Lukk søk

Fantasy

September 1, 2022

Fantasy Eliteserien: På tide med wildcard?

Runde 6 i Fantasy Eliteserien er 16.mai-runden. Nå er det på tide å skille seg litt ut!

Foto: Digitalsport

Da er runde 5 unnagjort. En runde hvor mange fikk tresifret antall poeng, enten man brukte rik onkel eller dobbel kaptein. Men der lagene for mange har sett like ut så langt, så kommer det store spørsmålet: Hva nå?

Se mitt forslag til wildcard-lag nederst i saken!

Og det aller største spørsmålet, som jeg skal drøfte rundt i denne saken: Er det lurt å bruke wildcard allerede nå?

Her er helgens dueller hos Coolbet:

En ting å ha i mente er at mange er vant til å spare wildcardet lenge i Premier League. Men der er sannsynlighetene for dobbeltrunder og blanke runder større enn i Eliteserien, noe som gjør at de ukjente faktorene er flere enn i vår hjemlige liga. Med andre ord gir det mer mening å spare det i den engelske varianten.

For min del er jeg veldig, veldig i tvil om jeg skal bruke mitt wildcard nå. For man vil jo ikke svi det for tidlig heller. Samtidig sitter jeg, så lenge Ola Brynhildsen i øyeblikket er skadd, med maks ti startere i laget mitt, og da usikre kort som Josef Baccay og Shayne Pattynama inne. Med andre ord kan de to venstrebackenes startplass (eller benking) bidra til om det blir wildcard eller ikke.

Det som taler for er at balansen i laget mitt er for dårlig. Det som taler mot er at laget mitt egentlig ser fint nok ut til kommende runde, så lenge Baccay og Pattynama starter. Jo seinere man venter, jo mer info har man. Og akkurat det kan bli nyttig også i ESF. For se bare her:

Blank i 19 og dobbel i 20?

Det kommer trolig ikke mange utsettelser i Eliteserien framover, utover de som kommer av ting man vanskelig kan forutse. Men i runde 19 og runde 20 kan vi få en interessant situasjon. For de fire lagene som skal ut i Europa, Bodø/Glimt, Molde, Viking og Lillestrøm, kan utsette sin kamp i runde 19 om de går videre til play off-runden i Europa.

Vi får ikke vite om de fire lagene tar seg så langt før mellom 9.-11.august, noe som gjør at en eventuell utsettelse eventuelt blir kjent like før runde 18. Med andre ord kan det skapes kaos på kort varsel i fantasy i august.

Hvordan en slik floke skal løses, spesielt nå som de aller fleste har brukt rik onkel, er vanskelig å si. Men å kunne bruke wildcard noen runder før gir i det minste en form for mulighet til å kunne planlegge inn mot to runder hvor mange andre vil stå i fullstendig kaos.

Allerede vet vi om noen blanke runder. Viking har blank i både runde 16 og 18 fra før. Mens Tromsø og Vålerenga i runde 12, Lillestrøm og Aalesund i runde 15, Haugesund i runde 16, samt trioen Strømsgodset, Molde og Odd i runde 18 også har hver sin blanke.

Med andre ord er det fortsatt fordel for de som kan langtidsplanlegge - og et wildcard uten altfor mange fra Viking, Molde og Lillestrøm i runde 15 KAN gi suksess om man tror de tre kan gjøre det bra i Europa, og dermed blanke i runde 19. Men det krever et nytt wildcard (eller rik onkel, for de som er heldige og har det ennå) i runde 20. Og da får man ikke brukt spissrush eller dobbel kaptein samtidig.

Det som i det minste virker sikkert, er at laget man helst vil ha i runde 15-19 fort kan være totalt forskjellig fra det optimale laget i det som KAN bli en stor og viktig dobbeltrunde i runde 20. Den usikkerheten som er her gjør at jeg aller, aller helst vil spare mitt wildcard lengre enn å svi det allerede nå.

