Lukk søk

Fantasy

September 1, 2022

Eliteserien Fantasy: STOR gjennomgang av alle lagene

Vi gir deg røverkjøpene, spillerne du må styre unna og hvilke lag som har enklest kampprogram i starten.

Foto: Digitalsport

Med bare noen dager igjen til seriestart i Eliteserien er det også på tide å tenke på hvordan Fantasy-laget skal se ut.

I år er spillerne dyrere enn noen gang. Det gjør forhåpentlig at lagene vil være mer forskjellige enn i fjor, hvor det ble litt for små forskjeller. Samtidig bidrar det utvilsomt til at det er mye vanskeligere å plukke ut sitt lag før seriestart 2.april.

Her er Coolbets odds for Eliteserien:

I denne saken går vi gjennom alle lagene og gir deg de beste budsjettkjøpene og spillerne du må styre unna. Samtidig tar vi noen tøffe valg mellom flere av de dyreste spillerne og hvilke som skal med. Hvilke lag som har best og verst terminliste i starten blir du også klokere på her.

Dette er langt og ganske nerdete. Men det er mange veldig populære fantasy-valg som framstår som katastrofe-valg i starten av årets sesong. Så om du vil unngå å bomme fullstendig på hoppkanten anbefales videre lesing.

Bodø/Glimt

Terminliste

Så gode som Glimt har vært de siste årene er kanskje terminliste av mindre betydning her enn for mange andre lag. Men det må sies at det ikke er den enkleste åpningen. Rosenborg, Vålerenga og Lillestrøm i de tre første hjemmekampene, med bortekamper mot Sandefjord og Viking mellom.

Mulige dobbeltrunder må følges nøye med på! Lagene som skal ut i Europa i høst har mulighet til å flytte noen kamper til våren. Informasjonen her kommer trolig før seriestart, og må selvsagt følges med på.

Beste kjøp: Amahl Pellegrino (MID, 11.5)

Her vil det garantert være åpent for diskusjoner. Men så langt har nesten halvparten av managerne fått plass til Ola Solbakken (11.0), mens Pellegrino er på litt over 15% av lagene. Det er en enorm forskjell. Å gå mot en så god spiller som Solbakken når så mange eier ham kan drepe fantasy-sesongen i starten om trønderen har et par knallrunder. Men jeg trekkes veldig, veldig mot å helle finne en halv million til for å ha Pellegrino på laget.

En mulig dobbeltrunde vil gjøre at man kanskje må ha to av dem uansett. Men om den prosentvise forskjellen står seg noenlunde bidrar det til at å gå Pellegrino over Solbakken er enda mer spennende. For selv om det er enkelt å hevde at Solbakken er en bedre spiller, så vil jeg hevde Pellegrino er en bedre spiller å ha på Fantasy.

Et minus at Pelle oftere byttes ut med 5-20 minutter igjen, men veies opp av at han trolig er førstevalg på straffer.

Solbakken "bare" med 6 mål + 6 Fantasy-målgivende i fjor. Målpoeng-potensialet er større på Pellegrino. Solbakken hadde 0.23 i xG pr 90 minutter i Eliteserien i fjor, og hadde 1.62 skudd på mål pr full kamp. Pellegrino hadde 0.5 i xG pr 90 minutter, og løsnet 2.84 skudd på for hver fulle kamp i Eliteserien. Flere av skuddene går også på mål (32% mot 42%)

Mål mot Celtic borte, i begge kampene mot AZ og mål + assist mot Lillestrøm i cupen, mens Solbakken har to mål på de tellende kampene nå. Begge ser bra ut, men det er egentlig betryggende. For Solbakken har vært god lenge, mens Pellegrino gikk litt i stå og brant noen store sjanser mot slutten i fjor.

Jeg tror folk ser Glimt-kampene og ser hvor god Solbakken er. Men jeg tror fortsatt Pellegrino er et bedre valg på Fantasy. Det er rett og slett mer poeng i ham. Å gå uten Solbakken når så mange eier ham er en risiko, men jeg regner med Solbakken er på laget mitt når sesongen starter.

(Og så kommer det vel noen luringer med Saltnes som knuser både Team Solbakken og Team Pellegrino)

Styr unna: Nikita Khaykin (KEE, 6.0)

Ikke at han isolert sett er et fint valg. Men budsjettet skal gå opp, og da er det unødvendig å bruke 6.0 på en målvakt. Det vil sjelden eller aldri lønne seg. Når du i tillegg får backene Brice Wembangomo og Alfons Sampsted til samme pris, så må det være et meget enkelt valg å heller gå for en av de to.

I skrivende stund den 4. mest populære keeperen, og Lars Jendal foran er det mange som henter som andrevalg.

Mulig røverkjøp: Lasse Nordås (ANG, 6.5)

Ikke enkelt å finne noen i den kategorien i årets Glimt-mannskap, og dette er en spekulativ variant. Men tankerekken er følgende: Det er fortsatt mulig at Erik Botheim kan vende tilbake til Bodø i hvert fall fram til sommeren. Nordås er en lovende spiss, men allerede før Botheim er tilbake er han et tredjevalg. Så kan det ikke lukte et utlån her? Lag som Jerv, HamKam, Tromsø (!), kanskje Kristiansund og Aalesund bør alle være klubber hvor han potensielt kan være en mulig forsterkning, og i så fall et interessant valg.

Ellers framstår 8.5 på Hugo Vetlesen som en mulig "billig" rute inn til tre Glimt-spillere på laget sitt. Fant virkelig seg selv mot slutten av forrige sesong, og endte sesongen med 5 mål og 8 Fantasy-assist. Sett bra ut også i kampene nå. Meget populær og på 26% av lagene nå.

HamKam

Terminliste

Trengs en god start på Hamar. Lillestrøm (H), Tromsø (B), Sandefjord (H), Kristiansund (B) og Aalesund (H) bør gi noen poeng før programmet blir mer ugjestmildt fra runde 6.

