Lukk søk

Fantasy

April 4, 2023

Fantasy Eliteserien: Det perfekte wildcard-laget!

Runde 21: Mange bruker siste wildcard nå. Se hvilke spillere du bør hente og hvilke som må unngås!

Foto: Digitalsport

Se wildcard-laget nederst i saken.

Da er vi endelig ferdig med blanke runder og dobbeltrunder for i år. Legg til at overgangsvinduet er stengt og at vi vet hvilke lag som skal spille i Europa, og vi har plutselig 10 mer oversiktlige runder foran oss i Fantasy Eliteserien.

Dermed er det vel også tid for wildcard? Mitt er allerede aktivert! I denne artikkelen får du mine tanker og tips som forhåpentlig kan gjøre ditt lag best mulig, uansett om du velger wildcard nå eller om et par runder.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

For min del var det egentlig ikke noe valg. Etter å ha jaktet spillere med dobbeltrunder hardt var det altfor mange avvik mellom laget jeg hadde og hva jeg vil ha de kommende rundene. Kun 4 spillere blir med videre for min del, og da er wildcard et selvsagt valg.

Noen vil nok være bekymret for at Bodø/Glimt - Molde kan ødelegge. Skal man ha 2 eller 3 fra Molde foran en så vanskelig kamp? Det er et godt argument for å vente én runde, så lenge du har et lag som gir mening ellers i runde 21.

Coolbet har Fantasy-odds hver eneste runde!

Her er duellene for runde 21:

Tre gunstige lag - ett ugunstig

For min del er Rosenborgs spisser, Bodø/Glimts midtbanespillere og Moldes vingbacker attraktive nå. Det er jeg ikke alene om å tenke, så klart. Men det er også tre andre lag som jeg har lyst til å gi en sjanse nå, noe som har bidratt til at jeg bruker wildcard.

Odd har egentlig et fantastisk program de neste rundene. Jerv (H), Sandefjord (B), HamKam (H), Haugesund (B) og Kristiansund (H) er rett og slett ekstremt fristende. Plan A var å gi den tidligere Fantasy-favoritten Espen Ruud en sjanse, men han har dessverre karantene i første kamp.

Vålerenga er et annet lag jeg har lyst til å ha inn spillere fra nå. Mye bedre form nå, og etter derbyet mot Lillestrøm (H) venter Kristiansund (B), Sandefjord (H) og Strømsgodset (H). Jeg kommer nok til å ta sjanse på en dyr, men herlig juvel fra hovedstadslaget, og som samtidig har lav eierandel.

Sarpsborg 08 er et lag jeg hadde stor tro på i år. Men det har blitt for naivt, samtidig som skader, salg og marginer har gitt dem mye motgang i sommer. Jeg er overbevist om at de har mer inne. HamKam (H), Aalesund (B), Jerv (H), Sandefjord (B), Haugesund (H) de neste fem er en fin sjanse. Samtidig er det ingen av spillerne deres som frister meg veldig, med unntak av Tobias Heintz (7.5), og på midten er det flere andre jeg har enda mer lyst på.

Så er jeg nødt til å ta noen små sjanser når jeg ligger og vaker rundt 600.plass. Det betyr at jeg velger å tro at Lillestrøm ikke klarer å fortsette å framstå som et potensielt gullag - noe de for så vidt ikke har gjort på en del uker, men de ligger tross alt på 3.plass, á poeng med Bodø/Glimt. Men med Vålerenga (B), Strømsgodset (H), Rosenborg (B), Bodø/Glimt (H), Viking (B), Molde (H) som de seks neste har de et beintøft program i vente. Kult for medaljekampen, ikke like kult for fantasy-mulighetene, tror jeg. Dermed lukker jeg øynene og utelater Vetle Dragsnes og de andre populære LSK-forsvarerne.

Så over til de beste spillerne på wildcard nå:

Keeper

Her er det i mine øyne egentlig bare to kandidater. Som nevnt har Odd og Vålerenga kampprogram jeg liker godt.

Leopold Wahlstedt (5.2) er mitt førstevalg, og høyst trolig den jeg velger. Odd-målvakten har nest flest fantasy-poeng av keeperne i år, har en rekke fantastiske kamper, og er en bonusmagnet vi knapt har sett maken til (keeperne har tidligere år fått ekstremt få bonuspoeng). Fem 3-poengere og tre 1-poengere på bonusfronten i år. Så kan man si at kampprogrammet ikke taler for bonus, men samtidig bør det bli noen rene bur ut av det.

