Lukk søk

PostNord-ligaen

April 11, 2021

Historisk brasilianer i Brattvåg: - Har vært litt av en reise

Brasilianske Mateus Scavardoni (28) fulgte drømmene om å bli fotballproff for åtte år siden. I 2021-sesongen blir han å se i PostNord-ligaen i Brattvåg-drakt.

Det har vært litt av ei reise for brasilianeren, som snakker feilfri engelsk med tydelig amerikansk aksent.

Mateus Scavardoni ville leve ut fotballdrømmen sin, men forsto som 20-åring han måtte gjøre det andre steder enn i hjemlandet.

Siden har han studert til en bachelorgrad i USA, spilt collegefotball i tre år, skaffa seg italiensk pass, bodd i fire land, spilt semiprofesjonell fotball i England før han fikk sin første profesjonelle kontrakt i Elverum vinteren 2020. Så kom covid-19 og satte en stopper for resten av den drømmen.

Utfordringer har aldri bitt på Scavardoni, og i lengre tid har gutten fra en liten by i Brasil trent med Brattvåg.

Der skal han spille fotball i 2021-sesongen.

- Korona-pandemien ødela sesongen i Elverum, men slik er en ikke herre over. Jeg har spilt semiprofesjonell før det, men jeg har ikke vært i nærheten av de fasilitetene og det trenerapparatet vi har her i Brattvåg, sier Mateus Scavardoni.

Drømmen

Han har hatt fotballen som lidenskap siden han var liten gutt, og drømmen har vært å leve av det som spiller.

En konsekvens av å styrke sjansene for det, var å skaffe seg italiensk pass.

På veien har det vært krevende, men Mateus Scavardoni har lagt alt i potten på å lykkes.

Han har tatt seg småjobber ved siden av fotballen for å ha mat i kjøleskapet, parallelt med at 28-åringen har vært på ei reise mange vil karakterisere som et eventyr.

- Det har vært litt av ei reise før jeg kom hit til Brattvåg. Jeg tror på hardt arbeid om en skal leve ut drømmene. Dessuten er det alltid en åpen dør der en annen blir stengt, smiler brasilianeren med det italienske passet.

Det fikk han etter som oldefaren var fra Italia. Med et europeisk pass åpner straks mange flere muligheter seg for en brasiliansk spiller.

Det var den direkte årsaken til at han fikk kontrakt i Elverum, og grunn til at det er realistisk for Brattvåg å signere sin første brasilianer noen sinne.

Klubben har tatt han i mot med åpne armer.

- Jeg har veldig hjelpsomme lagkompiser, og det er høy kvalitet på medspillerne mine. I starten fikk jeg hjelp til alt, og det har vært fantastisk å få trene skikkelig med laget i vinter. Nå ser jeg egentlig bare fram mot å få spille kamper, sier Mateus Scavardoni.

Fortsatt med et smil om munnen.

Fire land

Han smiler mye, og ser ut til å ha funnet seg til rette nordvest på norgeskartet. Det er brasilianeren med det italienske etternavnet sitt fjerde land, der han bor eller spiller fotball.

For det er ikke lett å være ung fotballspiller i Brasil, der talent er samlebåndvare. Konkurransen for å nå fram i ung alder til en storklubb er knalltøff.

Da må en være kreativ, og tenke utradisjonelt.

Slik havnet Mateus Scavardoni i USA. På College uten stipend, men med småjobber store nok til å finansiere et liv med drømmen om å bli profesjonell fotballspiller.

- Jeg dro til et college i Oakland i Michigan, og fullførte en bachelor ved siden av fotballen til jeg var 24 år gammel. Da reiste jeg til Italia for å få passet mitt, og bodde der i noen måneder mens det gikk på plass. Jeg havnet deretter i Wembley FC, som er en semiprofesjonell klubb i London. Jeg kom meg ikke videre i England, og alderen ble brukt mot meg tross det var klubber som var interessert. Jeg nektet å gi opp, og flyttet til ei tante i Belgia. Der bodde jeg og jobba litt ved siden av, mens jeg kontaktet mange klubber i Europa. Da inviterte Elverum meg på et treningsopphold, og det endte med profesjonell kontrakt, sier Mateus Scavardoni til slutt.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form