Beste kjøp: Nicholas Hagen (KEE, 4.5) / Kristian Eriksen (MID, 7.0)

Mange billige valg i HamKam. Men det er gode 4.5-forsvarere fra andre lag og de billige på midten framstår ikke veldig fristende. Hagen derimot, er én av to 4.5-keepere som spiller fast. Det gjør at han nesten garantert vil være den mest populære Kamma-spilleren.

Sto godt etter at han kom inn sist sommer, og selv om HamKam trolig blir et bunnlag, er ikke nødvendigvis en keeper et svakt valg. For det første sjelden forskjellene er store på keeperplass, og for det andre har de altså et kampprogram som er ganske fristende i starten.

Så kan Kristian Eriksen, uansett om han blir på Hamar eller om Rosenborg legger nok kroner på bordet, bli en særdeles populær spiller. Det er vel neppe noen enkeltspiller som er like viktig for laget sitt som Eriksen. Viste nylig med sine to mål mot Vålerenga hvor god han er. Kommer til å spille alt om han blir, og trolig være involvert i en svært høy prosentandel av lagets mål. Trolig også en bonusmagnet med sin kvalitet og sitt oppofrende spill.

Styr unna: Fredrik Sjølstad (MID, 5.0)

Ingen åpenbar kandidat i denne kategorien. Men uansett om det blir 3-4-3 eller 3-5-2 vil Sjølstad få den mest defensive rollen sentralt på midten. Kristian Lønstad Onsrud og Morten Bjørlo er mer offensive og har mye større målpoeng-potensial til samme pris sentralt på midten.

Mulig røverkjøp: Clément Bayiha (FOR, 4.0)

Egentlig høyrekant, og antatt å primært være et andrevalg bak Aleksander Melgalvis som høyre vingback. Har fått sjansen på motsatt vingback utover, og notert seg for tre målgivende i oppkjøringen. For en uke siden så Bayiha ut som en spiller alle måtte ha.

Men etter at Vegard Kongsro nylig signerte, og er tiltenkt rollen hvor Bayiha fikk sjansen, er sistnevnte igjen i utfordrerposisjon både til venstre og høyre. Det gjør at Bayiha går fra å være et FANTASTISK 4.0-valg til et mer usikkert kort. Likevel, det kan bli spilletid på ham, men ikke lenger en spiller man må ha fra sesongstart.

Haugesund

Terminliste

Et ok kampprogram i starten. Sandefjord, Strømsgodset og Kristiansund i de tre første hjemmekampene er fine muligheter. Vålerenga, Lillestrøm og Odd på bortebane innimellom. Deretter venter Bodø/Glimt (H) og Rosenborg (B).

Beste kjøp: Søren Reese (FOR, 5.0)

Badou til 8.0 kunne vært nevnt, men prisen er litt for stiv i mine øyne. Ender derfor på den dansken nykommeren som skal styre forsvaret i år. Haugesund har tradisjonelt vært et lag å stole på defensivt. FKH har holdt nullen i 8, 7, 9 og 11 kamper de siste fire sesongene.

Reese har sett ut som en veldig god signering på stopperplass. Blir fort en spiller som kan dra med seg bonuspoeng når laget holder nullen. Ingen voldsomme offensive stats fra Superligaen, men 4 mål og 7 målgivende på 86 kamper får være ok for en stopper.

Styr unna: Sondre Liseth (MID, 7.5)

5 mål, 5 målgivende og 15 bonuspoeng i fjor. Var populær da spillet kom ut. Men Liseth har slitt med en ankelskade som har satt ham utenfor hele oppkjøringen, og ennå er han ikke tilbake i normal trening. Dermed er han neppe noen spiller å regne med de første rundene. 2.6% har ham inne ennå, og står i fare for å brenne en god del av budsjettet uten nytte.

Mulig røverkjøp: Christos Zafeiris (MID, 5.5)

Med nevnte Liseth og Peter Therkildsen skadd har det vært Zafeiris og Kevin Krygård som har spilt på indreløperplassene. Zafeiris har fra høyresiden plassert seg høyere i banen, og han scoret også på frispark (som gikk via en forsvarer) i første kamp mot Åsane. Et stort talent, og en spillestil som vil begeistre og kunne gi målpoeng. Spilt i midtbaneduo i OBOS for Grorud, kan han løsne enda mer offensivt i 4-3-3? Ulempen er altfor mange gule kort som følge av en meget aggressiv spillestil.

Jerv

Terminliste

Sørlendingene kommer til å bli tippet sist av "alle" i år. Men kampprogrammet og de lave prisene, kombinert med en ekkel gressmatte og nyopprykkede lags evne til å ofte overprestere i starten, gjør at Jerv-spillere faktisk kan være interessante og gode valg. 6 hjemmekamper på de 10 første kampene. Unngår også kanonene på Levermyr disse matchene. Strømsgodset, Kristiansund, Tromsø, Odd, Sarpsborg 08 og HamKam er lagene de har hjemme. Eklere bortekamper med Lillestrøm, Vålerenga og Viking som de tre første turene.

Beste kjøp: Øystein Øvretveit (KEE, 4.5) /John Olav Norheim (FOR, 4.5)

Her hadde jeg egentlig tenkt å ha lun John Olav Norheim (FOR, 4.5), som kunne blitt Eliteseriens svar på John Lundstram. Forsvarer ute av posisjon og med målpotensial. Men korona har gjort at han har slitt. Fikk imidlertid sin første kamp i vinter i generalprøven mot Bryne, og spilte hele kampen. Mest aktuell som stopper, men har spilt både på midten og som offensiv midtbane i fjor. 7 mål sist sesong (5 i serien, 1 i cupen, 1 i kvalifiseringen).

Om Norheims form hadde føltes helt 100% trygg hadde han potensielt vært inne på veldig, veldig mange av lagene. Var oppe som spiss eller offensiv midtbane i 13 kamper sist sesong. Ofte kun i deler av kampen, men hadde fem hele kamper i posisjonene.

Dermed seiler keeperen, som er én av to 4.5-målvakter som er førstevalg, som et ok alternativ. Kommer til å få mye å gjøre, og det er både potensial for bonuspoeng og redningspoeng her. Kampene i starten gir også ok sjanser for rent bur. Jeg tror fortsatt Hagen fra HamKam er det beste 4.5-valget, men Øvretveits pris gjør ham også veldig vurderbar.

