Lukk søk

Obosligaen

May 2, 2021

FFK rigget for å ta det siste steget: - Opprykket kommer når vi er gode nok

Bjørn Johansen har en av de mest spennende trenerjobbene i norsk fotball. Etter opprykket sist høst, er forventningene igjen store til Fredrikstad før årets sesong i OBOS-ligaen.

Bjørn Johansen tar fatt på sitt fjerde år i Fredrikstad. 51-åringen kom til plankebyen som assistent under Per Mathias Høgmo i januar 2018. Året etter tok Tromsø-legenden over hovedtreneransvaret, og etter 2020-sesongen skrev "Bummen" like godt på for tre nye sesonger som trener for en av norsk fotballs store aristokrater.

Sist sesong var Fredrikstad bare for gode for PostNord-ligaen, og i medgang stiger gjerne forventningene om mer suksess proporsjonalt i den sovende fotballgigant-byen Fredrikstad. Et av få steder i Norge, der fotballstemningen på sitt beste, kan sammenlignes med tilstander langt sør i Europa.

Skal Fredrikstad til Eliteserien i 2021?

- Opprykket til Eliteserien kommer når vi er gode nok, men vi har en arbeidsplan som sier 2023 eller 2024. Vi er veldig flinke til å være til stede i nuet, og det tror vi bringer oss videre både som klubb og lag. Det er nok klassisk Fredrikstad å tro vi blander oss direkte inn i toppen igjen etter et opprykk, men vi må steppe opp flere hakk fra i fjor for å henge med i OBOS. Når det er sagt er her mye positivt for klubben Fredrikstad. Vi har god kontroll på økonomien. Vi har brukt mye tid på å bygge kultur og klubb over tid, der plattform og kontinuitet er nøkkelord, innleder mannen som har en av norsk fotballs mest spennende trenerjobber.

Med 9 seriemesterskap og 11 cupmesterskap snakker vi om en sovende storhet, i en fotball-by der stemningen kan være både elektrisk og på diagnosenivå. Når FFK gjør det bra, bobler det over på Fredrikstad stadion. Et sted som kan være som en vulkan i både gode og dårlige dager.

- Stemningen i byen er fortsatt som en god oppdrift på sesongen i fjor. I klubben er den veldig bra, trass i at vi lenge har vært stengt ned av korona-restriksjoner. Vi har fått trent veldig bra fysisk, og har hatt lite skader. Bank i bordet. Jeg skrev ny kontrakt med plan om å fullføre prosjektet vårt. Jeg trives også ekstremt godt i både klubb og by, fortsetter Bjørn Johansen.

Fornøyd med stallen

Med kun 11 tap på 71 seriekamper var det meget fortjent og forventet at FFK skulle ta opprykket fra nivå 3 sist sesong. Med det klart største budsjettet, så spillerstallen morsk ut på papiret. I OBOS-ligaen er motstanden tøffere, flere konkurrenters budsjett større, og nivået er et knepp opp.

Årets første treningskamp bar imidlertid bud om at Fredrikstad går en god sesong i møte. Uten å ha spilt en kamp siden november i fjor, ble OBOS-kollega Ull/Kisa hamret ned 4-1 etter en målløs første omgang. Selv om en tropp på 22 spillere ikke rakk til å fullføre kampen, der hovedtrenerens medisinske apparat måtte ta en for laget den siste halve timen. Fysioterapeut Håkon Wæhler og fysisk trener Torvald Berthelsen, har heldigvis spillerbakgrunn fra PostNord- og Norsk Tipping-ligaen.

- Jeg er veldig fornøyd med spillerstallen, der de fleste var med på opprykket i fjor. Vi har god bredde i troppen, og tre nye har kommet inn. I tillegg en 15-åring jeg tror blir fantastisk god i Ethan Amundsen. Siden vi ikke får blande spillergrupper, var ingen juniorspillere med mot Ull/Kisa, og prøvespillere har ikke vi eller andre hatt anledning til å teste ut i vinter. Dermed blir det å improvisere, og ellers bruke det man har, sier FFK-treneren.

Et noe svekket Mjøndalen led samme skjebne søndag - tre uker før seriestart borte mot Åsane.

- Vi venter spent på at ting skal skje, og har endelig kommet i gang. Nivået i ligaen begynner å bli bra, men det blir som alltid tett, jevnt og med merkelige resultater i år også. Stabilitet er nøkkelordet for å henge med i toppen, sier Johansen.

Onsdag er Strømmen motstander i Fredrikstad.

Stor tro på nykommer

Taofeek Ismaheel herjet med Fredrikstad i fjor. I Skeid-drakt. Etter sesongen skrev 20-åringen kontrakt med FFK, som hadde hatt den spennende angriperen i kikkerten gjennom hele 2020-sesongen. Kantspilleren fra Nigeria ble hentet av Tom Nordlie til Skeid før 2019-sesongen. En offensivt spennende spiller med bakgrunn fra St. Truidens U23-lag, franske Stade de Reims og Crystal Palace sitt ungdomsakademi. Ismaheel fikk 17 kamper i OBOS, sesongen Skeid rykket ned for to år siden. Sist sesong ble det 6 kasser på 20 Skeid-matcher.

Treneren har tro på laget sitt, men har satt et stort utropstegn i margen på nykommeren. De har begge kontrakt ut 2023-sesongen.

- Ismaheel har x-files momentet, og vi håper å få ut potensialet hans her i Fredrikstad. En teknisk, hurtig og god avslutter, som er god 1 mot 1. Han har sett bra ut i vinter, og var god for Skeid, forteller trener Johansen.

Som trekker frem den samme trioen som de fleste andre når opprykksfavorittene skal ramses opp i årets OBOS-sesong.

- Sogndal med sin kontinuitet, samt Start og AaFK med sine ressurser skal være der oppe. Så blir 2021-sesongen trolig spesiell på flere vis. Det er brutalt å miste en måned med trening, for så å få noen få ukers oppkjøring til seriestart. Det tror jeg nesten du må være i fotballbransjen for å forstå. Det er både risiko for skader og svingende prestasjoner, avslutter Fredrikstad-trener Bjørn Johansen.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form