Lukk søk

Fantasy

September 1, 2022

Fantasy Eliteserien: Disse må du ha på "rik onkel"

Rundens lag uke 5: Mange spiller chipen "Rik onkel" denne uka. Her er spillerne du må ha med om du er blant dem!

Foto: Digitalsport

Runde 5 kan fort vise seg å være årets mest avgjørende. Alt tyder i hvert fall på at det blir årets største runde, ettersom 6 av lagene har dobbeltrunde.

Se det optimale "Rik onkel"-laget nederst i saken!

Med andre ord bør du ha så mange spillere som mulig fra disse lagene. Men hvilke spillere MÅ du ha? Hvilke spillere er jokere, altså spillerne som er gode valg, men samtidig skiller deg fra mengden? Og hvilke spillere er feller du bør unngå? Alt dette og litt til før den store runden ser vi på i denne saken.

Denne sesongen tilbyr Coolbet odds på flere H2H-dueller i Eliteserien Fantasy hver eneste runde for å gi økt spenning rundt spillet. I runde 5 teller begge kampene for spillere som har dobbeltrunde.

Her er helgens dueller hos Coolbet:

La oss starte med det viktigste. Dette er lagene som har dobbeltrunde:

Molde: Viking (H), Odd (H)

Odd: Sarpsborg 08 (B), Molde (B)

Viking: Molde (B), Strømsgodset (H)

Strømsgodset: Rosenborg (H), Viking (B)

Tromsø: Jerv (B), Vålerenga (H)

Vålerenga: Sandefjord (B), Tromsø (B)

Med andre ord to topplag (Molde og Viking), to middels lag (Odd og Vålerenga) og to lag under middels (Strømsgodset og Tromsø). Molde med sine to hjemmekamper er utvilsomt laget som ser mest fordelaktig ut, men Vikings form gjør at de ikke kommer langt bak - selv om Molde borte er en tøff nøtt.

Strømsgodsets form og stemningen rundt laget etter 0-5 for Sandefjord gjør at det ikke er kjempefristende å fylle på med spillere fra drammenserne når de møter to så gode lag, mens Odd sine to bortekamper heller ikke er superfristende.

Og sist inn med dobbeltrunde er Tromsø og Vålerenga. Ikke super-optimalt program for noen av lagene, men samtidig fristende nok til at begge lagene frister mer enn Odd og Strømsgodset denne runden.

I en ideell verden kunne man brukt en chip som ga deg mulighet til å ha mer enn 3 spillere fra et lag, da er jeg sikker på at både Molde og Viking hadde vært meget godt representert. Men når det ikke er mulig vil nok trolig de fleste "rik onkel"-lag ha 3 spillere fra både Molde og Viking, og valgene vil nok være ganske like. De 5 siste plassene er mer åpent.

Keeper/forsvar

La oss starte med et valg mange vil stå på: Martin Linnes eller Kristoffer Haugen, eller begge? I mitt hode er "begge" det dårligste valget her, for å gå uten duoen Brynhildsen/Eikrem høres veldig vågalt ut. Spesielt nå som alternativene offensivt er færre.

Det kunne vært skrevet mye om Haugen og Linnes, men i kortform er det viktigste: Haugen vil over lang tid være det beste valget, for han er enda mer offensivt involvert enn Linnes. Så har Linnes' to scoringer tidlig gjort at mange har fått øynene opp for ham. Og når Haugen både har trøblet med sykdom og skader den siste måneden, slik at han blant annet ble byttet ut med 10 minutter igjen i cupfinalen, kan Linnes være et tryggere valg nå. Jeg tror begge starter begge kampene, men Linnes er nå et enda sikrere valg om man skal ha nærmest mulig 180 minutter.

Enda vanskeligere er det kanskje å løse Viking-ligningen i forsvar. Med lagets kvalitet og form vil man ha med en defensivt i denne runden. Skal man gå safe med en av trioen på keeper- og stopperplass, eller skal man gå for en av backene med langt større offensivt potensial? For mange vil det da handle om å tro at Sebastian Sebulonsen, som har vært enorm de siste kampene, kanskje ikke er helt trygg på minuttene likevel. Og det samme gjelder Shayne Pattynama, hvis offensive potensial ikke helt har blitt utløst i år. Jeg _tror_ Sebulonsen kan få jobben i kampen mot Molde på venstre vingback foran Pattynama. Og er Sondre Bjørshol litt undersnakket? Kanskje et hakk bak de to andre i offensiv råskap, men samtidig god og solid, og nok favoritt til å spille mest.

