Lukk søk

Kvinnefotball

May 21, 2021

Vi tipper Toppserien: Favoritten kan ta sitt første seriegull

Alexander Straus og Sandviken heter årets gullfavoritter i Toppserien. Kan bergenserne sikre seg sitt første seriemesterskap? Toppseriestarten er én dag unna!

Årets Toppserie for damer starter 22. mai, som mer to dager etter at overgangsvinduet stenger.

Den første serierunden vil bli noe amputert, da en LSK-spiller testet positivt på korona etter generalprøven mot Kolbotn. Dermed blir seriepremieren mot Lyn utsatt. LSK-kvinnene vant for øvrig treningskampen 1-0.

Korona-pandemien har spilt en rolle med forskjellige konsekvenser for lagene i vår beste kvinne-serie. Klubbene i Viken og Haugesund har tidvis vært stengt ned på tiltaksnivå 5a, mens andre lag har fått trent tilnærmelsesvis som normalt store deler av vinter og vår. Det kan utgjøre en forskjell. I tillegg blir ressursforskjellen trolig bare mer og mer synlig i årene som kommer. Flere damelag er allerede tatt inn under toppfotballklubber på herresiden, og i Avaldsnes lever nå tanken om å flytte inn under Vikings vinger.

Norskfotball.com-redaksjonen kommer her med tabelltipsene for årets sesong. Det ser tredelt ut, der det er langt verre å spå tabellbunnen enn toppen.

Historisk gull

Sandviken er en av klubbene med lengst fartstid i norsk kvinnefotball, og har faktisk aldri befunnet seg under nivå 2. Bergenserne har ofte vært et neste lag, og hentet hjem en rekke medaljer i storhetstiden på 1990-tallet. Seriegull ble det dog aldri. Det kan det bli i år, for sjelden har Sandviken sett bedre ut på papiret før sesongen.

Bakerst er Arna Bjørnars australske sisteskanse fra i fjor ankommet. Teagan Micah var da en av seriens beste målvakter. Duoen Maria Dybwad Brochmann og Kennya Kinda Esther Cordner scoret 29 mål til sammen under 2019-sesongen, men fikk fjoråret delvis ødelagt av skader. Her oser det 15+ av begge sine målkontoer denne sesongen, om de holder seg skadefrie. De er nemlig omringet av målpoeng-sankere. Det kryr av talent og solide spillere i trener Alexander Straus sin tropp, der 16-17 spillere kan rullere på start-plass uten at det svekker kollektivet.

- Vi tenker ikke så mye på historikk eller potensielle finaler og titler til høsten. Vi prøver å være så gode som vi kan i nuet uke etter uke. Om ikke mister man fort blikket på ballen, men jeg tror vi kommer til å bli gode. Om det blir på kort eller lengre tid gjenstår å se. Vi tåler litt skader, og det er ganske jevnt mellom flere spillere. Noe som gir oss et moment i trening og rullering i kampprogrammet, sier Sandviken-trener Alexander Straus.

Han er godt fornøyd med status knappe uken før seriealvoret starter, og Straus rår over et mannskap stinne i spillere med offensive kvaliteter.

- Vi har brukt den lange sesongoppkjøringen godt. Vi er gode på å ha fokus på det vi kan gjøre noe med, og dermed har vi fått trent bra og jobbet mye med spillestil. Vi har mange spillere som er langt framme i skoa, og har fått jobbet mye med det offensive frem mot seriestarten. Sist men ikke minst, har vi bank i bordet, kun 2 spillere ute med skade. Det gir oss 20+ friske og raske spillere i trening. Der er det mange som har mye målpoeng i seg, og det er kanskje forskjellen fra tidligere sesonger, sier Straus videre.

Forsvarsspiller Cecilie Redisch Kvamme slutter seg også til gamleklubbens tropp når avtalen med West Ham ender 1.juli. 25-åringen blir enda en profil sammen med landslagskollegane Tuva Hansen og Vilde Bøe Risa.

Hva tror så trener Straus om tabelltoppen? Vi spår hardest kamp fra Vålerenga og Rosenborg. Det virker tungt å se andre med gull-sjanser.

- Rosenborg har knapt tapt kamper siste to sesonger, og Vålerenga tok the double i fjor. De vil være der oppe i år også. Lillestrøm er alltid gode, og så kommer det alltid en outsider eller to fra dypet. Jeg tror det blir jevnt i toppen, avslutter Sandviken-trener Alexander Straus.

Han så sitt mannskap filleriste Åsane 9-1 i siste treningskamp før serieåpningen hjemme mot Kolbotn.

Sandviken blir også en del av SK Brann fra og med 2022-sesongen. Noe som ventelig gir klubben ytterligere løft.

Utfordrerne

Utviklingen har vært stor etter at Trondheims-Ørn ble RBK Kvinner foran fjorårssesongen. Nå blir det Champions League-kvalik til sommeren. Kristine Minde er gravid og uaktuell, og dermed er forsvarssjefen borte. Det er også toppscorer Marit Clausen. Dermed er det Lisa-Marie Karlseng Utland som blir noe av nøkkelen offensivt for Rosenborg denne sesongen. Dette ser uansett sterkt ut, og toppnivået er høyt. Styrket forsvaret med en solid signering før vinduet stengte med den hjemvendte England-proffen og landslagsspiller Kristine Leine fra Reading. Blekket på den kontrakten rakk knapt å tørke før pennen var i aksjon igjen, da duoen Sarah Dyrehauge og Synne Brønstad ble signert inn på Lerkendal. Dansken Dyrehauge kommer fra Thy-Thisted Q og Brønstad fra Steinkjer.

