Lukk søk

Fantasy

April 4, 2023

Fantasy Eliteserien: Alle øyne mot Aalesund!

Runde 26: En uventet dobbeltrunde gjør at dilemmaene er store og planene må endres. For hvor mange og hvilke spillere fra Aalesund må man ha inn?

Foto: Digitalsport

Det så ut som vi skulle være ferdige med dobbeltrunder for i år, og at veien fram mot serieslutt var ganske strak. Men så fikk plutselig Aalesund flytrøbbel og helgens kamp mot Jerv ble utsatt.

Med nyheten om at kampen er flyttet til onsdag 19.oktober betyr det at sunnmøringene har en herlig dobbel i kommende runde: HamKam (H) og Jerv (B). Dermed står vi foran en meget interessant situasjon nå. For man må vel hente Aalesund-spillere nå? Men hvem og hvor mange?

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Sjekk Coolbets Fantasy-dueller for runden:

Dette er Aalesund

Som alltid når det handler om Fantasy, så er egentlig svaret: Det kommer an på hvordan laget ditt ser ut og hvor stor risk du vil ta.

Men med det forbeholdet; Jeg tror det blir en for stor sjanse å gå uten Moses Ebiye (ANG, 7.3) kommende runde. Simen Bolkan Nordli (MID, 7.4) kommer også til å bli populær, selv om han var skuffende forrige dobbeltrunde. Og for de som vil triple seiler Simen Rafn (FOR, 4.6) eller Sten Grytebust (KEE, 5.1) opp som de kanskje best alternativene defensivt.

La oss først se litt på hvordan Aalesund ser ut. 26 mål på 24 kamper er absolutt ingenting å rope hurra for. 38 baklengs er nest best av lagene som er bak topp 5-gjengen som har stukket av, men i fantasy-sammenheng litt mindre fristende at det kun er fire "smultringer" i år, den siste midt i juli. På xG er det litt bedre. Der er "målforskjellen" 32.06 - 40.79.

Etter at storscorer Sigurd Haugen ble solgt er Aalesund ligaens nest svakeste lag med 9 poeng og 11 mål på 11 kamper. Er dette en klassisk felle vi kan gå i? Samtidig hører det med til historien at Rosenborg (x2), Vålerenga, Bodø/Glimt og Molde har vært blant motstanderne her, men samtidig har enklere hjemmekamper mot Odd (1-1) og Sarpsborg 08 (1-3) heller ikke gitt forventet uttelling.

Og det er nettopp kampprogrammet som er forlokkende nå. For Jerv og HamKam er pr nå kanskje ligaens to aller svakeste lag, og en dobbel mot de gir selvsagt solide muligheter. Det er også to andre lag jeg rangerer som svakere enn AaFK; Sandefjord og Kristiansund. Og nettopp de er motstandere i runde 27 og 28. Med andre ord bør Aalesund-spillerne man tar inn nå få bli på laget ut runde 28.

Disse må vurderes inn

Hvordan Aalesund kommer til å spille, og hvilke spillere som er mest attraktive, er et spørsmål mange vil stille seg nå. Og la det være sagt; Aalesund og trener Lars Arne Nilsen er noe av det vanskeligste å spå når det kommer til lagoppstillinger og formasjoner. Trolig kommer de til å endre både fasong og spillere i de kommende matchene.

Med mest trolig blir det tre stoppere og to vingbacker. Aalesund spilte med 4 bak i de første rundene, og prøvde det samme mot Strømsgodset og Sarpsborg 08 nylig, før det har vært 3-5-2/5-3-2 i de to siste kampene igjen.

Så til de mest interessante spillerne:

Simen Bolkan Nordli er nok den mange vil ha sine øyne rettet mot. Rett og slett fordi mange av oss har mye verdi på midten, og derfor greit kan bytte ut noen med ham. Men 2 mål og 5 målgivende så langt er ikke fantastiske tal. At han har vært tidvis benket er også bekymring, men nå har han tross alt startet 9 av de 10 siste. Unntaket var den tøffe bortekampen i Molde. Da er det litt verre at han nesten aldri får mer enn 65-75 minutter når han starter.