Ellers er Jerv på signeringskjøret fram mot seriestart. Spillere som Mathias Haarup (vingback), Erlend Hustad (spiss) og Rodney Antwi (ving/spiss) går trolig rett inn på laget, og vil bli eid av veldig få. Spesielt Antwi har sett spennende ut og scoret to mål mot Arendal. Kan vise seg å være ok verdi til 6.5 på midten, spesielt i Jervs gode hjemmeprogram i starten.

Styr unna: Felix Schröter (ANG, 5.0) / Kristian Novak (FOR, 4.0)

Schröter er bare en halv million over de billigste angriperne. Og siden han fikk mye spilletid i fjor (6 starter, 7 som innbytter siden han kom på sommeren) er han inne på 6% av lagene. Jeg tror utsiktene til spilletid er svakere i år. Er først og fremst et alternativ på kantene, og med de siste signeringene nå er det mange foran ham i køen om spilletid offensivt. Jeg tror det er bedre verdi å gå med en "død" tredjespiss og heller bruke den halve ekstra millionen et annet sted.

Så er Novak en brannfakkel her, for han er en av de aller mest populære 4.0-forsvarerne. Mange vil se at han fikk 17 kamper for Jerv i fjor og tenke utsiktene er gode til spilletid. Og joda, Novak kommer til å få noen minutter, men jeg tror han er et stykke bak i køen. Daniel Arrocha, Erik Tobias Sandberg og nevnte Norheim (når han er tilbake) er foran i køen, og oddsen er lav for at en ny stopper hentes før vinduet stenger. Aldri feil med 4.0 i forsvar, men om man regner med mye spilletid kan det bli en skuffelse.

Mulig røverkjøp: Willis Furtado (MID, 6.5)

Er det noe årets Jerv-lag mangler, så er det et tydelig spissvalg. Samtidig har de flere alternativer på kantene. Den kombinasjonen gjør at Willis Furtado, som tidvis var fantastisk som kant i fjor, kan bli brukt som spiss. Har spilt der både mot Odd og Sandnes Ulf i oppkjøringen (hvor de også manglet mange).

Leverte 10 mål fra høyrekanten i OBOS-ligaen og var en profil. Blir han å finne på spissplass er han enda mer spennende, men det er mer usikkert etter de siste signeringene.

Kristiansund

Terminliste

Unngår de antatte topplagene de seks første rundene. Aalesund (B), Sarpsborg 08 (H), Jerv (B), HamKam (H), Haugesund (B), Strømsgodset (H) i de seks første kampene bidrar definitivt til å gjøre det aktuelt med KBK-spillere.

Beste kjøp: Snorre Strand Nilsen (FOR, 6.0)

Småvanskelig å finne en spiller i denne kategorien. KBK rullerer mye på laget, noe som gjør at de offensive spillerne er vanskelige å la seg helt friste av. Snorre Strand Nilsen leverte 6 mål fra backplass i fjor, og kommer til å spille alt når han er skadefri. Den spilleren med den største potensielle oppsiden, og jeg får småvondt i hodet av å tenke på hvor mange plasser han kostet meg i fjor.

Styr unna: Sean McDermott (KEE, 5.5) / Aliou Coly (FOR, 4.5)

De neste avsnittene er det MANGE som bør lese.

McDermott er en av de mest populære keeperne på spillet gjennom flere sesonger. Bekymringen her er at McDermott har en ryggskade som gjør at han ikke har kunne trene for fullt i vinter. Har heller ikke vært på banen i treningskampene før det ble 45 minutter i generalprøven.

En dyr keeper med en veldig trøblete rygg høres mildt sagt ugunstig ut. Over 22% har valgt ham, noe som gjør ham til spillets mest populære målvakt akkurat nå. Det føles mye tryggere å

Når det gjelder Coly er problemet at Andreas Hopmark er tiltenkt å være midtstopper i år. Dermed blir Coly fort et tredjevalg, siden Dan Peter Ulvestad også er foran. Spillets nest mest valgte forsvarer pr nå, og kun Alfons Sampsted, Veton Berisha og Ola Solbakken er inne på flere lag. Vil selvsagt få sine minutter for et lag som rullerer mye, men det kan bli langt mer benk enn tidligere sesonger.

Med andre ord er det veldig, veldig mange som potensielt går inn i en eller to feller her.

Mulig røverkjøp: Sergine Mbaye (KEE, 4.5)

Henger sammen med avsnittene om McDermott. Skulle sistnevnte vise seg å være ute lenge, så er det Mbaye som får keeperplassen. Et usikkert kort nå, men om skadenytt gjør ham til førstekeeper over mer enn et par runder blir Mbaye et flott valg til 4.5.

Lillestrøm

Terminliste

Nyopprykkede HamKam (B) og Jerv (H) i de to første er på papiret fristende for fjorårets 4.plass, men vi vet at nyopprykkede lag ofte overpresterer i starten. Så venter Molde og Bodø/Glimt borte i runde 3 og 5 med Haugesund (H) mellom.

Beste kjøp: Vetle Dragsnes (FOR, 5.5)

Om man tror LSK kan være i nærheten av forrige sesong, så bør Dragsnes framstå meget attraktiv til denne prisen. Kun 6 forsvarere tok flere poeng i fjor. Av disse er 2 borte fra Eliteserien, mens tre av de andre er dyrere nå. Gustav Valsvik er billigere (5.0), men Godset-defensivt står ikke veldig høyt i kurs for meg.

Med andre ord er Dragsnes en spiller jeg trolig ville hatt inne fra start om stallen skulle gjelde for 30 runder. Løsnet litt offensivt med mål i de 2 siste hjemmekampene i fjor. 2 mål + 3 målgivende står bare til godkjent gitt prisen, men har også sett ganske bra ut i oppkjøringen, og målet han scoret mot Bodø/Glimt i cupen var fantastisk.

