Usikkerhet i PostNord-ligaen etter toppåpning: - Uforståelig
Klubbene i PostNord-ligaen går påsken i møte med frykt for at de ikke får starte treningskamper i tide til seriestart samtidig med Eliteserien og OBOS-ligaen i mai.
Kulturminister Abid Q. Raja (V) tente tidligere denne uken et håp om en start på toppfotball-sesongen etter påske. Med et lite forbehold om en smittesituasjon som tilsa det, ville regjeringen åpne opp for treningskamper fra midten av april og seriestart i starten på mai. I tillegg måtte klubbene følge den forsterkede smittevernprotokollen.
- Det som er viktig nå, er at vi skaper forutsigbarhet for toppidretten. Derfor lanserer vi følgende ambisjon: Vi tar sikte på treningskamper utendørs i idretter hvor flertallet av utøverne har det som yrke enten på heltid eller deltid i slutten av uke 15, opplyser Abid Q. Raja til VG.
Med "flertallet av utøverne som har fotballen som yrke" regnet nok de fleste inn PostNord-ligaen i dette utsagnet, men det viste seg i ettertid at klubbene på nivå 3 i norsk fotball jublet for tidlig. Raja hadde de to øverste nivå på både herre- og damesiden i tankene. Altså Eliteserien og Obos-ligaen samt Toppserien og 1. divisjon kvinner.
Siden spissingen av PostNord-ligaen i 2016 har nivå 3 på herresiden vært en del av norsk toppfotball. De 28 klubbene ble også tatt inn i toppfotballprotokollen under fjorårets korona-sesong. Nå er seriestarten utsatt på ubestemt tid, og flere klubber føler på både usikkerhet og frustrasjon.
- Vi føler vi står i en veldig frustrerende situasjon. Jeg kjenner ikke forutsetningene for å etterleve smittevern eller klubbøkonomien i 1. divisjon for kvinner eller generelt i Toppserien, men her kan umulig de ansvarlige ha regnet på konsekvensene for samfunnet en slik bestemmelse vil ha. PostNord-ligaen omsetter for millioner, og de fleste klubber har mange ansatte. Vi viste også under 2020-sesongen at det var svært lite smittefare relatert til trening og kamp. Dette er uforståelig, sier Brattvåg-trener Renè Skovdahl.
Etter det norskfotball.com-redaksjonen erfarer er det klubber i PostNord-ligaen som ikke står noe tilbake for lønnsnivået i de beste OBOS-klubbene. De fleste klubber opererer også med proffkontrakter på store deler av spillerstallen.
Under korona-året 2020 ble PostNord-ligaen lenge sidestilt med Norsk Tipping-ligaen og breddefotballen før nivå 3 også fikk grønt lys med toppfotballprotokollen i bunn.
Forberedt på midtuke
I Moss har de allerede delvis dratt permitteringskortet. Mye på grunn av forbud mot ordinære treninger grunnet smittesituasjon i Viken. Telemark og Vestfold er i samme situasjon, og flere klubber i både Eliteserien, OBOS og PostNord-ligaen har treningsforbud til over påske. Toppserien for kvinner fikk seriestarten utsatt. De færreste lagene har spilt treningskamper, og vil trenge noen uker på å starte opp maskineriet inn mot en eventuell seriestart.
Nå ser det ut som PostNord-ligaen igjen står igjen på perrongen når de øvrige nevnte serier tøffer av gårde mot en seriestart i mai.
- Vi er definert som toppfotball i det ene øyeblikket, for så å likestilles med breddefotballen. Det er på tide at man bestemmer seg for hvilken status PostNord-ligaen skal ha, fortsetter Skovdahl.
Under et digitalt møte onsdag kunne NFF-direktør for toppfotball og landslag, Lise Klaveness, fortelle klubbene i PostNord, at forbundet jobber opp mot helsemyndighetene for at PostNord-ligaen skulle likestilles med nivå 1 og 2. Hvorvidt NFF lykkes med å nå frem, får vi trolig ikke svar på før etter påske.
- Det som ble sagt i møtet var at man var redd for å slippe opp for mange serier samtidig. Derfor ble det de to øverste nivå på både herre- og dameside prioritert foran oss. Jeg kjenner ikke forutsetningene de har for å oppfylle smittevern-protokoller i 1. divisjon damer, men kan i alle fall fortelle at vi og PostNord-klubbene kan etterleve alle protokoller. Vi er på linje med OBOS i smittevern. Nå får vi smøre oss med tålmodighet. Det ble vi gode på i fjor, sier Egersund-trener Ojan Bijan.
Fjorårets spesielle sesong med enkel serie og sluttspill for de 7 beste lagene, er det ingen av klubbene norskfotball.com har snakket med, som ønsker en gjentakelse av. Heller ikke i Egersund.
- Vi trener for fullt og er en del av toppfotballen. Jeg tror alle klubbene må være kapable til å spille midtuke-kamper, og vi håper på en full sesong i år. Jeg tror alle klubbene er mer enn klare for å starte treningskamper etter påske, og åpne serien i starten av mai, sier Egersund-treneren videre.
Går for å vinne alt
Trener-kollega Skovdahl deler synet om å få spille en ordinær full sesong. Dog skaper det usikkerhet uten å ha en terminliste å forholde seg til.
- Vi ønsker oss ingen reprise av enkel serie og et amputert sluttspill som i fjor. Det gav en masse tilfeldigheter og halve serien uten noe som helst å spille for, samt flere spillere som byttet lag sent på høsten. Vi vil spille hjemme og borte mot alle lag, men klart vi føler på usikkerhet slik situasjon er blitt. Akkurat nå har vi ingenting å forholde oss til, avslutter Brattvåg-trener Renè Skovdahl.
I Egersund er trener Bijan fornøyd med spillerstall og treningshverdagen. Om "tigrene" bare får komme i gang med kampsesongen, tror treneren de skal glefse bra fra seg.
- Vi går for å vinne hver kamp, og da skal det være en god sjanse for å kjempe om opprykket. Det er nok flere som har samme innstilling som oss der, så vi er forberedt på en tøff og jevn sesong der oppe, avslutter Egersund-trener Bijan.