Lukk søk

Lavere divisjoner

September 29, 2023

Flere breddelag kan få plass i cupen: - Vil forsterke sammenhengen mellombredde og topp

Nordreisa og Ringvassøy er to av lagene som kan komme nærmere en plass i cuprundene dersom «Hangeland-utvalget» får det som de vil.

Foto med tillatelse: Marius Helgå

Det såkalte «Hangeland-utvalget» presenterte fredag en rekke anbefalinger til endringer i norsk fotball, terminlisten og ikke minst hvordan cupen skal gjennomføres.

En arbeidsgruppe ledet av Brede Hangeland har sett på hvordan «toppklubbene kan få økt antall konkurransekamper som styrker den sportslige kvaliteten og øker inntektene til norsk fotball».

Cupformatet og ikke minst når cupfinalen skal spilles har blitt et tema etter pandemien og vårfinalen i 2022.

Utvalget foreslår ingen endringer i avviklingen av Eliteserie og Obos-ligaen, og ønsker også å videreføre cupmodellen fra 1. til 7. runde, men da med kamper høst-vår og ikke vår-høst.

Cupfinalen på våren?

Ideen går ut på å spille de to første rundene i august-oktober, fortsette turneringen i mars og med finale på Ullevaal i slutten av mai.

Fra 3. runde foreslår utvalget ren trekning også når det kommer til hvilket lag som skal ha hjemmekamp. Det betyr i så fall at bortekamp-prinsippet, som har fått mye oppmerksomhet denne høsten grunnet Kjelsås' vei til semifinalen, forsvinner.

- En arbeidsgruppe utreder et utvidet, regionalt kvalifiseringsspill før ordinært NM starter på høsten, heter det i forslaget.

Det kan bety at langt flere breddeklubber kan få delta i NM og ikke minst ha muligheten til å sikre seg en lukrativ kamp mot attraktiv motstand i 1. og 2. runde.

Også lavere divisjoner

Med dagens modell er alle lag fra Eliteserien og ned til og med 3. divisjon garantert plass i cupen i tillegg til at de alle kretsene har et ulikt antall plasser til sine 4. divisjonsklubber.

I den detaljerte delen av innstillingen står det følgende:

«NM høst/vår åpner muligheten for regionale kvalifiseringsspill før det ordinære Norgesmesterskapet (i perioden juni-august). Dette vil muliggjøre bredere deltakelse av breddeklubber nedover i divisjonssystemet, slik at Norgesmesterskapet i enda større grad inkluderer hele norsk fotball fra bredde til topp. Utvalget anser at en slik utvidelse av Norgesmesterskapet vil forsterke sammenhengen mellom bredde og topp, og skape minneverdige cup-møter på et godt tidspunkt i fotballkalenderen».

- Dette har vært et komplekst og vanskelig arbeid. Det er veldig mye engasjement rundt oss, og jeg vet at noen kommer til å være uenig med det vi legger frem, men det er et enstemming utvalg som på faglig grunnøag står ganske støtt i anbefalingene. Min anbefaling til de som bryr seg og er interssert er å lese innstillingen, der det ytterligere argrumentasjon i tillegg til det som er sagt nå. Hvis man går inn i det med åpent sinn, så ser man forhåpentligvis hvordan vi har tenkt, sa Hangeland på fredagens pressekonferanse.

Utvalget har bestått av representanter fra Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball i tillegg til representanter fra klubber i de to øverste divisjonene.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form