Lukk søk

Tabelltips

September 1, 2022

4.divisjonstipset: Sogn og Fjordane

En soleklar favoritt peker seg ut i en målrik avdeling. Se vårt tabelltips!

Foto: Digitalsport

4.divisjon i Sogn og Fjordane kan bli en av de tøffeste avdelingene når det kommer til kampen om opprykksplassen. For sist sesong rykket både Årdal, Fjøra og Sogndal 2 ned. Dermed er det tre lag fra nivået over som skal forsøke seg her.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Samtidig kan det skille mye i denne divisjonen. For eksempel vant Fjøra hele 10-0 i en treningskamp mot Eid, som bør være et av de beste lagene fra fjorårets 4.divisjon, like før påske.

Trolig står det mellom de tre lagene som rykket ned. Vi holder Fjøra som sterkest, men opprykket avhenger mye av hvor hardt Sogndal 2 går for opprykk.

Coolbets sesongodds:

Her er vårt tabelltips for 4.divisjon Sogn og Fjordane:

1. Fjøra

Coolbets vinnerodds: 2.10

Fjøra rykket ned fra 3.divisjon i fjor, men gjorde seg absolutt ikke bort. Lå over streken med 90 minutter igjen, men møtte beinhard motstand i Fana. Tapte der, samtidig som Lysekloster og Brann 2 klatret forbi med hver sin seier.

Viste virkelig muskler med 10-0 over Eid i siste treningskamp. Har en fantastisk offensiv på dette nivået. Ulrik Flo holder ennå koken etter mange år i toppfotballen. Også Malvin Gjerde har vist seg som en fantastisk målscorer, uansett om det er 3.- eller 4.divisjon. Nok en Flo i stallen nå etter at Johan, sønn til nåværende Sogndal-trener Tore Andre, har meldt overgang fra fotball i Englands lavere divisjoner.

Mistet flere som spilte mye i fjor. Mats Bådsvik (Lokomotiv Oslo), Eivind Fallås Dahl (Studentspretten), Skage Storheim (Voss), Vegard Halset (Bjarg) og Elias Mittet (Årdal) har alle takket for seg. Men har, som vanlig, fått et par gode unge spillere som ikke får A-kontrakt hos storebror Sogndal. Jonas Torvanger og Per Michael Thune er vinterens signeringer derfra, i tillegg til en litne håndfull andre.

Keeper Kristian Rutlin, Kenneth Skjerven og Andreas Lerheim Olsen noen av de som i sin tid har kommet fra Sogndal, og blitt nøkkelspillere for Fjøra. Det eneste som bør true opprykket i år er om Sogndal virkelig legger krefter i et opprykk for andrelaget sitt.

DEN GANG: Ulrik Flo jubler her for et mål i Tippeligaen mot Brann. Fortsatt holder han koken for Fjøra, som blir den fremste opprykksfavoritten i avdelingen. Foto: Digitalsport

2. Sogndal 2

Coolbets vinnerodds: 3.00

Med litt skader og et hektisk kampprogram for både andrelag og førstelag ble det ikke så mye hjelp fra A-stallen i 3.divisjon i fjor. Dermed ble Sogndal 2 et slaktoffer. Kun 2 poeng og hele 63 baklengsmål på 13 kamper. Slapp inn 5+ mål i 8 av 13 kamper, inkludert grusomme 1-11 for Frigg hjemme, og det til tross for at man der stilte mange fra førstelaget.

Har man viljen til å rykke opp, så bør Sogndal 2 kunne vinne denne avdelingen. Har hentet Kristoffer Ørjaseter (Florø) og Erik Flataker fra egen juniorstall til A-laget. Også Sander Hestetun Kilen, Marius Årøy har fått vise seg for A-laget. Spilte juniorfotball, ikke 3.divisjon, i fjor. Det samme gjelder andrekeeper Sondre Midthjell. Anders Nord (lån til Øygarden), Emmanuel Grønner (Kjelsås/Bærum) og Eirik Lereng blant de unge som ikke er inne i elleveren i OBOS-ligaen nå, i tillegg til 3-4 eldre spillere. Vil Sogndal opp, og stiller med brorparten av disse ofte, så bør det gå riktig så bra.

3. Årdal

Coolbets vinnerodds: 4.25

Det siste av lagene som rykket ned fra 3.divisjon. Scoret altfor lite, hadde et parstygge tap, men klarte samtidig 1-1 borte mot Lyn og slo hardtsatsende Lysekloster 1-0 på hjemmebane som høydepunkter. Så laget til Morten Brandsdal, en gang i tiden blant landets aller mest lovende spisser, gjorde seg absolutt ikke helt bort.

Bransdal har en annen fantastisk målscorer i sine rekker nå. Truls Hovland har slittenormt med ryggsmerter de siste årene, noe som har gjort at det bare ble 3 kamper i høst. Tilbake nå, og 2 mål mot både Eid (4-0) og Fjøra (2-5) i NM. Både Brede Ylvisåker, Eirik Rode og Anders Lereng blant de som ellers sto fram i fjor. Har mistet Jakob Bergset til Førde, men samtidig gjort en god forsterkning i Elias Mittet fra Fjøra. Bør være et topplag i denne avdelingen.