VIF-damene gjorde reint bord sist sesong, og ser på nytt sterke ut. Har slitt med korona-smitte, men fikk trene som vanlig selv om Viken-naboene måtte holde seg unna treningsfeltet på korona-restriksjoner.

Flere med gull-sjanser ser vi ikke, og den neste duoen kan kanskje i et heldig øyeblikk blande seg inn i bronse-kampen. Om et av de tre forannevnte laga underpresterer.

Vålerenga tapte forøvrig generalprøven 0-1 mot nettopp Rosenborg. Trønderne åpner hjemme mot Stabæk.

Lillestrøm var det store laget i norsk damefotball i en årrekke, men mistet et halvt lag foran fjorårssesongen. Det er fortsatt mye rutine og erfaring her, men LSK har lidd under treningsforbudet. Normalt ikke stabilt gode nok for en topp 3-plassering

Avaldsnes vurderer altså å takke ja til Vikings frieri, og kjøre flyttelasset til Stavanger. Det er dyrt å drifte et toppserielag med de ambisjoner Avaldsnes har hatt i en årrekke, og økonomi er sentralt i samarbeidsplanene. Det har skapt mye støy i en liten klubb, der det i tillegg har vært store utfordringer med spillerstallen i oppkjøringen. Laget blir til dels ungt, og lider under skadefravær på sentrale spillere. Har også mistet tunge navn fra i fjor. Spørsmålet er hvem som skal score målene? Da var det en kjærkommen signering i Wolfsburg-proffen Karina Sævik. Karmøy-jenta kommer hjem til Haugalandet etter proff-opphold i Paris Saint Germain og Wolfsburg siste sesonger. Før det leverte hun 33 mål på 93 kamper over fire sesonger i Kolbotn.

25-åringen mister seriepremieren grunnet innreisekarantene, men har signert avtale med de hvite og rødstripete ut 2022-sesongen. Trener Thomas Dahle tar frem store bokstaver når han skal beskrive tilførselen av en profil med 20 A-landskamper og 2 mål for Norge.

– Det er en syk signering i norsk målestokk, også er det i tillegg en lokal profil. Det er fantastiske nyheter. Det viser at vi har tenkt å være med i toppen i år. Vi har hatt en litt tøff start, men vi ser bare fremover. Vi blir litt som gjedda i sivet i år, forteller Dahle meget fornøyd til VG.

Avaldsnes serieåpner hjemme mot Vålerenga etter å ha tapt 0-1 mot Arne Bjørnar i siste finpuss før seriealvoret starter.

Mange spørsmålstegn

Nå begynner den virkelig krevende biten av å tippe årets tabell.

Stabæk vant 17 av 18 kamper i 1. divisjon i fjor, og leverte en strålende opprykkssesong. Styrer unna trøbbel i Toppserie-comebacket.

Kolbotn berga seg gjennom kvalik i fjor, og klarer seg greit unna trøbbel i år. Noen viktige spillere er borte, men fortsatt nok kvalitet igjen til en trygg landing midt i haugen.

Arna Bjørnar mistet Marija Alesic med det som trolig er en korsbåndskade i 0-6-smellen for Sandviken. Har et veldig ungt og talentfullt lag, men blir fysiske for små når kampene hardner til siste tredjedel av bana. Svensk og islandsk kvalitet på keeperplass. Motoren sentralt blir Thea Bjelle. Litt vriene å plassere, men trolig ikke langt unna trøbbel-delen av tabellen.

Klepp eller Lyn?

Førstnevnte har mistet alt fra i fjor, og stiller veldig ungt i årets sesong. Får inn noen utlendinger, derav den danske landslagskeeperen Kathrine Østergaard Larsen. Tapte mot Arna Bjørnar og klart tap mot Avaldnes. Klarer de å holde Lyn bak seg? 1-1 i generalprøven mot Amazon Grimstad etter scoring fra Marie-Yasmine Alidou D’Anjou, som var en av fire nye spillere i startelleveren i Kvinesdal.

Lyn kommer med et ungt lag, som nylig spilte 1-1 mot Kolbotn. Mistet trenerteamet etter fjorårssesongen, og Camilla Linberg til LSK. Ser ut til å være blant de to svakeste laga før sesongen.

Tabelltipset

  1. Sandviken
  2. Rosenborg
  3. Vålerenga
  4. LSK Kvinner
  5. Avaldsnes
  6. Stabæk
  7. Kolbotn
  8. Arna-Bjørnar
  9. Klepp
  10. Lyn

Vinnerodds Toppserien kvinner

Om en vil ha et sesongspill er for eksempel vinnerodds tilgjengelig i markedet. Det kan være smart å sjekke flere oddstilbydere.

Under vinnerodds fra Norsk Tipping og Coolbet.

Norsk Tipping:

Coolbet:

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form