Magnus Sjøeng (4.6) er den andre kandidaten etter å ha erobret førstekeeper-rollen i Vålerenga. Har holdt nullen i 4 av 8 kamper, har som nevnt et fint program, og er så billig at man får plass til andre spillere i andre posisjoner.

Skal jeg tippe så er det mange som sitter med wildcard aktivert som vurderer akkurat disse to nå. Den lille faren for at Sjøeng skal miste plassen til nyhentede Sondre Rossbach gnager så mye hos meg at jeg trolig går mer safe med Wahlstedt.

Forsvar

Dobbel Molde? Da jeg for et par uker siden satt og snekret sammen et wildcard-draft var både Martin Linnes (7.3) og Kristoffer Haugen (7.5) tidlig på plass. Fortsatt har jeg lyst. Det offensive potensialet til de to er grundig dokumentert. Med 1. og 4.plass blant forsvarerne så langt er det åpenbart to gode valg isolert.

Så er det Linnes' nåværende skade og Haugens mange småskader som gjør at man må tenke over det to ganger, sammen med det faktum at Molde skal forsøke å ta seg videre i Conference League. Molde har langt fra god dekning på vingbackene, men Erling Knudtzon var fullstendig i fyr og flamme som Linnes-erstatter sist. Jeg tror vi definitivt må ta høyde for at de to blir hvilt noen kamper, men neppe samtidig. Problemet er først og fremst at det krever at man ofrer noe annet man har lyst på framover i banen. Samtidig er det ikke så veldig mange forsvarere som frister meg utover de to akkurat nå.

OPPDATERT LØRDAG: Martin Linnes spiller ikke helgens kamp mot Bodø/Glimt. Ikke at dét var kampen man skulle bruke ham i, men det gjør det vanskeligere å ta ham med inn på wildcard nå. Og med både ham og Espen Ruud ute, når planen var å ha inn begge, angrer jeg bittelitt på et tidlig aktivert wildcard.

SELVSKREVEN: Kristoffer Haugen skal selvsagt med på alle wildcard nå.

En annen spiller som trolig blir overraskende populær nå er en som kunne havnet i Molde, Odin Bjørtuft (4.6). Men Odd takket nei til budene fra romsdalingene, og dermed får vi heller satse på at han kan utnytte Odds fine kampprogram. Ikke nødvendigvis fordi 4 målgivende, 3 bonuspoeng og fire kamper med rent bur i seg selv er så fristende. Men verdien Odd-forsvar gir, gjør han til den mest åpenbare billigkandidaten i forsvar. Så må det legges til at jeg hadde strukket meg langt for å heller få inn Espen Ruud om jeg ventet en runde med wildcard.

Vålerenga er et annet lag jeg er lysten på defensivt med programmet de har. Men skal man våge å sjanse på nyankomne Simen Juklerød (6.0)? I skrivende stund er jeg ganske fristet, for det offensive potensialet bør være bra. Samtidig er det en mulighet til å sitte med en spiller som knapt nok noen har. Men Jonatan Tollås Nation (4.9) er et såpass billig alternativ at det gir meg de mulighetene jeg vil ha lengre fram i banen.

En spiller som er inne på mange lag, og som sikkert kommer til å være med på flere wildcard, er Vetle Dragsnes (5.9). Vingbacken har nest flest poeng av forsvarerne så langt, og totalt er det bare 7 spillere som har tatt flere poeng. Sterkt! 18 poeng mot Sandefjord for to runder siden viser hvor stort potensialet er. 3 mål, 3 målgivende og samtidig litt underbetalt med 6 bonuspoeng. Det er likevel en spiller jeg sjanser på å styre utenom. Det ekstremt tøffe kampprogrammet er allerede nevnt. Legg til at formen virker litt på hell (en seier siste fire tross flott program) og at LSK har overprestert de underliggende tallene (mye takket være ekstrem dødballstyrke). Dragsnes er selvsagt en spiller å frykte litt uansett, og det ble målpoeng mot både VIF og RBK hjemme.

Fernan Faerron (3.9) har 90 minutter i de tre siste kampene. Signeringen av Markus Nakkim gjør at det ikke nødvendigvis fortsetter sånn framover, men definitivt det beste av de billige alternativene. Av de som er hakket billigere er det ingen jeg har voldsomt lyst på nå. Magnar Ødegaard (4.3) og Kobe Hernandez-Foster (4.3) kan gå. Jostein Gundersen (4.5) har noen tøffe kamper fremover, men bør være et greit valg ellers.