4. Stryn

Coolbets vinnerodds: 25

Hoffleverandør av Flo-er til norsk toppfotball. Og kanskje en dark horse i toppen? Har nok engang sendt en meget spennende unggutt til Sogndal. Sondre Ørjaseter scoret 10 mål i fjor, har gått rett inn på OBOS-ligalaget, og er umulig å erstatte.

8-3 over Vik i en av de siste treningskampene en fin bekreftelse, og holdt brukbart følge med favoritt Fjøra i NM, hvor de tapte 2-3. Med Ørjaseter ute blir målene fra Vegard Hopland (13 mål i fjor) enda viktigere. Fikk også hjem gode Jan Marius Brekke i fjor. Bør kunne bli øvre halvdel, men spørs om de kan utfordrede beste i avdelingen.

5. Eid

Coolbets vinnerodds: 12

Vant sin avdeling i fjor, men måtte gi tapt for sterke Førde i kvalifiseringen. Og med tre lag ned fra 3.divisjon å bryne seg på skal det bli tøft å komme like høyt i år. 0-4 for Årdal, ett av nedrykkslagene, i NM-kvalifiseringen. Det ga kanskje et varsel om hva som kreves for å hevde seg helt i toppen. Og 0-10 (!) for Fjøra i siste treningskamp hamret inn det samme inntrykket. Hatt en tropp med noen fravær i vinter målt mot fjoråret, og da er de et stykke bak de beste.

Den legendariske målscorere Mads Wie spilte bare et par kamper i fjor, men vil savnes når han har gått til Sandane. Også Petja Cink (Sandane)og JakobHagen (Kjelsås) har forlatt klubben. Kristian Lefdal og Joakim Vedvik togode spillere som vil måtte dra en del av lasset.

6. Måløy

Coolbets vinnerodds: 20

Personlig er jeg litt snurt for at man droppet et av landets kuleste klubbnavn, Tornado Måløy. Måløy FK er sammenslåingen mellom Tornado og Skavøypoll, og kan kanskje være en joker i toppen av tabellen. Trenes av Erik Sandal, for et tiår siden en undervurdert og elegant midtbanespiller på Hødd. Cupmester med målgivende til scoringen i 2012.

Men 2-5 for Sandane og 1-9 for Ørsta i treningskamper, samt 1-7 for Førde i cupen, bærer ikke bud om at Måløy skal være et topplag denne sesongen.

Får hjem William Rakkenes fra studier i USA snart. Bra slagkraft offensivt hvor Marko Ntontai Or Dodaj fikk et gjennombrudd i fjor, og har fortsatt å score i vinter. Et par rutinerte spillere som Espen Standal.

7. Studentspretten

Coolbets vinnerodds: 35

Et av 4.divisjons artigste navn? Studentspretten har blitt lag klubb nummer 3 i Sogndal bak Fjøra og Sogndal. Rollen som studentlag betyr at man ofte mister store deler av spillerstallen i løpet av sommeren. Samtidig har Høgskolen i Sogndal mange studieretninger innen helse og idrett, noe som gjør at det ofte kommer brukbare 4.divisjonsspillere inn døra. Samtidig har Fjøras hakket mer ambisiøse satsing ikke passet for alle.

I vinter har de blant annet fått Eivind Fallås Dahl fra nabo Fjøra. Han spilte for Asker i 2.divisjon seinest i 2019, og blir lett en solid forsterkning her. Sigve Kvame (Staal) og Jens-Emil Kjær (Halsen) andre som har erfaring fra nivået over. Har viste styrke ved å knuse Jølster og Bremanger i vinter, og skal være for gode til å havne i noen bunnstrid her. Men hvordan ser troppen ut i august?

8. Vik

Coolbets vinnerodds: 50

Endte på 4.plass i den jevneste av de to avdelingene i høst, og hadde kortere vei til 1.plass enn til 5.plass.

Kunne takke storscorer Ørjan Myrkaskog mye for det. Fortid i Førde og Åsane, og har vært en målgarantist på langt høyere nivåer enn dette. Ikke den eneste som har vært i Vik en mannsalder. Både Svein Erik Saglien og keeper Stig Roar Hovland er breddefotballegender, og spillere som begge kan se tilbake på egne 40-årsdager. Viktig rutine i dette laget.

En som er langt mindre rutinert, men får en like viktig oppgave, er 22-årige Joakim Blomseth Skjerven, som nå blir spillende trener for spillere langt eldre enn seg selv. 3-8 for Stryn i generalprøven et varsel om at det skiller en god del til de beste.

9. Høyang

Coolbets vinnerodds: 75

Havnet i et vakum i sin avdeling i høst, og tapte mot Førde og Stryn. Var samtidig bedre enn de tre øvrige lagene i avdelingen. Det var mye takket være storscorer Joakim Sjøthun Måren, som siden 2016 står med 73 mål på 84 kamper.

En litt ujevn oppkjøring hvor Høyang har tapt for Bremanger (3-6) og 5.divisjonslaget Dale (1-3), slått Førde 2 (3-2). En ganske tynn tropp, og vil få merke at Sondre Ulvestad har reist til Bergen.

10. Jølster

Coolbets vinnerodds: 100

Hadde en tøff høst i en avdeling hvor Førde og Stryn var milevis bedre enn resten. