Lukk søk

Fantasy

September 1, 2022

Fantasy Eliteserien: Tromsø-toget går nå!

Runde 16: Tromsø er laget å satse på de neste rundene. Og hold øye med overgangsvinduet!

Foto: Digitalsport

Se rundens lag nederst i saken.

Da er Fantasy-sesongen halvspilt. Noen har en god plassering å forsvare, andre skal ta sjanser for å forsøke å klatre.

Denne uka ser vi på to hovedtemaer som gir gode muligheter for å klatre de kommende ukene: Tromsøs program og at overgangsvinduet åpner mandag.

Coolbet har Fantasy-odds hver eneste runde!

Her er Fantasy-duellene for runde 14:

Sats på Tromsø!

Ser vi hvordan de neste fem rundene ser ut, er det ikke tvil om at Tromsø er et lag som vil kunne spille en avgjørende rolle. For det kommende programmet til vårt nordligste eliteserielag ser ut som følger:

Runde 16: Sandefjord (H), Kristiansund (B)

Runde 17: Lillestrøm (B)

Runde 18: Kristiansund (H)

Runde 19: Vålerenga (H)

Runde 20: Rosenborg (H), Strømsgodset (H)

Ok, de to bortekampene i runde 17 og 19 er ikke veldig attraktive, for å si det mildt. Men hjemmekampen mot KBK er åpenbart veldig fristende midt mellom. Og så er det dobbel både i runde 16 og runde 20.

Et annet problem er selvsagt at Tromsø, spesielt offensivt, ikke er altfor mye å skryte av. Dermed er det ikke et lag å gå fullstendig all-in på. Samtidig er Tromsø et lag med bedre underliggende tall enn resultater - og over lang tid bør det som kjent gi resultater.

I fjor var Tromsø et flott lag å satse på defensive spillere fra, spesielt på hjemmebane. 4 av de siste 6 hjemmekampene holdt de nullen, og en spiller som Tomas Totland leverte også offensivt. Den store forskjellen fra i fjor er imidlertid på keeperplass. Jakob Haugaard har sluppet inn 26 mål fra 16.79 xGA (forventede mål i mot). Det er den desidert største negative differansen i Eliteserien.

Enkelt forklart kan vi si det som at Tromsø har sluppet inn langt flere mål enn de burde. Over en halv sesong spiller selvsagt tilfeldigheter og at en xG-modell ikke er perfekt inn, men samtidig er det få som vil kunne hevde at Haugaard har framstått som en solid målvakt. Tvert imot.

Samtidig har Tromsø bare scoret 16 mål ut fra 19.55 xG. Altså dårligere enn de burde. Og der Tromsø har flere forventede scorede mål enn innslupne, er den faktiske målforskjellen altså hele -10.

Med andre ord kan vi forvente litt mer av Tromsø enn de har vist på banen så langt. Det er også viktig å huske på at en dobbel med Sandefjord (H) og Kristiansund (B) nesten er den antatt letteste kombinasjonen av hjemme- og bortekamp det er mulig å ha i årets Eliteserie. I skrivende stund gir Coolbet bare 1.50 for seier i første kamp, og før KBK-kampen ble utsatt var de også favoritt der.

Disse frister fra Tromsø

August Mikkelsen (MID, 7.7)
STJERNE: Det har ikke løsnet for August Mikkelsen så langt i år, men kan den kommende dobbeltrunden være starten på en flott høst? Foto: Digitalsport

Særdeles populær i fjor på grunn av det deilige kombinasjon av ekstremt lav pris og meget gode prestasjoner. 8 mål, 2 målgivende og hele 19 bonuspoeng sist sesong.

I år har det lugget mye mer. Står uten mål, men med 2 målgivende. Har likevel samlet hele 10 bonuspoeng, fordelt på 4 kamper (3, 3, 2 og 2).