Så er det kanskje enda viktigere, og ikke minst vanskeligere, å finne ut hvem man tror starter hjemme mot Strømsgodset, hvor potensialet både for rent bur og offensive målpoeng er mye større enn i Molde. Jeg tror Pattynama har en god sjanse til å starte den kampen, og tviler meg fram til at han blir mitt Viking-valg. Sannsynligvis vil vi få se en Viking-spiller i forsvar hos mange, men hvem det blir er usikkert. Kanskje er stopper David Brekalo, som både er bunnsolid og en trussel på dødballer (scoret mot Molde i fjor) et trygt valg om man vil ha en som spiller 180 minutter.

Odd har to tøffe bortekamper, og den eneste defensive spilleren det er mulig å vurdere inn på "rik onkel" er Espen Ruud. Alle som har spilt fantasy i noen sesonger vet om det enorme offensive potensialet hans. Er trolig fus på straffer for Odd, og kan få målpoeng gjennom dødballer. Her er eventuelle poeng for at laget holder nullen en bonus med tanke på kampprogrammet, det er først og fremst veteranens offensive potensial som frister å få over 180 minutter. Og det er kanskje nok til å dytte ham inn.

Strømsgodset er mye av det samme som Odd her. Gustav Valsvik er en enorm trussel på offensive dødballer og kommer til å stange noen cornere i mål også i år. Sjansen er størst for enten 1 eller 2 poeng, men muligheten for en 15-poenger (mål, clean sheet og 3 bonuspoeng) er selvsagt alltid der. Jeg tror Valsvik hadde vært et ganske standard valg om ikke Tromsø og Vålerenga fikk flyttet sin kamp og dermed kom inn som lag med dobler.

Fra Tromsø er nok Jostein Gundersen et populært valg etter to dødballscoringer på de to siste kampene. Vingback Niklas Vesterlund var et populært valg i høst, og selv om det ikke har blitt uttelling i årets sesong, så skal dansken være et kanskje enda mer spennende valg her. Åpenbart en større trussel enn Gundersen fra åpent spill - og enda mer trygg på laget. Christophe Psyché kunne vært et alternativ, men siden han har vært ute med skade nå blir det for stor risiko å se den veien. At Psyché er usikker, Anders Jenssen det samme, Gundersen spiller med brukket finger, mens Casper Øyvann også har trøblet, kan være nok til å heller gå mot Vålerenga defensivt.

Men på "rik onkel"-laget jeg setter opp blir det keeper Jacob Haugaard som får plass. Rett og slett fordi kabalen må gå opp, og da blir det enten ham eller Vålerengas Kjetil Haug i mål. Og jeg er hakket mer fristet av Vålerengas forsvarere enn Vesterlund/Gundersen.

På Vålerengas forsvarere er det litt det samme som med Linnes/Haugen. Jeg tror at over lang tid er høyreback Vegar Eggen Hedenstad et hakket bedre valg enn venstreback Leonard Zuta. Så er Hedenstad litt for ofte skadd. Av med skade mot Haugesund og spilte ikke mot Bodø/Glimt, men var tilbake sist. Men på mange dødballer, og har dermed et fint potensial foran to ok bortekamper.

Opppsummert: Martin Linnes og/eller Kristoffer Haugen MÅ med. En Viking-forsvarer bør prioriteres, men er samtidig en nøtt. Så står man igjen med Vegar Eggen Hedenstad (eller Kjetil Haug), Espen Ruud, Gustav Valsvik og en Tromsø-forsvarer (Haugaard, Gundersen, Vesterlund) som alternativer til de to sist plassene.

Midtbane

Når man bruker "free hit" i FPL eller "rik onkel" i ESF er det lett å overtenke. Flere har nok stilt seg spørsmålet "Må egentlig Magnus Wolff Eikrem med?" i løpet av uka. Og 1 målpoeng (assist i runde 1) så langt i år, samt "bare" 13 målpoeng (4+9) i fjor er ikke så ekstremt tiltalende. Men med både Eirik Ulland Andersen og David Datro Fofana satt på sidelinja kommer Eikrem etter all sannsynlighet til å starte begge kampene i sin nye rolle som falsk 9'er.

Nei, det har ikke fungert supert i serien så langt, men i cupfinalen så vi litt av hvor god han er. Alle vet hvor høyt taket hans er, og å gå uten ham på "rik onkel" i en runde med to hjemmekamper? Joda, man kan sikkert klare seg langt med Linnes/Haugen/Brynhildsen som sin trio, men å gå uten Eikrem nå er å satse mer på flaksen enn nødvendig.