Verdi hos Molde og Sarpsborg 08

Det som kan tale FOR å bruke et wildcard er så klart om man står med et lag som avviker stort fra det man helst vil ha framover.

3 Viking-spillere kommer nok til å være inne hos de fleste som tar wildcard nå. Zlatko Tripic og Veton Berisha er selvskrevne, og en forsvarer blir nummer tre for mange. Lillestrøm virker fortsatt så solide at både assist-konge Gjermund Åsen og en forsvarer bør med. Bodø/Glimt er langt fra like uovervinnelige nå, men Hugo Vetlesen står høyt i kurs. At Markus Kaasa (6.0 mill) og Emil Breivik (5.4 mill) nå har mye viktigere roller i Molde enn det så ut før seriestart gjør det også veldig fristende å ha inne en av dem. Og kanskje skal Magnus Wolff Eikrem inn sammen med enten Kristoffer Haugen eller Martin Linnes?

Så er kampprogrammet til Sarpsborg 08 snart så fristende at jeg tror Jonathan Lindseth og kanskje en forsvarer fra østfoldingene er en fornuftig vei å gå. Mer om det får under.

Wildcard-tanker:

Keeper

I mål ser Øystein Øvretveit (Jerv, 4.5) ut som et fornuftig alternativ nå. Feilen mange ofte gjør er å heller legge 1 million mer på bordet for en keeper fra et bedre lag. Øvretveit skal få det tøft borte mot Viking nå og borte mot Molde i runde 11. Mellom der venter Odd (H), Aalesund (B), Sarpsborg (H) og HamKam (H), noe som må kunne kalles tiltalende nok for en keeper til 4.6 mill. Leopold Wahlstedt (Odd, 5.0) er kanskje nærmest for meg nå, med fire fine kamper på rappen og bunnsolid spill i noen kamper nå.

Forsvar

I forsvar MÅ man ha enten Martin Linnes eller Kristoffer Haugen. Selv om Linnes leder 2-1 i mål er Haugen over en sesong en større mål-trussel, men samtidig har Linnes vært veldig mye involvert offensivt så langt. 7.2 mot 7.5 mill gjør at mange kanskje "må" gå på Linnes, men det er langt fra noe dårlig valg. Og å få inn begge kan være høyst fornuftig.

Hasan Kurucay (HamKam, 4.7) og Josef Baccay (Odd, 4.5) fortsatt alternativer jeg vil ha med, selv om sistnevntes plass ikke virker liker sikker lenger. Så må en Lillestrøm-forsvarer nesten med sånn de ser ut akkurat nå. Det er ikke altfor mange andre billig-alternativer som frister nå. Nikolai Hopland (4.4) er på lån fra Aalesund til Kristiansund nå, men verken program eller langsiktig spilletid trygt nok til å se dit. Jostein Gundersen (Tromsø, 4.5) da? To mål på headinger, men møter tre av de beste lagene i de fire neste rundene, og blanker i runde 12.

Den billige jeg vil trekke fram, som mange kanskje ikke har tenkt på, er Jervs anvendelige og solide John Olav Norheim (4.5). Det krever nok at man går en annen vei på keeperplass, men Norheim er en som står høyt i kurs for meg. Både så solid at det bør bli noen bonuspoeng etterhvert. Men Norheim ligger faktisk også på 9.plass av alle på expected goals i Eliteserien med 2.22. Justert pr 90 minutter ligger han på 19.plass, foran offensive spillere som Amahl Pellegrino, Tobias Lauritsen, Akor Adams og Sigurd Haugen.

Norheim har startet alle kampene som venstre stopper, men Jerv justerer mye på både formasjoner og roller underveis. Mot Tromsø ble han flyttet opp på midtbane i pausen (indreløper i 4-3-3), og mot Vålerenga ble han spiss de siste minuttene etter at de havnet under. Slik var det også i fjor, hvor han var både midtbane, hengende spiss og mye involvert. Har nok gått under radaren for mange, men jeg er veldig fristet nå. Kommet til tre gode sjanser, alle på dødballer, hvor han både er siktepunkt, klok og ivrig. Vil komme til muligheter her.