Midtbane

La oss starte med det åpenbare. Amahl Pellegrino (12.2) skal selvsagt med. Eliteseriens toppscorer og Fantasys fremste poengplukker er umulig å unngå nå. Kommer til å spille i Eliteserien selv om Glimt også skal forsøke seg på et nytt eventyr i Europa. Eneste grunn til å frykte rotasjon er om gullet er utenfor rekkevidde og avansement i Europa blir hovedfokus når et par runder gjenstår. Beste kapteinsalternativ i flere runder nå.

Hans lagkamerat i Bodø/Glimt, Hugo Vetlesen (9.0), er nesten like selvskreven. 6, 6, 8, 2, 24, 7, 11 og 9 poeng på sine åtte siste kamper gir altså enorme 73 poeng, eller 9,125 pr kamp. Frykter ikke rotasjon her heller, og slik formen hans er så må indreløperen med.

For min del blir det kanskje trippel Glimt på midten. Det kan virke som overkill, men verdien Joel Mvuka (6.8) gir med den prisen er fantastisk verdi. Det er ikke så mange scoringer, men bonuspoeng og assist har det haglet inn. Mitt eneste problem er at det er tre andre jeg har like lyst på her (i tillegg til selvskrevne Vetlesen og Pellegrino), så én må ut.

Så er det vanskelig å utelate Mohamed Ofkir (7.4) slik formen hans har vært. 10 mål, 7 assist og 22 bonuspoeng sier egentlig nok. Nok en gang en spiller som kommer til Sandefjord uten så mye fuzz, men som leverer fantastisk på kantplass. Her er også verdistigningen en faktor. Nå koster han 7.4, men mange har trolig hatt ham inne siden han kostet under 7.0. Han er altså den spilleren som har samlet nest flest fantasy-poeng så langt. Noen kamper framover som ikke er helt fantastiske (Vålerenga B i R23, Bodø/Glimt B i runde 25), men har også Kristiansund (B), Sarpsborg 08 (H) og Jerv (H) blant de seks neste. En stor fordel at rotasjonsfaren er ikke-eksisterende her. Har spilt 85+ minutter i de 11 siste rundene.

En av de som ellers frister mest er Milan Jevtovic (6.6). Som nevnt tidligere har Odd et veldig fristende program de kommende rundene. Jevtovic har levert 7 mål, 3 assist og 7 bonuspoeng i år. Etter å ikke ha vært 100% i form i starten av sesongen har han nå blitt et soleklart førstevalg på kanten. Har spilt 73+ minutter i de 13 siste kampene, og i 10 av dem har det vært 80+.

En jeg har enda mer lyst på de kommende rundene, men som også er vanskeligere på grunn av prisen, er Osame Sahraoui (8.4). En spiller som er på veldig få lag nå. Eies av 8.4% totalt. Men blant topp 1000 er tallet 1.9%, og så er det 3.5% totalt på topp 5000. Med andre ord er Vålerengas tryllekunster en stor differanse-spiller nå. Etter derbyet mot Lillestrøm (H) venter Kristiansund (B), Sandefjord (H) og Strømsgodset (H). Det er en kamp-trippel hvor jeg virkelig har lyst til å eie venstrekanten, for å si det mildt.

Så er det selvsagt mulig å argumentere med at Sahraoui er ineffektiv, selv om to mål i Stavanger har dempet noe av den kritikken. Samtidig er Sahraoui den spilleren i årets Eliteserien med tredje høyest xG med sine 11.02, kun slått av Pellegrino (15.03) og David Fofana (13.08). Så er han bare nummer 18 når det er justert på snitt pr 90 minutter. Men når han uansett spiller 90 minutter, så bekymrer ikke det så voldsomt. Hele 23 bonuspoeng, fordelt på fem 3-ere og fire 2-ere. Jeg håper kabalen løser seg sånn at jeg finner plass til ham i laget mitt.

Jeg har vurdert å kaste Ofkir, og stå med Pellegrino, Vetlesen, Mvuka, Sahraoui, Jevtovic. Her handler det også mye om hvilken risiko man vil ta. Ofkirs eierprosent er mye, mye høyere enn de sistnevnte, og sånn sett kan man tape mye om man ikke beholder ham. Selv ligger jeg bare rundt 600.plass nå - og selv om det er ok å holde seg innenfor topp 1000, så må jeg ta noen langskudd for å klatre inn topp 500.

MÅ MED? Er det egentlig mulig å droppe Ofkir slik han har spilt i år?

