor tro, forteller Nerkvern.
Fotballagenten er for tiden bosatt i Sverige der han reiser rundt for å se flest mulig kamper og treninger i tillegg til alle timene foran fjernsynet eller dataskjermen.
- Det blir mye speiding på interessante spillere. I tillegg til dette plinger det fort inn en god del henvendelser fra klubber fra nivå fire og opp til øverste nivå. Jeg har også en god del spillere i stallen som jeg må følge opp til enhver tid, både kamper, redigering av video, forhandlinger av kontrakter og potensielle overganger som må kartlegges.
- Er det stor forskjell på slik du jobber og de store, kjente agentene?
- Prinsippet er det samme. Det er fort like intense forhandlinger i norsk 2. divisjon som lenger opp i systemene. Jeg har vært delaktig i et solid antall overganger på gode nivåer - blant annet til Tyrkia - og det er flere likhetstrekk enn det er forskjeller. Om man har direkte henvendelse på en spiller som klubb har fulgt nok med på til at de kan ta kjappe avgjørelser, går ting naturligvis raskere enn om det er en mer usett spiller som må kartlegges og orienteres mer rundt. Normalt tar det ikke mange timene eller dagene før man har ting klart. Skal man sammenligne meg med de største, vil jeg ikke si det er så store forskjeller. Agentene jobber i samme bransje, og ting fungerer på samme måte i PostNord-ligaen som i Eliteserien eller LaLiga. Alle har sine klubber og kontakter som man stoler godt på, som gjør ting enklere.
Tjener godt?
Superagenten Mino Raiola skal ha tjent rundt 250 millioner alene på Paul Pogbas overgang fra Juventus til Manchester United. Men hva sitter egentlig en agent igjen med etter en overgang i breddefotballen?
- Avtaler og godtgjørelse er veldig variabelt. Noen av klubbene har større lønnsbudsjetter enn andre, og også sponsorer og boliger til disposisjon. Det er alltids noen klubber som skiller seg ut på lønninger og kontrakter. Uten å gå for mye inn i detaljer så kan jeg si at samtlige av de guttene jeg har tjener nok til at hverdagen går rundt. De aller fleste har også ordninger med bopel. Nivået har tatt seg veldig opp hos klubbene nedover i divisjonene, sier Nerkvern og fortsetter:
- Vi agenter sitter som regel igjen med en sum - noen prosenter - som regnes ut fra bruttoårslønn til spilleren. Som regel jo lengre kontrakter - jo større summer. Det er vanskelig å si hva man får i gjennomsnitt, men det er stort sett så man kan si seg fornøyd. Selv er jeg ikke den agenten som tenker mest på egen lommebok. Det viktigste for meg er at guttene i stallen min har en god utviklingsarena hvor man blir tatt vare på og kan ta steg. Jeg har ingen problemer med å sende en spiller gratis til en klubb med svakere økonomi som kan tilby spilleren en god sportslig pakke med rom for utvikling. Jeg tenker spiller først, så er en eventuell agenthonorar en bonus.
- Hva mener du er nøkkelen for å være en god agent?
- Opptre ryddig, ærlighet og god kommunikasjon med både spillere og klubber. Man kommer bedre ut av ting med gode relasjoner kontra dårlige.
Sportssjef er drømmen
Elverum-gutten driver Nerkvern Sport Agency alene, men har gode samarbeidspartnere både i Norge og utlandet. Blant annet speidere i USA samt pågående samarbeidsprosjektet i flere afrikanske land.
- Langsiktig kan det bli veldig bra. Skal man kun kjøre one man-show, tror jeg man fort vil kjøre seg fast. Det er mange tålmodighetstester man møter på veien, både med klubber, spillere og andre agenter. Målet er å arbeide videre innen fotballen og nå de målene jeg har satt meg. Det er kun mine egne tanker som kan stoppe det. Heldigvis vet jeg hvor mye lenger dette kan gå om jeg fortsetter i det sporet jeg er i. Nøkkelen har vært selvtillit, trygghet og modighet til å gå en annen vei enn de andre, sier Nerkvern.
- Hva er den store drømmen?
- Å komme så langt som mulig, om det er som agent eller en annen rolle innenfor fotballen. Jeg har en drøm om å bli sportssjef. Jeg har en moderne og modig filosofi om hvordan jeg vil gjøre ting. Utvikling av unge spillere betyr mye for meg, men også drift av klubb.