Da står man igjen med en plass, og det føles veldig naturlig at den må havne hos noen fra Stavanger. For min del lander jeg da på enten det høye taket til Sebastian Sebulonsen (6.0) eller stabiliteten til David Brekalo (5.0). Sistnevnte også en stadig trussel på offensiv dødball. Sebulonsen har vært både god og anvendelig, men man må samtidig ta høyde for at det noen ganger blir benk fra start.

Så må Alfons Sampsted (5.9) nevnes, for Bodø/Glimt kan ikke forsvinne helt ut i glemmeland. Scoret til og med på dødball sist. Men jeg synes Bodø/Glimt nå, tross et ok kampprogram, lokker mindre defensivt enn Viking. Og Sampsted heller ikke vist nok offensivt til å forsvare prisen. Ingen av de andre bakover hos seriemesterne er forlokkende nå.

Midtbane

Zlatko Tripic (Viking, 9.7) er snart helt skadefri, og Viking-spilleren til 9.7 er det aller mest selvsagte valget her. Gjermund Åsen (Lillesstrøm, 9.3) er fortsatt ingen stor målscorer, men LSK-kapteinen til 9.3 leverer så solid på så mange andre fronter, og laget ser bra nok ut til at han nok bør med nå.

Så seiler som nevnte Markus Kaasa (6.0) og Emil Breivik (5.4) opp som fristende Molde-alternativer nå. Begge har blitt nøkkelspillere nå hvor mange av de andre alternativene på midten og i angrep er ute med skader. Breivik har spilt 90 minutter i 4 av 6 kamper så langt. Litt på grunn av skade på Etzaz Hussain, men midtbanespilleren fra Aukra har samtidig tatt godt vare på sjansene. Skuddvillig, men uten mål så langt. Har imidlertid notert seg for hele 5 målgivende. Kaasa har også 4/6 starter, men begge er trolig inne i elleveren den kommende tiden.

Kaasa er hakket mer offensiv i Breivik. Ligger som indreløper uten ball, men trekkes enda lengre opp når laget har ball, og har en viktig rolle når det kontres. Har 2 mål, men har samtidig vært effektiv ettersom han har kun 3 skudd på mål i serien. Men kombinasjonen av at han ser bra ut, at Brynhildsen er ute, og ikke minst prisen, gjør at Kaasa er høyaktuell nå.

Jeg mener også Jonathan Lindseth (Sarpsborg 08, 8.4 mill) er selvsagt, om man ser lengre enn 16.mai-kampen. Kombinasjonen av at Sarpsborg er et bedre lag offensivt i år, Lindseths klasse og et meget fristende kampprogram gjør at han står meget høyt på lista over spillere jeg ønsker å få inn nå.

Det er ikke noen hast i år få ham inn til 16.mai-kampen borte mot Lillestrøm, men etter det følger et nydelig kampprogram for østfoldingene. Aalesund (H), Molde (H), Jerv (B), Strømsgodset (H), HamKam (B) og Sandefjord (H) er de seks påfølgende kampene, og med unntak av oppgjøret mot Molde (som dog er hjemme) er det vanskelig å få en mer fristende rekke med kamper.

Lagkamerat Tobias Heintz har enda råere tall så langt, og har xG+A/90 (altså forventet antall mål/assist pr 90 minutter) på skyhøye 0.91, kun slått av Zlatko Tripic i Eliteserien så langt. Men Heintz har småtrøblet, var ute sist, og kommer nok til å ha såpass færre minutter enn Lindseth at jeg lener mot sistnevnte.

Så virker Hugo Vetlesen (Bodø/Glimt, 8.6) fortsatt å være fin verdi, selv om Glimts angrepsspill ikke svinger for tiden. Kristian Eriksen (HamKam, 7.0) ikke like heit nå, men er også et navn i miksen.