La oss ta Ola Brynhildsen med en gang. Like sikker som Eikrem? Ja, nesten. Her er egentlig spørsmålet først og fremst den fysiske formen. For Brynhildsen startet ikke mot Lillestrøm (litt fordi Kaasa fortjente sjansen etter et godt innhopp runden før), og virker å hangle litt. Så 180 minutter er nok mye å håpe på, men med Ulland og Fofana skadd kommer han til å starte begge kampene om han er i form.

LØSNER DET? Ola Brynhildsen har bommet og bommet så langt i år, men er likevel et must denne runden. Foto: Digitalsport

Så er det selvsagt lett å la seg skremme av at han har brent mange sjanser, spesielt i cupfinalen. Samtidig kan man nevne at han nok skulle hatt straffe mot både Lillestrøm og Rosenborg. Og for å se på glasset som halvfullt, ikke halvtomt: Han kommer til mange sjanser, truer riktig rom, og det er bare et spørsmål om tid før det løsner. Jeg som har rotet meg vekk fra "rik onkel" etter å ha svidd det forrige runde (lang historie, men takket være et ugunstig lag fra seriestart) må trolig gå uten ham. Jeg lever fint med å måtte klare meg uten mange populære "rik onkel"-valg i runde 5, men akkurat Brynhildsen frykter jeg at det kommer til å bli brutalt å stå uten. Høy xG+A så langt, og det må løsne snart. 18 målpoeng i fjor.

Den tredje av de åpenbare er Zlatko Tripic - så lenge han er kampklar. Sto over mot Haugesund sist, men har sett fantastisk ut før det. Her gjelder det å følge med mot kampstart. Virker han frist til å starte er det "umulig" å gå uten. Viking reiser i dag (fredag), så det gjelder å følge med.

Om han ikke er klar er det et spørsmål om man skal gi plassen til noen fra et annet lag, eller finne et Viking-alternativ. Niklas Sandberg og Kevin Kabrans kommer til å flere minutter om Tripic er ute, men har de vist nok og er de trygge nok på to starter? Harald Nilsen Tangen viste endelig glimt av fjoråret da han var meget god mot Haugesund, og mot Strømsgodset hjemme er det en spiller jeg gjerne skulle hatt inne.

Så lander jeg på at 3-5-2 er gunstigste formasjon (mer om hvorfor når vi ser på spissene). Da må de to siste plassene fylles her. Det naturlige laget å se til etter Viking og Molde er Vålerenga. Aron Dønnum, Osame Sahraroui eller noen andre?

Her kunne det vært skrevet mye, men la oss gjøre det kort: Dønnum kommer til å være det mest populære valget, og poengpotensialet hans bør alle kjenne til fra i fjor. Sahraoui er en glimrende spiller, selv om det målpoeng-messig ikke har løsnet helt for ham. Sahraoui er faktisk på 4.plass over xG+A (forventede mål og målgivende) i Eliteserien i år med 2.81, men har ennå 0 målpoeng. De tre over ham på lista har 3, 6 og 4 målpoeng. Så spillemessig har han fulgt opp en fin oppkjøring hvor han så lovende ut. To Vålerenga-spillere offensivt virker kanskje litt heftig med to bortekamper. Dønnum bør være mest populær, mens vi uten "rik onkel" sterkt bør vurdere Sahraoui, som budsjettmessig er enklere å få inn.

Siste mann? Ingen av Strømsgodsets muligheter (Johan Hove, Tobias Gulliksen) frister slik laget har sett ut og slik kampprogrammet har vært. Conrad Wallem, Filip Jørgensen, Mikael Ingebrigtsen eller Milan Jevtovic fra Odd? Nei. Minuttene for usikre for kantene, programmet litt for tøft.

Da står vi igjen med et ganske åpenbart valg fra Tromsø: August Mikkelsen. Uten målpoeng så langt i år, og bare med xG på 0.66 og 3 skudd på mål. Har fått ballen litt lengre bak i banen, og langt fra sett like giftig ut som da han fikk et stort gjennombrudd i år. At Tromsø heller ikke har sett veldig bra ut teller også mot. Men med dobbeltunde mot Jerv (B) og Vålerenga (H) er Mikkelsen det naturlige TIL-valget. I fjor ble det ofte 2 eller 3 bonuspoeng om han scoret.

Oppsummert: Er Tripic spilleklar, så er jeg ganske sikker på at Eikrem, Brynhildsen, Tripic, Dønnum og Mikkelsen blir en ganske standard midtbanefemmer vi får se på rik onkel denne runden.

Angrep

Her er det ikke vits i å bruke for mye tid eller for mange ord på Veton Berisha. Viking-spissen kommer til å være med på alle "rik onkel"-lag, og spørsmålet for de fleste vil i stedet være om han skal få kapteinsbindet.

