Lukk søk

PostNord-ligaen

April 4, 2023

«Jeg har vært i situasjoner i livet mitt både i kjøretøy og på idrettsbanen hvor jeg ikke burde vært»

Vegard Alstad Sunde har scoret over 200 mål for Levanger, men det få visste var at «Kokken» levde et dobbeltliv preget av rus og kriminalitet.

Foto: Digitalsport

I Trønder-Avisa forteller 49-åringen denne helgen om avhengigheten, hvordan han kombinerte fotballkarriere og rus samt ønsket om å hjelpe unge mennesker som sliter.

Sunde smakte alkohol for første gang som 14-årng, og mener det allerede da skjedde noe med ham.

- Mitt avhengighetsforhold til rus startet der og da. Jeg får frysninger når jeg snakker om det, fra beina, oppover i korsryggen og videre opp i nakken, en euforisk følelse. Om det er fordi jeg er så sugen på det eller fordi jeg vet hva det ender i, vet jeg ikke. Det eneste jeg vet, er at det blir en besettelse, et kjærlighetsforhold på en måte, sier Sunde til Trønder-Avisa.

Uteliv og fotball

Ti år senere fikk «Kokken», som han er kjent som i fotballmiljøet i Trøndelag, jobb i utelivsbransjen. Helgefylla eskalerte også til ukedager og Sunde hastet på nachspiel etter å ha ryddet og stengt på byen.

I 2006 ble det også amfetamin og kokain. Sunde var tobarnspappa, hamret inn mål for Levanger, drev utested og festet til alle døgnets tider.

- Jeg levde et dobbeltliv. Hvordan jeg klarte å kombinere alt, må du ikke spørre meg om. Det aner jeg ikke, sier han nå.

Partylivet gikk etter hvert ut over prestasjonene på fotballbanen. Hva lagkompiser og andre fikk med seg og ikke vet han ikke. De få gangene noen stilte spørsmål, avfeide han teorien og det var det.

- Jeg har vært i situasjoner i livet mitt både i kjøretøy og på idrettsbanen hvor jeg ikke burde vært, det er ikke til å stikke under stol, forteller Sunde åpenhjertig.

Klubblegende

Vegard Alstad Sunde er Levanger Fotballklubbs mest kjente spiller gjennom tidene. 280 kamper og 216 mål kan ingen heller matche i samarbeidsklubben.

Etter å ha ruset seg daglig i seks måneder og i tillegg ha rotet seg inn i kriminalitet, fikk han nok. Sunde ba om hjelp, havnet på klinikk i Vestfold og har nå vært rusfri i snart sju år.

- Det eneste som er ganske sikkert, er at hvis jeg legger meg edru og nykter i kveld, er det stor sannsynlighet for at jeg våkner edru og nykter i morgen. Mer vet jeg ikke.

Sammen med kjæresten tilbyr han nå differensierte helse-, omsorg- og velferdstjenester på hjemstedet Borgetun Hegge gård der målet er å hjelpe ungdom som har havnet på skråplanet.

PS! Etter tre års fravær gjorde Sunde i 2017 comeback for Vinne i 5. divisjon og scoret ni mål på fire kamper. Hans siste scoring kom for Kvam i 4-4-kampen mot Beistad høsten 2019.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form