Lukk søk

Obosligaen

May 2, 2021

Byggmesteren på Toten bygger nytt mot nye høyder

Christian Johnsen var en giftig spiss i gult og svart. Nå er han treneren som hver sesong bygger nye lag, mens avstanden til Eliteserien blir mindre år for år.

43-åringen er inne i sitt tredje kontraktperiode som Raufoss-trener, der han ble presentert som ny frontmann for Totens fotballhelter en desemberdag i 2016. Det var faktisk den tidligere spissens første trenerjobb på seniornivå. En ansettelse ingen hos "ammunisjons-laget" siden kan ha angret på med fasit i hånd.

Christian Johnsen har bygd stein på stein, og har vært en eneste lang suksesshistorie siden dag 1.

I sin første sesong ved roret ledet Johnsen Raufoss til playoff-tap mot Notodden over to kamper. Et nederlag av den sure sorten etter straffespark-konkurranse. Sesongen etter vant Raufoss avdeling 1 i PostNord-ligaen. Store utskiftninger i spillerstallen har ikke stoppet Raufoss-toget i å stadig ta nye steg. I 2019-sesongen leverte Toten-gjengen til 11.plass i OBOS. Fjorårets sterke 6.plass var den beste tabellplasseringen i klubbens historie siden 1972.

Spissen med 42 mål på 78 Raufoss-kamper i perioden 2000-2003 lar lite stå på tilfeldigheter når spillerstallen skal bygges. Det skjer stort sett hvert år mellom sesongslutt og sesongstart. Foran 2021-sesongen har Raufoss sagt farvel til 13 mann. Like mange er ropt inn på Nammo stadion. Det er det mest ekstreme tallet spillere trener Johnsen har byttet mellom to sesonger i det han går inn i sin femte sesong i Innlandets industri-hovedstad.

- Det er selvsagt ikke ideelt å miste mange spillere etter hver sesong, men det er en del avganger som kommer naturlig av at spillere viser seg positivt fram for større klubber enn Raufoss. Der ligger også litt av det vi kan tilby de som kommer hit, for Raufoss har ikke budsjett til store lønninger. Vi har satt en god treningskultur, og spillerne kommer til et sterkt utviklingsmiljø. Mange av de som kommer hit prøver å ta det siste steget. Vi ser etter spillere med potensiale, som tåler mye trening og som har ambisjoner, starter Raufoss-trener Christian Johnsen.

Følger godt med

Første test før seriestarten 15. mai borte mot Strømmen er lørdagens treningskamp mot Rosenborg. Det betyr 433 mot 433. Den formasjonen er opplest og vedtatt på Toten, der postulatene til Nils Arne Eggen og teoriene til Rinus Michels er noe av grunnmuren.

- Først og fremst blir det godt å spille kamp igjen, og det er alltid interessant å sjekke preferanser mot lag som Rosenborg. Vi er sugne på å komme i gang, og vi er som alle andre usikre på landskapet rundt oss. Vi har fått trent godt i vinter. Heldigvis har det vært lave smittetall på Toten, forteller trener Johnsen.

Sommeren 2019 reiste indreløper Mikkel Maigaard Jakobsen til Eliteserien og Strømsgodset. Dansken slo til direkte etter solide 1,5 år i Raufoss. Foran årets sesong har spillere som Solomon Owusu (Odd), Snorre Strand Nilsen (Kristiansund), Matias Belli Moldskred (Start) og Kristoffer Nessø (Sogndal) forlatt suksess-mannskapet som tapte playoff-kampen mot Åsane i fjor.

Trener Johnsen sto med 12 spillere i januar. Etter at Markus S. Karlsbakk (lån fra Aalesund) og Tobias Hestad (lån fra Molde) har signert denne uken, nærmer spillerstallen seg ferdig utfylt. Sistnevnte lyttet nok til gode råd fra Emil Brevik, som hadde et vellykket låneopphold på Toten i fjor.

Klar strategi

Hva ser Raufoss etter, og hvor leter de, når spillere skal hentes inn.

- Vi følger godt med i markedet, og ser etter spillere med tempo og gjerne fysiske forutsetninger for å trene mye. Vi kan ikke hente spillere fra samme hylle som toppklubbene eller lag fra store byer. Vi har hentet flere spillere fra Norsk Tipping-ligaen eller spillere vi ser har et uforløst potensiale. Vi prøver å utvikle både klubb og lag, men det blir stadig vanskeligere dess høyere opp på tabellen vi kommer, forteller Johnsen.

Han ser etter spillere med forskjellige kvaliteter, som i sum kan gi en balansert tropp.

- Hvem blir årets gjennombrudd i gult og svart?

- Vi har mange som har muligheter til å bli gode spillere, men de har litt ulikt grunnlag i forhold til skadehistorikk og tynt kampgrunnlag det siste året. Slik denne vinteren har vært er det litt vanskelig å peke ut noen spesielle, men noen kommer til å ta stegene de er her for å ta i år, avslutter Raufoss-trener Christian Johnsen.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form