Lukk søk

Lavere divisjoner

September 1, 2022

Breddefotballen skjelver: - Historien vil gjenta seg

Ja eller nei til normal fotballtrening og kampaktivitet neste uke? Et samlet Fotball-Norge venter spent på om myndighetene slipper opp på restriksjonene.

Foto: Digitalsport

- Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne.

Slik begynner hvert fall Sandviken-trener Magne Hesmyr Nilsen svaret på hvordan han ser på dagens situasjon i Fotball-Norge der alle lag under Eliteserien og Toppserien ikke får trene gjennomføre normale treninger.

- Igjen må altså unge voksne vente med å gjøre det de liker aller best - spille fotball. Selv om stadig flere blir vaksinert og færre alvorlig syke. Og det hadde vært enda verre dersom egoistene som nekter å vaksinere seg, gjorde nettopp det, sier Nilsen til norskfotball.com.

Hva nå?

Treneren presiserer at Sandviken-treningene for tiden foregår etter NFFs anbefalinger. Det betyr i gruppe på maks 20 spillere og med minimum én meters avstand.

Det er en øvelse breddeklubbene - dessverre - har blitt godt kjent med de siste årene.

- 14. januar blir ølkranene åpnet mens vi igjen får beskjed om å vente. Det tror jeg. Historien vil gjenta seg, spår Nilsen dystert og fortsetter:

- Håpet er jo at vi får fritak for meteren under trening og konkurranse. Men å tro på julenissen sluttet jeg med da jeg var fem år. Så får vi heller sprette XL1-flasken om det blir åpning for kontakttrening fra neste fredag. Og juble for at Ap faktisk følger opp det sa i fjor da de mente breddeidretten ble rammet for hardt.

Martin Overvik i den nyopprykkede 3. divisjonsklubben Bossekop håper det blir tillatt med kontakttrening fra og med fredag neste uke, og at det eventuelt vil gjelde også innendørs.

- Jeg tenker det er mer hensiktsmessig at vi som klubb arrangerer treninger og har gode smittevernprosedyrer kontra at spillerne møtes «på fritiden» og spiller uorganisert. For det er det som skjer rundt omkring, sier Overvik til norskfotball.com.

- En reprise av fjorårets oppkjøring hadde vært kjipt med tanke på den usikkerheten som regjerte da. Det tærer også veldig på motivasjonen til spillerne helt klart. Vi som bor såpass langt nord får heller ikke trent utendørs på denne tiden av året og er også avhengig av klarering for å trene inne, sier BUL-treneren.

Venter på svar

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen innrømmet i et møte med idretten onsdag at ting gikk fort da nye restriksjoner ble innført midt i desember, og at man nå har mer tid til å sette seg inn i og vurdere de ulike tiltakene.

I møtet der blant andre NFF deltok var et av kravene er at toppidrettsdefinisjonen må utvides til tidligere standard.

- Breddeidrett for voksne var kontinuerlig stengt i halvannet år under forrige regjering og dette har satt dype spor i hele idrettsbevegelsen. Vi håper vi har kommet dit hvor vurderingene og restriksjonene handler om hvordan vi kan leve med korona og holde idretten i gang under forsterkede smittevernstiltak, sier Lise Klaveness, direktør for toppfotball og landslag, til NFFs hjemmeside.

- Vi har fått utvetydige signaler fra øverste politiske myndigheter om at de senest den 14. januar vil gjeninnføre den tidligere definisjonen av toppidrett, og for fotballens del vil dette gjelde Eliteserien, Obosligaen, Toppserien, 1. divisjon kvinner og PostNord-ligaen. Dette er den toppfotballdefinisjonen vi har praktisert stort sett gjennom hele pandemien og som har kunnet spille fotball på en forsvarlig måte uavhengig av smittenivå i samfunnet, skrev NFF i en e-post til TV 2 denne uken.

La frem forslag

I en pressemelding onsdag meldte NIF om et «godt og konstruktivt møte». Idrettspresident Berit Kjøll la frem tre konkrete forslag innenfor barne- og ungdomsidretten, voksenidretten og toppidretten:

* Norsk idrett foreslår likebehandling av barn og unge opp til og med 20 år, slik at ungdom får samme mulighet til å trene og konkurrere som barn.  

* Toppidretten bør prinsipielt holdes åpen hvor toppidrettsutøvere kan trene og konkurrere som normalt. Disse utøverne lever allerede med strenge smittevernsrestriksjoner, de har en høy bevissthet omkring smittevern og de aller fleste er fullvaksinerte. Særforbundene bør selv kunne definere sin toppidrett. Dersom tiltak likevel anses som nødvendig for toppidretten mener Idrettsforbundet at unntakene for toppidrett, under enhver omstendighet, ikke kan settes snevrere enn det den var ved forrige nedstengning.

* Voksne utøvere bør kunne trene og konkurrere som normalt innenfor et ansvarlig smittevernsregime som alle særforbundene har tilrettelagt for.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form