Lukk søk

Obosligaen

May 21, 2021

AaFK mot toppen med lokale unggutter: - De har vært veldig gode

AaFK ble tidenes dårligste Eliteserie-lag i fjor. En vinter og vår senere har Lars Arne Nilsen satt sammen et spennende mannskap med opprykk fra OBOS i blikket.

Aalesund vant 2 av 30 seriekamper i Eliteserien i fjor, der rekordlave 11 poeng sendte de oransje ned til stedet de kom fra før 2020-sesongen. OBOS-ligaen. Lars Bohinen feiret opprykk med laget sitt høsten 2019, som det laget som hadde tatt mest poeng på nivå 2 noen sinne med 79 av 90 mulige.

23.august 2020 fikk Lars Bohinen sparken. Inn kom Lars Arne Nilsen knappe tre uker etter at han fikk sparken som trener i Brann. Sunnmøringen, som elsker fjelltopper, var mannen som fikk Brann opp fra OBOS-ligaen igjen høsten 2015. Året etter var det sølv-feiring i Bergen, som toer bak Rosenborg i Eliteserien.

Kan "LAN" som han går under levere nok en snuoperasjon i OBOS? Søndag ble fjorårets tabellfemmer i Eliteserien, Kristiansund, gruset 4-0 på Nordmøre. Et varselskudd til resten av OBOS-gjengen, om at det er en ny gutt i byen som mener alvor?

- Det er en av de verste arenaene i Norge å komme som motstander. Kan vi vinne der kan vi slå hvem som helst i OBOS. Vi får ta det for det dette er. En treningskamp, men vi trengte å spille på oss litt selvtillit. Det har vi gjort i vinter, men det er mange gode lag som har levert sterkt inn mot sesongstart i OBOS. En del rare resultat har vi også sett, så vi er ikke blitt høye og mørke etter 4-0 mot Kristiansund. Det blir tett i toppen, men vi skal være med der oppe, sier AaFK-trener Lars Arne Nilsen.

De unge lokale

Korona-pandemien har gitt norske klubber store utfordringer med å få prøvespillere inn på trening. I Aalesund har man som i mange andre klubber, gitt flere unge spillere fra egne rekker sjansen på trening. I AaFK førte det til to proffkontrakter denne uken, da 17-åringen Nikolai Hopland (bildet sammen med trener Nilsen)og to år eldre Stian Aarønes Holte ble fullverdige medlemmer av spillerstallen til årets OBOS-sesong.

Hopland kom fra breddeklubben Rollon som G16-spiller, og ble flyttet opp som en del av G19-laget i fjor. Den spillende midtstopperen leverte 2x45 solide minutter mot Kristiansund søndag, og har hatt en eventyrlig utvikling de siste 3-4 månedene.

- Det har gått ganske fort. Etter jul fikk jeg beskjed om å trene med A-laget på ubestemt tid. Siden har jeg egentlig bare gjort mitt beste for å få være med så mye som mulig. For å være helt ærlig var jeg ganske nervøs før KBK-kampen, for jeg har ikke spilt på så høyt nivå noensinne før. Det var nytt, men veldig gøy, forteller Nikolai Hopland.

Stian Holte Aarønes er en midtstopper på 195 centimeter, og AaFK ser et stort potensiale i den allerede boks-sterke 19-åringen. En ryddegutt, som leverte en strålende debut i treningskamp-seieren mot Sogndal. For de som har fulgt norsk kvinnefotball i noen ti-år, er det kanskje noe kjent med etternavnet?

Ann Kristin Aarønes har VM-gull 1995 to år etter EM-gullet med Norge. Hun ble også toppscorer i VM, og feiret OL-bronse med det norske kvinnelandslaget sommeren etter. Hun var en kronisk målscorer, som var sterkt delaktig i Trondheims-Ørns 5 seriemesterskap og 6 cupmesterskap.

Sønnen Stian kommer fra breddeklubben Herd, og har hatt samme eventyrlige utvikling som Hopland de siste månedene.

- Dette har gått fort, og det var utrolig artig å få spille 90 minutter mot Sogndal. Jeg prøver å se litt langsiktig på dette, men klart det hadde vært gøy å fått bidratt litt med noen minutter og en debut i år. Det mest realistiske er å tenke langsiktig, for jeg må ha på meg noen kilo med muskler nå som kroppen trolig er ferdig utvokst. Om 1-2 år håper jeg å kunne bidra mye på bana. Mamma er litt misfornøyd med at jeg er midtstopper, og syns nok jeg helst skulle ha scora litt flere mål. Både hun og pappa har lært meg mye, forteller Stian Holte Aarønes.

Trener Nilsen er klar på at korona-pandemien har vært en liten gull-perioden for de unge spillerne.

- Først av alt jobbes det veldig bra i akademiet, og det har det blitt gjort over tid. For denne gjengen har koronaen vært en god ting. De har fått sjansen, tatt godt vare på den, og så viser de at man tar nye nivå over tid om man har det grunnleggende i bunn med holdninger, innstilling og talent. Det gror veldig godt i klubben nå. Noen av de unge har vært veldig gode i vinter, sier AaFK-trener Nilsen.

Mange målpoeng

Treneren er klar på at de unge spillerne ikke blir stallfyll, og at en allerede i serieåpningen kan få for eksempel Nikolai Hopland i startelleveren. AaFK har hatt sine utfordringer på midtstopperplass i vinter, der egentlig kun Jonas Grønner har vært eneste rene alternativ. Til unggutta gjorde sin entre. Svenske David Fällmann nektes fortsatt innreise til Norge, fordi Ålesund er i rød sone. Han må uansett i innreisekarantene ved ankomst Jugendbyen, og er dermed sterkt tvilsom til seriestarten. Derfor ble også tidligere Mjøndalen-stopper Quint Jansen signert inn på kontrakt ut 2021-sesongen.

I generalprøven lørdag mot Åsane vil vi trolig få en 17-åring i spann med Grønner fra start, og treneren er veldig fornøyd med spillerstallen han rår over.

- Spillerstallen ser bra ut, men så lenge det er et åpent vindu kan det både komme å gå spillere. Jeg er fornøyd nå, sier Lars Arne Nilsen.

Han er klar på at starten på trenerjobben i klubben var tøff.

- Det var en tøff høst i fjor som ga meg mange svar. Jeg skjønte jo etter hvert hvilken vei det gikk, og forsto også etter hvert hva som måtte gjøres. Vi måtte bygge et helt nytt lag, og det har vært veldig gøy. Det å finne ut hvem som skulle bli med videre, og hente inn nye. Det er spillere vi er veldig godt fornøyde med, og føler vi har truffet veldig godt på det vi har hentet inn. Det å bygge et nytt lag kan ta litt tid, men det har sett veldig bra ut hittil. Spillerne har løst oppgaven veldig bra, og ser ut til å ha tatt spillestilen godt, forteller trener Nilsen.

Sist AaFK var i OBOS, var Niklas Castro en hit og landeplage på nivå 2. Oslo-gutten var ditto en stor skuffelse i fjor, men i år står ikke alt og faller på om 25-åringen leverer varene i alle 30 runder.

- Vi gleder oss til å komme i gang, og vi er et angrepslag. Det er mange målpoeng i de offensive spillerne våre, sier AaFK-trener Lars Arne Nilsen til slutt.

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form