Så langt i år står han med 0.39 xG+A/90 (forventede målinvolveringer pr 90 minutter). I fjor leverte han 0.30 her for hele sesongen. I fjor hadde han i snitt 2.09 skudd pr 90 minutter, så langt i år er tallet 2.59.

Så er det alltid mye som ligger bak tallene. I fjor hadde han en voldsom selvtillit og form. I år har Mikkelsen vært litt skadd, ikke helt på topp, og samtidig er det åpenbart for alle som ser Tromsø at laget mangler en stabil og god spiss helt fremst. Men Mikkelsen var frisk på Lerkendal sist, skapte en del halv- og nesten-muligheter. Det er liten tvil om at han er mannen Tromsø må håpe skal levere offensivt nå.

Eric Kitolano (MID, 7.3)

Faktisk eid av flere enn Mikkelsen i skrivende stund, trolig en del pga. sistnevntes skader. Jeg tror det endrer seg før deadline lørdag. Heller ikke han har vært 100%, noe som har gjort at 6 av årets kamper har startet på benken. Har imidlertid startet de to siste i angrepsleddet, og scoret mot Molde for to runder siden. Totalt 3 mål i år, og leverte ok med 4+7 i fantasy i fjor.

Jeg tror få kommer til å doble offensivt på Tromsø, og Mikkelsen er trolig et bedre valg. Men sitter du med et veldig fint lag og/eller vil sjanse, er en dobbel et vågalt, men interessant valg.

Jostein Gundersen (FOR, 4.5)

Jeg synes ikke vingbackene Lasse Nilsen og Niklas Vesterlund er nok involvert offensivt til at prisen på 5.5 lokker for noen av dem. Det er mye mer interessant å gå for en av stopperne, og Gundersen ser ut som den mest interessante.

Har to scoringer i år, begge på heading. Ofte involvert og aktiv på offensive dødballer, og hadde også en heading i tverrliggeren mot Haugesund. I tillegg har han voldsom kraft i høyreslegga, og både mot Haugesund og Lillestrøm hadde han gode forsøk fra distanse. Spilt 90 minutter i samtlige kamper utenom Aalesund tidlig i sesongen.

Har du bare ett bytte er jeg usikker på om det er verdt -4, men det avhenger selvsagt av hvordan resten av laget ditt ser ut. Gundersen er uansett en fin mann å ha inne nå, og med den prisen kan han fint få sitte på benk i runde 17 og 19 også.

Hva med KBK og Godset?

Utenom Tromsø er det altså to andre lag som har dobbeltrunde snart.

Kristiansund har jeg skrevet en del om, og la oss være ærlige; Skulle du tatt inn spillere derfra, var det før dobbelen i runde 15, hvor Bendik Bye i det minste leverte ett mål.

Strømsgodset er også fristende i runde 20 med sin dobbel (Sandefjord B, Tromsø B). Men med Molde (B), Sarpsborg 08 (H) og blank de tre neste rundene, før Jerv (H) venter i runde 19, venter jeg til da med å se mot Drammen.

At Lars-Jørgen Salvesen er solgt og at det er interesse for Johan Hove gjør også at de to åpenbare valgene fra Strømsgodset ikke er attraktive nå. Det vil si, Salvesen er det, men av helt andre årsaker. Mer om det i neste avsnitt.

Overgangsvinduet

Så til artikkelens andre store hovedpoeng: Overgangsvinduet, og hva det har å si for Fantasy Eliteserien! For mandag åpner endelig overgangsvinduet, og i hele august er det åpent. Det er også en mulighet og en felle i fantasy-sammenheng.

De to siste årene har vi sett storsigneringer komme inn og levere umiddelbart. Amahl Pellegrino leverte hat trick i sin første Eliteserie-kamp for Bodø/Glimt i fjor, til tross for at han kun spilte en halvtime som innbytter. En enorm poengfangst til de som tok sjansen på ham umiddelbart. Også Vidar Örn Kjartansson gjorde hat trick i sitt Vålerenga-comeback i 2020 da Brann ble slått 5-1 i re-debuten til spissen. Igjen en enorm gevinst for de som tok sjansen tidlig.