Så er spørsmålet hvilke andre spillere som skal med. Og det er både et vanskelig, og samtidig ganske enkelt valg. For det er ingen som føles som den man MÅ ha som spiss nummer to, samtidig som det er en kandidat som utpeker seg som det beste valget.

Verken Molde eller Viking har andre kandidater her, og lagenes plasser er uansett brukt opp i mitt forslag. Altså må vi se mot Tromsø, Odd, Vålerenga og Strømsgodset.

Strømsgodset er første lag som kastes over bord. Litt på grunn av kampprogram og form. Men når Fred Friday har ikke scoret så langt, og klarer ikke helt framstå som en potensiell storcorer. Da er det særdeles vanskelig å bli fristet til å gå den veien. Lars-Jørgen Salvesen kunne vært et bedre valg, men de første rundene har vist tydelig at han trenger tid på å være helt 100% klar etter kneskaden som ødela hele 2021. 22, 73, 17 og 34 minutter i de fire første kampene gjør det umulig å velge sørlendingen.

Moses Ebiye var tidvis et meget populært og billig valg i fjor, og scoret 8 mål. Har startet alle fire kampene, men har gått fra 90 og 85 minutter til 67 og 59 i de to siste kampene, og har langt fra sett giftig nok ut til å være en spiller å ta inn nå. Samtidig er han på 5.plass i Eliteserien på xG+A med 2.71. Og som for Sahraoui på plassen over kan man spørre seg om det ikke løsner snart. Men at han er tatt av tidlig i de to siste kampene er et blinkende, rødt lys som nok vil gjøre mange skeptisk til å ta ham inn.

Da står man egentlig igjen med Tobias Lauritsen eller Vidar Örn Kjartansson som siste alternativ. Ørnen scoret riktig nok 2 mål mot Haugesund i runde 2, men var svak mot Jerv. Spilt 64, 68, 69 og 71 minutter så langt, og tar heller ikke straffer. Så vet man samtidig potensialet hans, og på xG+A pr 90 minutter er han faktisk på 5.plass i Eliteserien. Men om vi forventer oss rundt 140 minutter av ham, veier da kampprogrammet opp mot nestemann?

For nå, ved bruk av elimineringsmetoden, står vi igjen med Odd-spiss Lauritsen som det naturlige valget som spiss nummer to. Svært mange har ham inne allerede etter en god oppkjøring, og med sine 2 mål mot Aalesund sist runde kom endelig målene også etter tre kamper uten målpoeng. Spilt 90 minutter i alle kampene. Det som taler mot er åpenbart at kampprogrammet til Odd ikke er så fordelaktig. Men jeg tar mye heller den høyreiste Odd-spissen mot Sarpsborg og Molde enn å gamble på Ebiye, Friday eller Kjartansson. Selv om jeg mistenker at noen vil se på prislappen, ønske seg mest mulig kostnad inn, og dermed dytte inn Ørnen.

Alternativet til Lauritsen, slik jeg ser det, er å gå 4-5-1 eller å satse på Kjartansson. En ulempe ved Lauritsen er at han har pådratt seg et brudd i hånda, og skal spille med gips. Hvor mye det hemmer ham er ikke enkelt å si.

Oppsummert: Berisha kommer til å være på alle lag. Lauritsen stikker seg ut som nest beste spiss, marginalt foran Kjartansson. Ebiye og Friday har ikke vist nok så langt til å fortjene tilliten. Det må eventuelt være for de som allerede har Berisha og Lauritsen og ønsker å få "brukt opp" spissrush med tre spisser her.

Kaptein

Selv om den første kampen for Viking er tøff med Molde borte, gir det ikke høy odds at Veton Berisha blir den mest populære kapteinen denne runden. Storform og hat trick sist, og et trygt kort på laget.

Alternativet er først og fremst å se mot Moldes gode dobbel med to hjemmekamper og satse på at det løsner for enten Brynhildsen eller Eikrem. For de (veldig få) av oss som ikke kan bruke rik onkel ligger håpet i å kunne bruke "to kapteiner", og plukke en av Molde-spillerne sammen med Berisha. For min del blir det veien å gå, og jeg har ennå ikke bestemt meg for hvem av de to som får bindet.

Det kan selvsagt løsne for Sahraoui, Dønnum, Kjartansson eller Mikkelsen, og for de som virkelig vil skille seg ut kan det vurderes. Men i en så stor dobbeltrunde er det nok av andre muligheter til å skille seg ut slik at man ikke trenger å være fancy med kapteinsbindet.

Her er mitt lag for denne runden:

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Tags:

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form