Christos Zafeiris (Haugesund, 5.4) har et par tøffe kamper nå, men har vært lagets kanskje beste så langt, og det er litt tilfeldig at det ikke har løsnet offensivt. Fra runde 9 er programmet langt mer fristende, og han kan være høyaktuell å få inn da. Det gir også penger å bruke andre steder i laget.

Angrep

Veton Berisha (Viking, 12.0) er så selvsagt her at det knapt er vits å bruke tid på det. Skal selvsagt på laget så lenge han ikke er skadd framover.

Men hva med resten? Alexander Ruud Tveter (Sandefjord, 6.6) er nest-mestscorende med 4 mål så langt, men 3 kom i seriepremieren. Jeg er ikke helt solgt, men budsjettmessig gir det mening. Samtidig finner man ikke helt de periodene i kampprogrammet hvor Sandefjord virkelig lokker over de neste rundene.

Mange sitter med Sigurd Haugen (Aalesund, 7.5) etter runde 4, og både mot Tromsø og Odd har han gitt eierne sine enorm avkastning. Kun 7 spillere har løsnet flere skudd, og med unntak av den stusselige kampen mot HamKam sist (det gjaldt de fleste, ikke bare Haugen) har han vært veldig PÅ. En vital del av lagets angrepsspill.

Samtidig ser ikke AaFKs program superfristende ut de neste seks rundene med Molde (H), Sarpsborg (B), Jerv (H), Haugesund (B), Vålerenga (H) og Bodø/Glimt (B). Det er imidlertid mulig å hevde det ikke er SÅ ille. Jerv hjemme er selvsagt en meget fristende kamp, og de to bortekampene på hver sin side trenger ikke være håpløse. Molde og Vålerenga hjemme? Tja. Til 7.6 uansett et høyst innafor valg nå.

Jeg er litt fristet av Guillermo Molins (Sarpsborg 08, 8.1). Som nevnt liker jeg kampprogrammet deres veldig godt framover. Moilins er på 4.plass på xG+A/90 i Eliteserien så langt, bak Tripic, Heintz og Moses Ebiye. Så juger den statistikken litt, for den missede straffesparket mot Odd er en del av bildet, og bommen gjør at han kanskje ikke tar neste straffe. Det som teller for er at han, og laget, har vært veldig bra i bortekampene mot både Kristiansund og Tromsø. Mange spisser er veldig fristende hjemme og nesten uinteressante borte, Molins er ikke i den kategorien.

Apropo Ebiye (Tromsø, 7.4): De underliggende tallene taler for at han er et godt valg. Men øyetesten? Ikke det samme. Har ikke løsnet for ham, og 90-minuttere blir det få av. Med et uattraktivt program nå frister ikke prisen her når f.eks Haugen knapt koster mer.

Tobias Lauritsen (Odd, 8.4) må også nevnes, siden mange har ham. Foreløpig har han ikke innfridd med unntak av hjemme mot Tromsø. En del involvert offensivt, og grunnen til å fortsette å stole på ham er at det bør løsne i Skien de neste rundene. Har Haugesund (H), Jerv (B), Sandefjord (H) og HamKam (B) som de fire neste. Det frister.

Skulle jeg brukt wildcard nå ville Berisha vært selvskreven. Lauritsen og Haugen har vært populære så langt, og sammen med Molins er de mest aktuelle for meg nå. Samtidig handler det om budsjett. Her vil man fort måtte vurdere de to opp mot spillere som Gjermund Åsen og Hugo Vetlesen. For mulighetene for å justere sin del frister kanskje 4-4-2 mest.

Mitt Wildcard-lag:

Rundens lag runde 6

Det er et par store hjemmefavoritter denne runden. Viking er den største, og slik de har sett ut er 3 spillere derfra noe mange vil prioritere. Også Bodø/Glimt, Vålerenga og Rosenborg er oddsmessig store favoritter denne runden.

Dermed ender vi på dette laget for 16.mai-runden:

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Tags:

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form