Lukk søk

Blogg

June 5, 2021

Davys blogg: Ståle med svar på tiltale

- Når Kjetil Rekdal løste oppgavene, går det nok greit med Martin Ødegaard også.

Omtrent sånn lød svaret da Ståle Solbakken ble konfrontert med Marseille-matchvinnerens oppfatning av den begredelige privatlandskampen mot Luxembourg.

En kan selvsagt diskutere hvor elegant og treffsikker replikken er, men den er uansett et varsel om at vi har fått en ny og litt annerledes landslagssjef – en sjef som skjønner mediebildet, svarer på tiltale og ikke tar fem øre for å spissformulere seg i det offentlige rom.

Ståle Solbakken er selvfølgelig ikke den første norske landslagssjefen det stormer rundt. I Palermo spurte Åge Hareide de fremmøtte journalistene om de var «med oss eller mot oss». Egil «Drillo» Olsen gadd ikke diskutere taktikk og formasjon med «ufaglærte», og Ingvar Stadheim ble nullet og latterliggjort fordi han ikke hadde parabol.

Det nye med Ståle Solbakken er at han skjønner dagens mediebilde minst like godt som journalistene selv. Han møter dem på deres banehalvdel, og han er kunnskapsrik, detaljorientert, analytisk og like velforberedt som han er velformulert. Dermed ligger alt til rette for en tidsriktig og klikkvennlig konfrontasjon: Landslagssjefen i strupen på en eks-stjerne med status og rolle som tiljublet tv-ekspert!

Drøyt ti år er gått siden FC København slo Rosenborg 1-0 i Parken og kvalifiserte seg for puljespillet i Champions League takket være Jesper Grønkjærs reduseringsmål på Lerkendal i lagenes første møte. Den påfølgende pressekonferansen i Kongens by er kanskje det selsomste i mine knapt femti år som sportsjournalist.

- Å kalle det en skandale om vi hadde tapt for BATE Borisov i forrige runde viser at du verken følger med eller kan noe om hviterussisk eller internasjonal fotball. Kanskje kjenner du navnene på seks av de elleve i Real Madrids startoppstilling.

Ordrett er det kanskje ikke, men dette var Ståle Solbakkens budskap til en profilert kommentator i en av Københavns store og mektige tabloider. Og med det var pressekonferansen over. Ikke et ord om Sølvi Ottesens seiersmål eller håp og drømmer før puljetrekningen. Ståle Solbakken var på krigsstien og fikk åpenbart utløp for alt han hadde av oppdemmet aggresjon.

I min verden er uenighet, kritikk og diskusjon et utslag av og en garanti for vilje til forbedring. Frykter en debatt og meningsforskjeller, råtner fagmiljøer på rot. Det er likevel nokså uvanlig at landslagssjefer er så konkrete og tar så direkte til motmæle som Ståle Solbakken gjorde i svaret til Kjetil Rekdal.

I korte perioder har Ståle Solbakken selv fylt rollen som tv-ekspert – med en forbløffende oversikt og enorme detaljkunnskaper, en analytisk tilnærming og en forbilledlig pedagogisk og begripelig måte å ordlegge seg på. Han gikk for eksempel mer eller mindre direkte fra den opprivende «fyringen» i FCK til å briljere i TV 2s Premier League-studio.

At han kombinerer spisskompetanse på to beslektede, men likevel så ulike felt, gjør Ståle Solbakken ekstra interessant og spesielt spennende. Men viktigst og helt utslagsgivende er det selvfølgelig at han lykkes i det som er hovedoppdraget: Å få det beste ut av en talentfull generasjon norske fotballspillere! Gjør han ikke det, blir slagferdigheten og formuleringskunsten hans knapt en kuriositet!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form