Styr unna: Yildren Ibrahimaj (MID, 7.5)

Et veldig fint valg for Viking i 2019 og 2020. Kan selvsagt bli det også i LSK anno 2022. Men enn så lenge er han i utfordrerposisjon til høyrekanten. Der har Pål André Helland sett skarp ut i vinter, så Ibrahimaj er høyst trolig et andrevalg i utgangspunktet. Helland vært skadd nå, men er trolig tilbake til seriestart. Skulle Helland være skadd er situasjonen en annen, men enn så lenge blir det trolig altfor få minutter på Ibrahimaj til at han bør være på laget ditt.

Mulig røverkjøp: Igoh Ogbu (FOR, 5.0)

LSK leverte over all forventning i fjor, og fikk etter hvert en haug av spillere som passet i denne kategorien da. Nå er prisene langt høyere og laget enklere å spå enn i fjor, som gjør denne kategorien vanskelig. For noen direkte røverkjøp finnes neppe.

Men Ogbu var bunnsolid i fjor og en bonusmagnet (11 bonuspoeng). Har sett enda bedre ut i vinter. Billigere enn vingbacker er naturlig nok, men jeg hadde egentlig forventet at han skulle bli en halv million dyrere.

Molde

Blir David Datro Fofana et must i år? Foto: Digitalsport
Terminliste

Ikke det fineste i starten. Vålerenga (H), Lillestrøm (H), Rosenborg (B) og Viking (H) i løpet av de fem første, i tillegg til Strømsgodset (B). Der tapte man 0-6 i fjor. Samtidig er Molde et lag som man uansett vil ha spillere fra.

Og så er det en mulighet for at det blir to dobbeltrunder tidlig! Om Molde velger å flytte augustkamper på grunn av spill i Europa, så kan disse komme inn i runde 4 og 5. Skjer det, så er 3 Molde-spillere et must i disse rundene.

Beste kjøp: Kristoffer Haugen (FOR, 7.5)

Pr nå er Kristoffer Haugen definitivt DEN spilleren jeg er mest sikker på at skal inn på laget mitt til seriestart. Om han ikke er inne handler det enten om skade eller at undertegnede får fullstendig hodemist like før deadline.

Jeg skrev nylig en analyse av Molde anno 2022. Les den her, spesielt om Haugens MEGET offensive vingback-rolle, for å skjønne hvorfor han må inn. 6 mål og 1 målgivende i fjor, i år bør faktisk totalantallet der opp. Fantastisk scoring i cupen mot Odd, og leverte assist både der og mot Sarpsborg 08 i runden etter.

Årets Trent Alexander-Arnold i Eliteserien Fantasy. Eid av 30% så langt, det tallet er nok høyere før serien starter.

Styr unna: Martin Bjørnbak (FOR, 5.5)

Inne på voldsomme 7.5% av lagene fortsatt, kun dager før seriestart. Det er veldig mye, spesielt siden han er skadd nå. Ikke vært med de siste fire kampene. Og jeg tror ikke Bjørnbak er inne på et toppet Molde-mannskap. Benjamin Tiedemann Hansen har kommet inn og er foran i køen, Birk Risa har gjort den venstre stopperplassen til sin, og Sheriff Sinyan er nesten garantert foran når han er tilbake fra skade. Hjemkomne Eirik Haugan gjør også veien inn verre.

For de som vil ha en Molde-stopper til 5.5 er Tiedemann garantert et bedre og tryggere valg.

Mulig røverkjøp: David Datro Fofana (ANG, 10.5)

Ok, å kalle en så dyr spiller et røverkjøp er feil. Men jeg tror Fofana kan bli en "MÅ HA"-mann i år. Mange ventet på gjennombruddet i fjor, men det kom ikke, mye takket være Ohi Omoijuanfos enorme form. Nå er sistnevnte borte, samtidig som Fofana har sett enorm ut gjennom vinteren.

Vil starte på en kant i Moldes utgangsformasjon 3-4-3, men fungere omtrent som spiss når de har ballen. En helt annen selvtillit nå, og om han fortsetter flyten inn i serien blir han en sensasjon. 11 målpoeng (6+5) på under 500 minutter i treningskampene og cupmatchene er enorme tall.

Spørsmålet rundt Magnus Wolff Eikrem (MID, 12.0), Ola Brynhildsen (MID, 10.5) og David Datro Fofana (ANG, 10.5) kan fort handle om hvilke TO du må ha inn, spesielt i de gunstige periodene av sesongen. Så er Eirik Ulland Andersen (MID, 8.5) i form og gjør hele kabalen litt mer usikker.

Odd

Terminliste

Den solide prestasjonen og den mer offensive spillestilen de viste i cupkampen mot Molde gjør nok at mange har blitt småfristet av Odd-spillere på sitt lag. At de i tillegg har en flott sesongåpning med tre hjemmekamper de fire første rundene gjør det ikke mindre interessant. Tromsø (H), Rosenborg (B), Viking (H), Aalesund (H), Sarpsborg (B), Haugesund (H) bør kunne friste. Jerv (B), Sandefjord (H) og HamKam (B) i de tre neste gjør at spillere fra Odd fint kan stå gjennom de ni første rundene.

Beste kjøp: Tobias Lauritsen (ANG, 8.5)

Eneste Odd-spiller over 6.5 i pris, så ikke veldig sjokkerende å spå ham som det beste og tryggeste valget. Med med tanke på prisene på andre spisser i år kan Lauritsen vise seg å være et godt kjøp.

Odd har sett mye bedre ut offensivt i vinter, Lauritsen er et klart førstevalg, og har kommet til mange sjanser. Ikke så mange treningskamper på Odd, men spissen har scoret 2 mål mot Jerv og 1 mot Strømsgodset, og så 1 mot Häcken. En elendig straffe mot Molde er litt bekymringsverdig, for om han mister ansvaret her forsvinner en del verdi. Også en liten bekymring at han gikk av i helgen med en hodeskade, det må følges med på.

Av de middels dyre spissene er det Sigurd Haugen (7.5) og Guillermo Molins (8.0) som er i nærheten av like fristende for min del. Og det fristende kampprogrammet til Odd gjør at han høyst trolig er en av de 11 spillerne jeg vil ha inne ved seriestart.