En spiller som August Mikkelsen (7.7) kommer nok også til å være høyt på manges ønskelister etter det han gjorde mot Rosenborg. Litt samme med ham som med Sahraoui i år - en driblekunstner, men uttellingen har ikke vært helt optimal. Kampprogrammet med Haugesund (B), Bodø/Glimt (H), Viking (B), Molde (H) gjør det ganske lett å velge vekk TILs juvel for min del. Men de siste 5-6 rundene er mye mer fristende, så kanskje blir det et bytte inn for Sahraoui hos meg?

Så må vi nevne Molde da - selv om de er Fantasy Eliteseriens svar på Manchester City, og med gruppespill i Europa kommer rotasjonen til å være både frustrerende og vanskelig å spå. At Kristian Eriksen (7.0), nest mest eide midtbanespiller, har fått mindre tid i Europa og samtidig har spilt mye i Eliteserien, gjør at han selvsagt er en kandidat også på WC. 90, 90 og 83 minutter på sine tre kamper i Eliteserien som Molde-spiller. Men bredden i troppen og rotasjonsfaren gjør at jeg frykter benk eller 60-minuttere litt for mye. Så har man Magnus Wolff Eikrem da. Men til 12.1 er han særdeles vanskelig å få inn, for å ta ham over Pellegrino er helt uaktuelt. Mye større rotasjonsfare, og å gå uten Glimts toppscorer er umulig. Ola Brynhildsen (10.1) må også nevnes. Særdeles livlig i flere av kampene siden han kom tilbake fra skade. Men er han i en toppet ellever? Kan bli sånn at han spiller mest i Eliteserien og Fofana i Europa - men jeg våger ikke ta sjansen på at den påstanden stemmer.

Som billigalternativ er Amer Ordagic (4.3) så billig du får noen på midten. Har startet de to siste kampen etter å ha vært skadd, og er trolig inne i elleveren. Umulig å forvente mer enn 2-poengere, men skal uansett bare være nummer 2 eller 3 på midten. Mathias Wichmann (Jerv) og Ruben Yttergård Jenssen (Tromsø) koster begge 4.4, og er selvsagt også like stabile og ekstremt uglamorøse alternativer. Men 0.1 mer er nok til at jeg velger dem vekk, selv om sistnevntes 2 mål, 2 målgivende og 5 bonuspoeng gjør ham et ørlite knepp mer attraktiv.

Det er ingen av de som koster 4.5 - 4.9 som er fristende å bruke litt ekstra på istedet. Ipalibo Jack (4.9) er nærmest, Kristian Onsrud (4.7) kunne også gått an. Men siden det uansett er spillere som skal sitte på benk er det ingen grunn til å bruke 0.4 eller 0.6 ekstra her. En typisk fantasy-feil av mange at man vil ha de spillerne som er litt flottere på benk - men helt ærlig, disse skal forhåpentlig sitte på benken for meg ut sesongen uansett - og sjansen for målpoeng er heller ikke stor her. Det er ikke som i fjor, da August Mikkelsen, Tobias Gulliksen og Harald Nilsen Tangen alle var i samme priskategori, og likevel plukket målpoeng og bonus jevnt og trutt.

Angrep

Går det an å ta wildcard uten Rosenborgs nye danske her? Casper Tengsted (9.8) har 9, 20, 8 og 8 fantasy-poeng på sine fire første kamper. Prisen på 9.7 gjør likevel at mange kanskje vil nøle. Men se på de seks neste kampene. Fire hjemme (Viking, Lillestrøm, Vålerenga, Strømsgodset) og to borte (Haugesund, Kristiansund). Joda, noen av lagene de møter på Lerkendal er gode, men det er tross alt mye gunstigere å møte dem der enn borte. RBK scorer mye nå, en viktig årsak er dansken, og at RBK kun har serien å tenke på gjør at rotasjon ikke er en faktor. Nailet i laget mitt.

Så er Tengstedts rekkekamerat en meget, meget interessant problemstilling fram mot deadline. Til prisen sin representerer Ole Sæter (6.7) fortsatt fantastisk verdi. Mange av oss kjøpte ham langt billigere, ned mot 5.5, og dermed er det vanskelig å skulle selge ham nå og så eventuelt ta ham inn. 14 målpoeng tatt i løpet av de 13 siste rundene (Sæter har spilt 11 av disse) er rett og slett umulig å se bort fra.