Når det gjelder nysigneringer er det selvsagt en fare for at debuten ender med 27 minutter på banen og 1 poeng i fantasy. Men at det kommer til å dukke opp spennende muligheter er jeg helt sikker på.

Aalesund, Strømsgodset, Odd, Viking og Vålerenga har alle sendt av gårde førstevalgene sine på spissplass allerede, og oddsen er enormt lav på at alle de fem klubbene skal ha en spiss inn i august. Også Tromsø er i ferd med å selge sitt førstevalg (Moses Ebiye). Rosenborg og Molde er også i markedet for offensive stjernesigneringer som kan være avgjørende i høst.

Og slik Lillestrøm og Bodø/Glimt ligger an er det rart om ikke de vil maksimere gullsjansene sine ved å styrke seg i augustvinduet. Sarpsborg 08 har ikke funnet sin storscorer ennå, og med Jonathan Lindseth sendt til Bulgaria etter helgens kamp vil østfoldingene se etter offensive forsterkninger. I bunnen har også Kristiansund tidlig mistet sin spiss (Moses Mawa) med skade og har solgt Agon Mucolli til dansk fotball. Skal de ha noe håp må noen, i flertall, nye spillere inn offensivt. At Jerv også vil ta et lodd eller to på markedet virker trolig, og i Sandefjord er man så tynne nå at det må et par inn.

Med andre ord; Jeg tror vi kommer til å få se et ganske heftig overgangsvindu i Eliteserien, hvor svært mange av klubbene henter inn forsterkninger som skal være klare førstevalg offensivt. I fantasy-sammenheng gir det muligheter og fallgruver.

Det som er sikkert, er at alle spillerne som kjøpes inn fra utlandet eller OBOS-ligaen vil ha veldig lav eierandel i starten. Si for eksempel at Marcus Mehnert hentes til Strømsgodset, slik det er ryktet, en gang mellom runde 17 og starten av runde 19. Da venter Jerv (H) og en dobbel med Sandefjord (B) og Tromsø (B) i de to påfølgende rundene. En fantastisk mulighet for en målsnik. Det er selvsagt en fare for benk i de første kampene. Men om man tror, og vil satse på, at han starter, sitter du med en fantastisk mulighet som få andre har sett.

Så handler det selvsagt også om hvilke spillere som faktisk hentes. Om Odd ender med å hente Moses Ebiye fra Tromsø vil neppe veldig mange hoppe på den muligheten. Skulle det i stedet bli Torgeir Børven som kommer "hjem" til sin tredje periode i Skien, er det en mye mer spennende mulighet. Og skulle en av toppklubbene ende med å bruke 10+ millioner på en ny angriper, vil det være særdeles interessant.

Og da er vi tilbake ved Salvesen. Med rykter om at Victor Boniface kan være på vei vekk, Runar Espejord som har slitt med å prestere godt nok, og nå 13 millioner ut for å hente Lars-Jørgen Salvesen, er det trolig at sørlendingen kan bli førstevalg på spissplass for gulljagende bodøværinger i høst.

Så langt i sesongen har Boniface (10.2) hatt altfor lite spilletid til å være aktuell, mens Espejord (10.8) ikke har fristet. Salvesen kommer nordover med en prislapp som pr nå er 9.2 millioner. Det oppsummerer dilemmaet i dette avsnittet: Skal man sjanse på ham til første kamp, Odd hjemme i runde 17? Venter man og ser, og hopper på når de har HamKam (H) og Jerv (B) i runde 19 og 20?

Hadde jeg hatt fasiten på forhånd hadde årets sesong gått enormt mye bedre (....) enn den har. Men ønsker du å klatre og er villig til å ta noen små sjansekort, kan overgangsvinduet gi deg gode muligheter.

Rundens lag:

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Tags:

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form