Lukk søk

Lavere divisjoner

October 1, 2021

Fra norsk breddefotball til e-cupspill: - Norge er mitt andre hjem

Du har kanskje ikke hørt om Renato Ziko? Grekeren med albansk pass spilte i Gjelleråsen og Bærum før han i vinter dro til KF Laçi der målet nå er gruppespill i UEFA Conference League.

Så sent som torsdag kveld var Ziko med i troppen da KF Laçi slo rumenske Universitatea Craiova 1-0 hjemme i Albania Europa Conference League-kvalifiseringen der også Molde, Vålerenga, RBK og Bodø/Glimt deltar.

Etter å ha eliminert FK Podgorica i forrige runde, er det nå et voksende håp om å nå gruppespillet i Europa-nyvinningen for den albanske klubben fra byen Laç med snaue 20.000 innbyggere.

Ganske fjernt fra de to foregående sesongene for Renato Ziko som da møtte lag som Odd 2, Sotra, Melbo og Skjetten i norsk 2. og 3. divisjon.

- Jeg har hatt troen på meg selv hele veien, masse passion og har aldri sluttet å jobbe hardt, sier 23-åringen selv til norskfotball.com om suksessen.

Elsker Norge

Det var daværende Skeid-trener Tom Nordlie som først ga Ziko sjansen til å vise seg frem. Den greskfødte 23-åringen med albansk pass hadde familie i Norge og ønsket å teste norsk fotball etter et opphold i Apollon Larisas på nivå to i Hellas.

- Alt så ut til å gå fint, men det var økonomiske grunner til at de ikke signerte meg. Da sendte treneren meg til Gjelleråsen. Alt jeg ville var å spille fotball og bo nær familien min, forteller Ziko.

Midtbanespilleren følte han hadde ferdigheter til å matche noe helt annet enn nivå fire i norsk fotball, og endte sommeren 2020 i Bærum ett nivå opp da koronakrisen stengte breddefotballen og 3. divisjonslagene ikke fikk spille kamper.

- Jeg ønsket meg videre. Jeg syns nivået er veldig profesjonelt i Norge, men det legges mer vekt på det fysiske enn det taktiske, mener 23-åringen som nå spiller i albansk toppdivisjon.

Vil tilbake

Selv om Ziko har blandede minner fra det rundt 1,5 år lange oppholdet i Norge, og han nå spiller på et klart høyere nivå i et land han kjenner godt, ønsker han seg tilbake.

- Perioden min i Norge var veldig vanskelig siden jeg ikke tjente mye penger på fotballen og jeg måtte jobbe ved siden av for å hjelpe familien min økonomisk. Det var litt av grunnen til at jeg endte i Norge i første omgang, forklarer Ziko.

- Men jeg elsker Norge så høyt! Familien min er der fortsatt. Norge er mitt andre hjem. Et av mine store mål er en dag å spille i Eliteserien.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form