Tobias Lauritsen kan fort bli et meget populært spissvalg. Foto: Digitalsport
Styr unna: Sondre Rossbach (KEE, 5.0) / Flamur Kastrati (ANG, 5.5)

To av de som foreløpig er mest valgt hos Odd. Prosenten vil nok gå kraftig ned mot seriestart, men uansett passer de inn her. Rossbach ser igjen ut til å starte sesongen som et andrevalg i mål, mens Kastrati også er klart bak nevnte Lauritsen i spiss-køen. Har heller ikke scoret i Eliteserien siden 2019. Bedre å ha en "død" spiss til 4.5 og brukte den ekstra millionen et annet sted da, for Kastrati kommer neppe til å sanke mye mer enn 1-poengere.

Mulig røverkjøp: Josef Baccay (FOR, 4.5) / Filip Rønningen Jørgensen (MID, 5.5)

Baccay hentet inn fra kulden i LSK, og fikk starte på venstreback foran John Kitolano i cupkampen mot Molde. Var ekstremt offensiv i Odds nye stil, og lå veldig ofte veldig høyt i banen. Skaffet straffe tidlig da han gikk på løp inn i bakrom i straffefeltet, og var i flere fine situasjoner. Når han får til (og får lov til) så mye mot en så vanskelig motstander blir det veldig spennende å se hva han kan gjøre mot svakere lag.

Jørgensen har hatt den dype rollen nå, men blir flyttet opp som indreløper. TIl 5.5 kan verdien være veldig fin. Har sett offensiv ut i år, og jeg tror 2022-utgaven av laget blir friskere offensivt enn i fjor. Utvilsomt en god og spennende spiller, og med en mer offensiv rolle er han i hvert fall høyt opp på min blokk. Prestasjonen siste kampene før seriestart verdt å følge nøye. Scoret mot Molde i den nevnte cupkampen.

For min del virker trippel Odd (Baccay, Jørgensen og Lauritsen) som en reell mulighet fra start. Odd kan fort vise seg å være et av lagene hvor det er mulig å finne gode, underprisede spillere i 2022.

Rosenborg

Terminliste

RBK har vært altfor svake i sesongoppkjøringen, og det føles som et greit valg å styre unna trøndere på laget når prisene er høye og de møter både Bodø/Glimt (B) og Molde (H) i løpet av de fire første rundene. Odd (H) og Sarpsborg 08 (B) innimellom. Enklere program fra runde 5, og for min del er det først da jeg kommer til å vurdere trønderske innslag. Kanskje ser de da faktisk ut som et topplag igjen.

Beste kjøp: Stefano Vecchia (MID, 10.5) / Carlo Holse (MID, 9.0)

Rosenborg har ikke sett bra ut i oppkjøringen, og det føles mye sikrere å gå for omtrent like dyre spillere fra Molde og Bodø/Glimt i starten. Vecchias rygg gjorde ham til et vanskelig fantasy-valg i fjor, men når han var på banen leverte svensken. 11 mål og 1 assist på 1250 minutter. Problemet er at prisen ikke er i nærheten av å friste i starten. Men trønderne finner vel formen en gang de og? Da er Vecchia fort en mann å vurdere.

Holse har vært enda bedre i oppkjøringen, en av få RBK-ere som har levert til godkjent. 2 mål mot Kristiansund (som var svekket), totalt 5 målpoeng, og har tatt et flertall av dødballene. 7 mål + 7 assist i fjor.

Styr unna: Adrian Pereira (FOR, 7.0)

Har ikke sett bra ut i vinter, og har fått konkuranse fra Edvard Tagseth på den venstre vingbacken. Pereiras offensive potensial gjør at han åpenbart kan få enkeltkamper med veldig høye poengsummer, men i øyeblikket virker det langt fra som sikkert at han får en plass i startelleveren. Rosenborgs defensiv ser shaky ut. Føles ut som det er langt unna verdi å legge 7 millioner på bordet her nå.

Mulig røverkjøp: Olaus Skarsem (MID, 5.5)

Egentlig ikke enkelt å finne noen RBK-ere i denne kategorien. Jeg velger meg Skarsem fordi det ikke er helt enkelt å si hvem som tar plassen om/når Carlo Holse eller Stefano Vecchia skulle mange. Skarsem passer kanskje aller best i en av deres roller bak spissen i RBKs 3-4-3, og skulle det skje over flere runder er det selvsagt verdi.

Sandefjord

Terminliste

Overrasket i fjor, og hadde flere som ga enorm verdi for sin pris. Men tre bortekamper de fire første kampene, og Bodø/Glimt i den ene hjemmekampen, gjør at det føles greit å styre utenom i starten. Spesielt når Vålerenga (H), Rosenborg (B) og Lillestrøm (H) er de tre neste kampene.

Beste kjøp: Alexander Ruud Tveter (ANG, 6.5)

Billige spisser som kan spille mye og levere ser ut som en virkelig mangelvare i år. Ruud Tveter er trolig den billigste angriperen som starter for sitt lag, noe som nesten automatisk gjør ham interessant. Har i tillegg sett ganske bra ut. 3 mål i vinter, og var veldig bra i 2-1-seieren over HJK (mål og målgivende).

Mye handler om hva annet man kan få til samme pris i samme posisjon. Selv om det fort kan være lurere å bruke 1 million ekstra for Sigurd Haugen, gjør prisen til Ruud Tveter at han veldig fort er aktuell i deler av sesongen.

POPULÆR: Alexander Ruud Tveter er i øyeblikket valgt av over 22%. Foto: Digitalsport
Styr unna: Sivert Gussiås (ANG, 5.5)

Var et fantastisk valg i 2020, før skader ødela forrige sesong. Ikke på banen etter august da, og har spilt ganske lite i vinter. Kom inn med 15 min igjen mot Riga, fikk en kantplass da. Virker å være et stykke unna slaget, men fikk en sjelden start ved siden av Ruud Tveter sist, og scoret da (1-3 mot Stabæk). 3.4% har ham inne, men det lukter mest 0 eller 1 poeng i starten. Spar pengene og bruk dem et annet sted.