Samtidig er det verdt å legge merke til at kantspilleren, som skal til dansk fotball når kontrakten går ut ved nyttår, har en høyere xG. 5.19 ifølge Wyscout eller 3.78 ifølge FotMob. Med 5 skudd mot både Haugesund, Rosenborg og Odd, så 3 mot Strømsgodset, 2 mot Sarpsborg 08 og 0 (!) mot Viking er det en skuddglad herremann vi snakker om, men kun 5 av de 20 forsøkene har gått på mål. Totalt sett er hans xG+A på 9.71 på 18.plass i Eliteserien, både totalt og målt mot spilletid.

Vi finner Moses Ebiye på 13.plass på xG+A pr 90 minutter. Han scorer høyere pr minutt enn spillere som Tobias Heintz, Hugo Vetlesen og Osame Sahraoui, for å nevne noen. Siden han kom til Aalesund har de 6 kampene (5 fra start) gitt 3,24 i xG på totalt 392 minutter. Så må det legges til at tallene ikke er perfekte, ettersom dobbeltsjansen hans mot Odd (som endte i mål) totalt gir 1.12 i xG. Men uansett; Moses Ebiye er et klart førstevalg på topp, og en spiller som frister denne runden.

For Simen Rafn er det ikke nødvendigvis tallene som appellerer. 1.04 i xG og 0.53 i xA på 1287 minutter. Men det ble scoring sist. Og det handler altså mest om at han er et billig alternativ i forsvar, virker helt spikret på vingbacken, og dermed bør gi ok verdi i det fantastiske kampprogrammet.

Hva bør du gjøre?

Spørsmålet er selvsagt hva man bør gjøre for å få inn disse spillerne.

I forsvar føles det ut som at Odin Bjørtuft har gjort nytten for mitt lag. Med Tromsø (B), Vålerenga (H), Lillestrøm (B) som de tre neste er det for min del en veldig enkel vurdering å kvitte seg med Odd-stopperen nå og heller kjøre inn Rafn. For de med Mathias Løvik inne må det være bekymrende at Kristoffer Haugen var tilbake fra start mot Shamrock torsdag. Kanskje er tiden inne for å se lenger sør i fylket der?

På midten smerter det meg mest at jeg ikke får inn Mohamed Ofkir som møter Sandefjord hjemme, men å kaste Milan Jevtovic for å få inn Bolkan Nordli er en vurdering jeg har få problemer med å gjøre nå. Å droppe en spiller som Ola Brynhildsen, Tobias Heintz eller Hugo Vetlesen er langt vanskeligere å kunne forsvare her, men jeg ville definitivt prioritert Aalesund over å bytte INN noen av dem nå.

Moses Ebiye er nok mer problematisk for noen av oss nå. For de med David Fofana inne er det enklere. Men for mange av oss andre handler det da om å bytte ut enten Casper Tengstedt (åpenbart fullstendig uaktuelt), Ole Sæter eller en "død" spiss. For de som får til det siste er det å foretrekke. Selv blir min vurdering om jeg våger å bytte ut hyperpopulære Sæter med Ebiye før frist. Og siden man kun har 1 eller 2 bytter, så må det da -4 til for å få til (Rafn og Bolkan Nordli kommer nok inn uansett).

Her er man tilbake til forrige ukes tema: Hvor stor risiko vil du ta? Hvor mye har du å ta igjen / forsvare? Jeg frykter utvilsomt Sæters kamp hjemme mot Strømsgodset lørdag, for et Rosenborg i målform hjemme mot drammenserne kan gi målpoeng i flertall fra spissen. Men det er også noen punkter mot; At Kristall Ingason og Stefano Vecchia er tilbake betyr færre minutter for Sæter.

Og tenker vi tre runder av gangen, så har Ebiye nå HamKam (H)/Jerv (B), Sandefjord (H) og Kristiansund (B), mens Sæter har Strømsgodset (H), Molde (B) og Bodø/Glimt (H). Det er uten tvil et kampprogram som kraftig favoriserer Aalesund-spissen. Så er det åpenbart skummelt å gå mot en spiller så mange eier - for går planen feil vil det koste mange plasser. For min del blir Sæter til Ebiye, eller stå over, det store dilemmaet inn mot frist.

Kanskje burde det vært skrevet noen linjer om Jerv også, for de har tross alt en fin borte-dobbel selv med Sandefjord og Aalesund. Men sørlendingene er så svake, det rulleres så mye offensivt og det frister mye mer å gå på Aalesund, så det er vanskelig å finne noen man vil ha inn fra Jerv nå.

Rundens lag:

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Tags:

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form