Lukk søk

Eliteserien

October 1, 2021

Brassen som ble værende i Bodø: - Målet er å bli trener i Eliteserien

Husker du Thiago Martins? Brasilianeren som ble hentet til Bodø for å score mål i 2007? Han forlot aldri byen og satser nå på en trenerkarriere i norsk fotball.

Foto: norskfotball.com/Digitalsport

- Norsk går bra, men hvis du er fra Bergen eller Trondheim kan det være litt vanskelig for meg!

Slik svarer Thiago Martins og ler høyt på spørsmål om han ønsker at intervjuet gjennomføres på norsk eller engelsk. Etter 14 år i Norge skjønner han alt som sies og gjør seg mer enn godt forstått med en eksotisk portugisisk aksent.

Men at det skulle ende slik var langt fra planen da han landet i Bodø i 2007 og noen måneder senere hadde skutt Glimt opp i Eliteserien på første forsøk med 16 scoringer.

- Jeg tenkte jeg skulle være her i to, kanskje tre år. Men ting skjer, sier Martins.

Ble pappa

En av tingene som skjedde var at 44-åringen ble pappa i 2009. Og da Glimt ikke la frem en ny kontrakt etter fem mål på nivå to i 2010, la Martins opp, men ble værende i nord.

- Jeg hadde noen muligheter, blant annet i Oslo og i Obos-ligaen, men jeg ønsket å være nær familien i Bodø. Så da jobbet jeg litt her og der før jeg kom tilbake til fotballen et par år senere.

Portugiseren med italiensk pass har tidligere fortalt hvordan han slet med å finne seg til rette etter fotballkarrieren. Han vokste opp i fattige kår i Brasil, har en periode vært hjemløs i USA, men fant ro i naturen i nord.

- Jeg har blitt veldig glad i naturen i Bodø. Jeg trives godt med å surfe og bruke alt det naturen byr på. Det er så mye flott fjell og annen natur her.

Mens han jobbet som lærer, ble han overtalt til å gjøre comeback i fotballmiljøet etter en bitter Glimt-avskjed. Og arbeidet med juniorene og 4. divisjonsguttene i Grand Bodø ga raskt mersmak.

- Etter hvert vendte jeg tilbake til Glimt. Og så fikk jeg jobben, forteller Martins nærmest rørt.

Stillingen han snakker om er jobben som spillerutvikler i Bodø/Glimt med spesielt fokus på G17-laget. I februar i fjor avviste klubben 250 søkere fra hele verden og ansatte sin gamle spiss.

- Det har vært skikkelig artig å komme tilbake og få jobbe fulltid med fotballen. På sikt ønsker jeg også å ta et steg videre. Målet er å bli trener i Eliteserien, men jeg må ta steg for steg, sier Martins som har vært mye involvert rundt A-troppen denne sesongen for å bidra til å integrere brassen Pernambuco som ikke snakker engelsk.

Nytt Glimt

Bodø/Glimt og hverdagen på Aspmyra er knapt til å kjenne igjen fra sist 44-åringen hadde arenaen ved flyplassen som arbeidsplass. Da gikk laget opp og ned mellom nivå én og to - i kveld spiller den regjerende seriemesteren europacupkamp i Litauen.

- Det er helt crazy! Da jeg spilte her fikk vi kanskje en brødskive etter treningene og dro hjem. Nå er det så proft opplegg. Enorm forskjell. Også på akademiet der vi nå er 12 stykker og to trenere per årskull, forteller Martins.

Hans egen sønn på 11 år blir snart en del av akademiet der en gammel spiss må legge vekk fokuset på tre poeng og heller tenke utvikling og morgendagen. Men litt fokus på leken søramerikansk fotballstil er innenfor.

- Jeg prøver på det! Det er viktig å ha det moro med fotballen. Da går det fint med litt samba på trening, sier Martins og ler igjen.

- Og nå blir du i Norge for godt?

- For meg er Norge veldig, veldig spesielt. På en måte er det veldig lett å bo her. Du har ikke de samme bekymringene og utfordringene som i Brasil. Det føles trygt. Jeg har ikke tenkt så mye på hva som skjer, men man vet aldri i fotballverden, sier Bodø-brasilianeren.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form