Samtidig var jeg bekymret for Sæters minutter. I hans fravær sist scoret Kristall Ingasson to mål i Tromsø, og Noah Jean Holm var på vei tilbake fra skade. Nå er Holm lånt ut til fransk fotball, Ingason er ute med skade i seks uker. Dermed er Sæter i mine øyne et selvsagt valg. Det er såpass få andre spisser i samme priskategori som frister gjør at han trolig får bli med en stund til.

Så har vi en annen interessant case. David Datro Fofana (11.1). Nest høyest xG+A i Eliteserien, også målt pr 90 minutter. Og alle som har sett ham spille fotball ser at det er et fantastisk talent som vil bli solgt for en rekordsum i ikke altfor fjern framtid. MEN! Samtidig har han kun to kamper med tosifret antall poeng i år (12 mot Bodø/Glimt H, 16 mot Tromsø H). Var skadd selv, og da han kom tilbake måtte han spille alt hjemme og i Europa siden Eikrem og Brynhildsen var skadd, mens Eriksen ikke var kjøpt ennå. Nå som bredden i troppen er en helt annen ble han sittende på benken kampen ut mot Sarpsborg 08 søndag.

MÅ HAN INN? Fofanas potensial er stort, men det er også rotasjonsfaren.

Jeg frykter definitivt rotasjonsfaren på Fofana, og er veldig overbevist om at Molde ønsker å ha ham på banen i Europa-kampene. Etter seriefinalen i Bodø lørdag venter Gent (H), Jerv (B) og Djurgården (B) i løpet av 8 dager. Det lukter veldig at han spares og at Brynhildsen spiller fra start i Grimstad, gjør det ikke? Samtidig, 7 mål og 4 målgivende på sine 10 siste kamper i Eliteserien. Aalesund (H), Tromsø (B) og HamKam (H) i de tre kampene etter landslagspausen. En vanskelig mann å vrake, men rotasjonsfaren er så stor at jeg virkelig vurderer det.

En grunn til at jeg kanskje ikke lander der er at det ikke er altfor mange alternativer på spissplass som frister. Uten forkleinelse for Alexander Ruud Tveter (6.7), så sier det sitt når han er angriperen med flest poeng så langt. 8 mål og 5 målgivende, samme pris som Sæter (6.7). Noen går nok dit, men skal man da ha dobbel Sandefjord med ham og Ofkir? 

Lars-Jørgen Salvesen (9.3) har vært skuffende i sin første Bodø/Glimt-periode, ble benket for Runar Espejord sist, og er totalt uaktuell å ha med videre. Thomas Lehne Olsen (11.0) tilbake må selvsagt tenkes på. Men som nevnt er LSKs kampprogram nå så brutalt at det er veldig lite fristende å bruke så mye penger, uansett hvor fantastisk 2021-sesongen hans var. Fred Friday bare fordi han scoret 2 mot et håpløst Jerv? Torgeir Børven (9.0), som ikke har scoret mål siden april i fjor? Det går ikke.

Et fint billig-alternativ finnes imidlertid. Daniel Karlsbakk (5.0) er et meget spennende talent. Og selv om Vikings Eliteserie-sesong har gått fra gullkamp til å donere bort poeng til de fleste lag de møter, har 19-åringen fin verdi pr krone. Men med Sander Svendsen inn i miksen, Mai Traore i bakgrunnen og Zlatko Tripic garantert i angrep våger jeg ikke nå. Karlsbakk får heller stå på ønskelista.

En spiller som må nevnes, selv om det er umulig å vurdere ham inn allerede nå, er Victor Lind (5.5). Hentet på lån til HamKam fra Midtjylland like før vinduet stengte, og 19-åringen kan fort vise seg å være en flott signering. Men starter han allerede nå? Vent og se her.

For meg er det to alternativer nå. Tengstedt, Sæter og Fofana, eller å bytte ut sistnevnte med billig-alternativet Didrik Hafstad (4.1) og heller bruke mer penger på midtbanen og i angrep.

Mitt wildcard-lag:

Dette var planen fredag ettermiddag. Med Linnes' skade har jeg egentlig tre alternativer nå: 1: Ta ham med og håpe han er tilbake mot Jerv i neste runde. 2: Dytte inn en annen forsvarer og rokkere lite. Dragsnes inn, benk denne runden og så spille mot Strømsgodset neste helg er et levelig alternativ. 3: Rokkere om for å få inn Fofana på topp, endre til 3-4-3 og dermed ta ut noen jeg veldig gjerne vil ha på midten, hvor jeg allerede har 6 spillere jeg helst skulle hatt inne. Timene fram til deadline blir spennende.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Tags:

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form