Mulig røverkjøp: Franklin Daddys Boy Nyenetue (MID, 5.5)

Det er ikke bare navnet som gjør trønderen spennende i år. Scoret 2 mot Jerv, 1 mot Mjøndalen og så både mål og målgivende mot HJK Helsinki i vinter. Med nysignerte Youssef Chaib den siste tiden virker det veldig trolig at Nyenetue starter på høyrekanten i starten av sesongen.

Veldig kvikk, og ser mye mer direkte ut enn tidvis i fjor. Var ikke lett å se for seg Vidar Ari Jonsson og Kristoffer Normann Hansen som spillere man måtte ha i fjor. Kaaaanskje kan en billig Sandefjord-ving levere noe lignende også i 2022?

Sarpsborg 08

Terminliste

En litt tøff åpning med Viking (H),Kristiansund (B), Rosenborg (H), Tromsø (B), Odd (H) og Lillestrøm (B). Samtidig har S08 sett så lovende ut i vinter at 2022-utgaven av laget frister mer enn fjorårets, selv med en slik åpning.

Beste kjøp: Jonathan Lindseth (MID, 8.5)

Det er mange på Sarpsborg 08 som er på min blokk. Eirik Wichne (FOR, 5.5) og Guillermo Molins (ANG, 8.0) har sett bra ut gjennom vinteren. Og selv om sistnevnte neppe vil få mange 90-minuttere er begge to kanskje aktuelle utover.

Samtidig er det ingen grunn til å finne opp hjulet på nytt hele tiden. Lindseth avsluttet forrige sesong fantastisk, og er nå klink i den offensive midtbanerollen. Har nesten sett enda bedre ut i vinter enn i høst. Fort en spiller man MÅ ha i løpet av sesongen, og kamprekka fra runde 7-12 inneholder store offensive muligheter.

Styr unna: Tobias Heintz (MID, 7.5)

Et meget godt fantasy-valg tidligere, og kan bli det igjen. Men pr nå virker ikke den ny-gamle signeringen å være inne i elleveren, og de som har startet i de offensive rollene har prestert godt gjennom vinteren. Misset de siste kampene med skade, og har dermed kun 45 minutter for klubben i oppkjøringen. På 2.2% av lagene nå, alle dere bør se andre steder på midtbanen (til S08).

Mulig røverkjøp: Ole Jørgen Halvorsen (MID, 6.5) / Magnar Ødegaard (FOR, 4.5)

Har sett uendelig mye friskere ut i oppkjøringen enn de siste sesongene. 34-åringen virker å være et klart førstevalg på høyrekanten nå. 2 mål i treningskampen mot KFUM, så 1 mål + 2 målgivende i cupen mot Åsane. Er trolig på straffer i tillegg.

Ødegaard ser ut til å være foran Anton Skipper (4.5) i kampen om stopperplassen sammen med Bjørn Inge Utvik. Kan være en mulig billig vei inn i et lag som jeg tror kan prestere godt denne sesongen.

Strømsgodset

Terminliste

Litt blandet drops med Jerv (B), Molde (H), Haugesund (B), Sandefjord (H) og Rosenborg (H) i de fem første. To tøffe hjemmekamper, og med tanke på at de var seriens svakeste bortelag i fjor er jeg tilbakeholden her.

Beste kjøp: Fred Friday (ANG, 8.0) / Gustav Valsvik (FOR, 5.0)
SALG: Gustav Valsvik er billigere enn i fjor, selv om han var blant de fremste poengplukkerne blant forsvarerne. Foto: Digitalsport

Målt opp mot en del av de andre spissene synes jeg Fridays pris egentlig er litt lav. Joda, det svinger i formen og avslutningene kan tidvis være frustrerende, men også monstergod på sitt beste. 12 målpoeng (7+5) i fjor.

At Lars-Jørgen Salvesen (9.0) er tilbake trenger ikke gå utover spilletiden, virker mer trolig at de justerer og får plass til begge sammen. Salvesens retur kan kanskje være til Fridays beste. Så spørs det om sørlendingen kan vise seg å være et enda bedre valg utover, men i starten blir det nok mange kamper med 60-70 minutter.

Valsvik er faktisk billigere enn i fjor (startet 5.5, endte 5.7) til tross for at kun 5 forsvarere tok flere poeng da. Godsets manglende defensive egenskaper er selvsagt forklaringen. Men 3 mål, 2 målgivende og hele 16 bonuspoeng gjorde at Valsvik uansett samlet sammen solid med poeng. Det kommer til å bli en god del 1- og 2-poengere her, men også noen veldig høye topper man gjerne vil treffe.

Styr unna: Viljar Myhra (KEE, 5.0)

Har slitt lenge med ettervirkninger av korona. Måtte av banen i oktober, og sto over tre kamper. I vinter har han ikke trent for fullt. Fikk sin første kamp for førstelaget i helgen med 90 minutter mot HamKam. Morten Sætra ble straffehelt i cupen mot Raufoss, fikk fornyet tillit mot Sandnes Ulf, og er har meldt seg på i kampen. Myhra er god om han er i form, men usikkerheten der gjør at Valsvik føles mye tryggere om man skulle ønske seg Godset defensivt.

Mulig røverkjøp: Kreshnik Krasniqi (MID, 5.5)

Johan Hove i 2020 og Tobias Gulliksen i 2021 har blitt veldig gode og populære billigvalg fra Strømsgodset. Kan Krasniqi sørge for at det blir tredje året på rad med gull på Godsets midtbane? Den tekniske hønefossingen virker å kunne gjøre den ene indreløperplassen til sin. 1 mål og 1 målgivende i fjor. 2 mål mot Sandnes Ulf i cupen gjorde nok at mange fikk ham på radaren.

Tromsø

Terminliste

Et ok+ program i starten med Odd (B), HamKam (H), Aalesund (B), Sarpsborg 08 (H) og Jerv (B). Hadde det vært 3 hjemmekamper her, ikke bare 2, hadde det vært veldig fristende.

Beste kjøp: Jostein Gundersen (FOR, 4.5) / Casper Øyvann (FOR, 4.5)

Her har vi en interessant case. For å treffe er viktig, men kan gi en stor oppside. Tromsø spiller med tre stoppere. Christophe Psyché (5.0) tar den sentrale rollen. Så skal 4.5-gjengen Gundersen, Øyvann og Anders Jenssen kjempe om de to siste.

