Lukk søk

Internasjonal fotball

April 11, 2021

Allsvenskan-start i dag: - Trøkket er noe annet enn i Norge

Mens norsk fotball er stengt ned, ruller kula hos våre naboer i øst. Vi har bedt tre Sverige-kjennere fra norsk fotball spå gullduellen i Allsvenskan.

Foto: Digitalsport

Mens man i Norge fortsatt lener seg på ubekreftede planer om oppstart på de to øverste fotballnivåene om cirka en måned, er tilstanden en helt annen i Sverige.

Cupen har rullet i hele vinter, treningskampene har gått som normalt, nivå tre startet allerede forrige helg og i dag følger Allsvenskan og Superettan etter.

- Idretten står veldig sterkt både i Norge og Sverige, men entusiasmen kan være enorm i flere svenske klubber. I Hammarby, som jeg kjenner godt, er det kultur å være fan. Det kan bli euforiske tilstander. Publikum og trøkket er noe annet enn i Norge, sier Lars Fuhre til norskfotball.com.

- Men det er jo spesielt at det er stengt hos oss og åpent der. Forhåpentligvis må vi ikke vente så mye lenger i Norge nå.

Opprykkskok

Den 31 år gamle Asker-spilleren ble hentet til «Bajen» på nivå to i Sverige vinteren 2014 uten at så mange hevet øyenbrynene av den grunn.

Noen måneder senere feiret kultklubben opprykk med det høyeste publikumssnittet i hele Norden.

Fuhre minnes godt opprykksåret og det påfølgende comebacket på øverste nivå som betydde så mye for klubbens hardt prøvede fans i den sørlige delen av den svenske hovedstaden.

- Jeg er evig «Bajere» så jeg følger fortsatt med på dem, men det er ikke mange igjen fra tiden min i klubben. Jeg har veldig troen på dem i år. Hvis jeg tipper litt med hjertet spår jeg de, Malmö, Djurgården og Norrköping i gullkampen med IFK Göteborg og Häcken like bak, sier Fuhre.

Ni nordmenn

Store klubber fra store byer og en sterk rivalisering skaper en tribunekultur og tilskuertall mange andre land misunner svenskene. Og midt i det herlige Allsvenskan-kaoset finner vi denne sesongen ni nordmenn.

Aslan Fonn Witry har blitt en hit i Djurgården og får nå selskap i garderoben av Oslo-gutten Leo Cornic. Jo Inge Berget er kanskje den største norske profilen i ligaen, Mathias Dyngeland har slitt benken i Elfsborg, og det samme har Jonathan Rasheed (både svensk og norsk statsborgerskap) i Häcken.

Göteborg-klubben er en av flere med to nordmenn i troppen da de i vinter signerte Tobias Heintz. I Kalmar finner vi Gjøvik-gutten Oliver Berg og stopperkjempen Lars Sætra mens flere kanskje ikke kjenner til Eirik Haugan? 23-åringen dro tidlig til Marseille, endte så i Hødd før han ble hentet til Ostersund. Den trippelen blir han trolig stående alene med til evig tid.

- Fredrik Ulvestad er borte, men Jo Inge Berget har et veldig stort navn i Malmö. Også vil jeg selvsagt følge litt ekstra med på Lars Sætra etter overgangen til Kalmar, sier Fuhre om sin gamle Hammarby-lagkompis.

2016: Lars Fuhre fra tiden i Mjøndalen (Foto: Digitalsport)

Robin Edvardsen flyttet til Norge tilbake i 2010 og har spilt for Eidsvold Turn siden. Han følger Allsvenskan og særlig gamleklubben IFK Göteborg tett, men fikk nok et lag å heie på denne sesongen da lillebror Victor i fjor bidro sterkt til å skyte lille Degerfors opp.

- Det er vanskelig å si, men jeg tipper Malmö, Norrköping og Häcken vil kjempe om gullet. Bak der kommer Hammarby, Djurgården, AIK og IFK Göteborg. Nede i bunnen tror jeg Östersund, Mjällby, Varberg, Kalmar og Sirius får det tøft, sier Edvardsen til norskfotball.com.

En annen svenske som har spilt i Norge i en årrekke er spissen Björn Berglund. Han har bidratt annet bidra til å skyte Kvik Halden opp i 2. divisjon før han i vinter byttet til 3. divisjonsklubben Kråkerøy i Fredrikstad.

- Jeg tror Malmö kan få tøff motstand av flere lag som har forsterket bra. At Malmö, Häcken og Djurgården vil slåss om gullet med IFK Göteborg som utfordreren, blir mitt tips, sier Berglund til norskfotball.com.

Åpningsrunden Allsvenskan

Lørdag 15.00: 
Malmö - Hammarby

Lørdag 17.30:
Örebro - IFK Göteborg

Søndag 15.00:
Halmstad - Häcken
Mjällby - Varbergs

Søndag 17.30:
Elfsborg - Djurgården
IFK Norrköping - Sirius

Mandag 19.00:
Kalmar - Östersund
AIK - Degerfors

Alle kampene i Allsvenskan denne sesongen vises på Discovery+

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form