Tromsø har i oppkjøringen sett bra ut defensivt, men veldig lite fantasifullt offensivt. Offensive spillere fra TIL virker på forhånd veldig lite fristende, mens defensive spillere er langt enklere å la seg friste av. Holdt nullen i 8 kamper sist sesong.

Øyvann var litt inn og ut på laget i fjor, men spilte mye mot slutten. Virker enda mer lovende med spilletid nå. Har vært meget god i oppkjøringen, og det gjør heller ingenting at han har headet inn to hjørnespark. Han og Gundersen spilte 90 minutter sist, mens Jenssen fikk 90 min (slik han også fikk mot RBK helgen før).

Fram til de siste treningskampene trodde jeg Øyvann var det klare valget her. Nå er jeg mer usikker, men jeg tror Gundersen er det tryggeste valget. Ingen mål i fjor, men totalt 5 mellom 2017-19. TIL-defensivt virker fordelaktig i starten av sesongen, og til 4.5 kan han gjerne få bli i troppen lenge.

Styr unna: Eric Kitolano (MID, 7.5)

11 målpoeng i fjor var omtrent som ventet, og gjør at i skrivende stund har over 7% fått ham inn. Men har vært skadd gjennom det meste av oppkjøringen. Har fått en halv og en hel omgang i de to siste trenngskampene, men det spørs om det er nok til å ta ham inn.

Mulig røverkjøp: Simon Thomas (KEE, 4.0)

Her må Thomas nevnes, siden førstevalg Jakob Haugaard har trøblet litt med skader, og gikk av med skade i helgen. Andrevalg Thomas er trolig den 4.0-keeperen med best sjanse til å få minutter på banen i år. Fin å ha i troppen uansett, og potensiell bonus om han får minutter også utover i sesongen.

Viking

Terminliste

Åpner med Sarpsborg 08 (B), Aalesund (H), Odd (B), Bodø/Glimt (H) og Molde (B) i de fem første, før det venter antatte bunnlag på rekke og rad. Fra runde 6 er Jerv (H), Tromsø (B), HamKam (H), Strømsgodset (B) og Sandefjord (H) et kampprogram hvor jeg kommer til å prioritere å ha spillere fra stavangerlaget.

Og OBS! Siden Viking skal spille i Europa har de mulighet til å flytte noen av august-kampene. Det betyr at det kan bli dobbeltrunde i både runde 4 og 5. Der har de et beinhardt program fra før med Bodø/Glimt og Molde, hvor det i utgangspunktet ikke er noe behov for Viking-spillere. Om det derimot blir dobbeltrunder er saken en helt annen. Hjemmekampene mot Strømsgodset (R16) og Haugesund (R18) er de mest aktuelle for å flyttes hit. Skjer det, er det vanskelig å gå uten 2 eller 3 fra Viking fra runde 4.

Beste kjøp: Shane Pattynama (FOR, 5.5) / Veton Berisha (ANG, 12.0)

De defensive egenskapene var rett og slett for svake til at han fikk stabilt med tillit på venstrebacken i fjor. Litt bedre nå, og virker å være et klart valg på venstrebacken. At Viking etter tre sommersigneringer ble betydelig bedre defensivt trekker opp, men det er åpenbart de offensive kvalitetene som frister ved Pattynama. Kjempeoffensiv i stilen, scoret nylig 2 mål i treningskamp mot Kristiansund, og leverte 8 (!) målpoeng (2+6) på under 900 minutter sist sesong.

Den forsvareren til 5.5 eller mindre med størst poeng-potensial i årets sesong. Den potensielle oppsiden er stor, veldig stor.

Så må Berisha selvsagt få to linjer her, selv om folk skjønner at spillets dyreste er god. Jeg hadde egentlig tenkt til å gå uten i starten. Men om det blir dobbeltrunder i R4 og R5 er det nesten umulig. Da kommer "alle" til å ha ham, og risikoen ved å stå uten er altfor stor.

Og så er det alltid et spørsmål om man våger å gå uten en så populær spiller. Jeg kan våge å gå uten Ola Solbakken (se lengre opp), men i tillegg Berisha? Da står jeg uten spillets to mest populære valg, og kan være fullstendig hektet av etter 2-3 runder.

Styr unna: Arild Østbø (KEE, 5.0)

Vi får tro auto-pick er årsaken til at han er inne på nesten 6% av lagene (og det endrer seg uansett til seriestart). For Østbø blir et klart andrevalg bak Patrik Gunnarsson, som færre har valgt. Så om noen faktisk har valgt de, og ikke har tenkt til å bruke masse tid på laget sitt, så er det bare å få det vekk.

Mulig røverkjøp: Harald Nilsen Tangen (MID, 6.5)

2 millioner opp i pris siden seriestart i fjor, da han viste seg å gi enorm verdi. 9 målpoeng (5+4), nesten 2000 minutter, og var generelt god fra indreløperplassen, noe 9 bonuspoeng også viser. Har sett bra ut i oppkjøringen. Ikke mange midtbanespillere, om noen, til denne prisen som føles ut som tryggere poengplukkere på forhånd.

Når man ser hvor mye prisen har gått opp på fjorårets to andre fantastiske 4.5-valg, Tobias Gulliksen og August Mikkelsen, som begge nå er priset på 8.0, hadde jeg trodd Nilsen Tangen skulle opp på 7 eller 7.5. Joda, begge er hakket mer offensive i utgangspunktet, men Nilsen Tangen spiller samtidig for et bedre lag. Tror prisen her kan vise seg å gi fin verdi.

Vålerenga

JOKER: Kan Vidar Örn Kjartansson igjen fly inn på "alle" lagene i fantasy? Vent og se, sier nok de fleste. Foto: Digitalsport
Terminliste

Med Molde (B) og Bodø/Glimt (B) i runde 1 og 3 vil nok mange unngå Enga i starten. Haugesund (H) mellom. Fra runde 4 er det mer fristende med Jerv (H), Sandefjord (B), HamKam (H), Strømsgodset (B) før derbyet mot Lillestrøm (B). Om topplagene får dobbeltrunder i runde 4 og 5 vil det dog bli vanskelig å prioritere Enga-spillere inn da. Skulle ikke det skje står Sahraoui høyt på min bytte-liste til runde 4.

Beste kjøp: Osame Sahraoui (MIDT, 8.5)

Sahraoui har sett fantastisk ut i deler av oppkjøringen. Etter gjennombrudd i 2020 var ikke fjorårets sesong _helt_ det man håpet på, og 9 målpoeng (2+7) litt for snaut da. Etter å ha vært både indreløper og kant litt om hverandre er det på venstrekanten han skal herje i år. Ingen billig spiller, men jeg tror han er veldig nær å være en spiller man MÅ ha når Vålerengas kampprogram blir fordelaktig.

Så må Vidar Örn Kjartansson (ANG, 10.5) nevnes kjapt. Svært lite stemte i fjor etter at han var god høsten 2020. Ser ut til å våknet igjen. Potensialet kjenner alle. Sånn, da kan jeg i det minste si han var nevnt om det blir 22 scoringer.

Styr unna: Christian Borchgrevink (FOR, 6.0) / Henrik Udahl (ANG, 8.5)

Borchgrevink var et VELDIG populært valg fra start i fjor. Forståelig, for dødballansvar og villighet offensivt gjør ham fristende. Inne på 3.4% av lagene nå. Problemet her er imidlertid at han har slitt med skade hele vinter og ikke har spilt et sekund. Høyst usikkert når han er tilbake. Med Vegar Eggen Hedenstad hentet inn er konkurransen også mye tøffere enn i 2021. Her er det bare å styre langt unna pr nå.

En typisk fantasy-felle man må unngå fra seriestart, og som de litt under middels interesserte vennene dine heller kan falle i. Det samme gjelder Udahl, som 6% har tatt ut nå. Fikk en del spilletid når Vidar Örn Kjartansson sleit med skader og form i fjor. Men nå har Ørnen våknet, og er et klart førstevalg på topp. Dermed er Udahl henvist til benken, og da er selvsagt fullstendig bortkastet med 8.5 millioner ut på ham.

Mulig røverkjøp: Fredrik Oldrup Jensen (MID, 4.5)

Ok, Oldrup Jensen er kanskje spektakulært uspektakulær i fantasy-sammenheng. Men med Odin Thiago Holm ute av spill en god stund kommer han til å beholde den dype rollen på midten. Mange hadde nok tenkt å gå på Mathias Wichmann eller Ruben Yttergård Jenssen som 4.5-spiller på midten, men det spørs om ikke Oldrup kan være et bedre alternativ nå. 2 mål og 2 målgivende sist sesong.

Aalesund

Terminliste

Middels de første fem. Kristiansund (H), Viking (B), Tromsø (H), Odd (B), HamKam (B) før Molde kommer på besøk.

Beste kjøp: Sigurd Haugen (ANG, 7.5)

Den desidert mest fristende 7.5-spissen i mine øyne er Aalesund-spissen. En stor fordel er at han er tilnærmet uten noe konkurranse overhodet, og kommer til å få de aller fleste minutter på banen.

Sett veldig bra ut gjennom vinteren. 2 mål mot både Brattvåg, Tromsø (det ene helt fantastisk) og i to kamper mot Hødd, i tillegg til 4 mål mot sveitsiske Münsingen (nivå 4). Så en liten dupp, før det ble hat trick på en omgang mot Molde. 15 mål totalt i vinter er enormt.

Aalesund har sett overraskende villige ut offensivt, har skapt mye, og har mange å rullere på i de andre offensive posisjonen som har levert. Og at Haugen har levert 15 mål i vinter er umulig å overse, uansett motstand.

At det bare ble 4 mål sist han og AaFK var oppe i 2020 vil nok gjøre mange skeptiske. Men den Aalesund-utgaven var et særdeles stusselig skue, og det skal mye til for at de ikke gjør det bedre i år. Et annet minus den sesongen var de hele 8 gule kortene han pådro seg. Kun 3 i fjor, men likevel noe å ha i bakhodet.

7.5 kan fort vise seg å være meget god verdi på en enormt målkåt spiss. 21 mål i OBOS-ligaen sist sesong. Mitt ankepunkt er at jeg fortsatt er usikker på dette AaFK-mannskapet. Blir det mer forsiktighet når alvoret starter? Er de mer enn et nedrykkslag?

Styr unna: Niklas Castro (MID, 7.0)

I 2020 hadde Aalesund også rykket opp, og da var Castro fantastisk i OBOS-ligaen. Det førte til at mange hadde ham inne på laget sitt. Men Aalesund floppet totalt, og Castro klarte ikke helt å leve opp til året før. Selv om det ble 4 mål og 8 målgivende forsvarte han aldri prisen når Bodø/Glimts fantastiske offensive spillere alle kostet mindre.

Litt varierende sesong i fjor. 19 kamper fra start, men byttet ut i 10 av dem. 11 målpoeng (7 + 4) for så vidt ok. Men Aalesund har spilt 4-3-3 de siste kampene, og Castro har i tillegg ikke vært kampklar. Med andre ord er han neppe en spiller som vil få mange nok minutter i de første kampene til at han skal vurderes inn.

En god spiller og et potensielt godt fantasy-valg når han er i form, men enkel å styre unna i starten. Om han skifter klubb før vinduet stenger kan han derimot bli aktuell igjen.

Mulig røverkjøp: Kristoffer Ødemarksbakken (MID, 5.5) / Jeppe Moe (FOR, 4.5)

En av årsakene til at Castro ikke kan forvente en startplass på kanten er Ødemarksbakken. Han kjemper nok med Isak Määttä (6.5) om en kantplass, mens Simen Bolkan Nordli (7.5) tar den andre. Definitivt i "vent og se" for min del, men kan bli en ok billigløsning på midten.

For Moe sin del handler det om at han trolig kommer til å ta mange av dødballene. Leverte 2 målgivende i sin AaFK-debut nylig (4-1 mot Hødd). Får Lars Arne Nilsen skikk på forsvaret kan det gjøre at Moe er et ok valg til en lav pris.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form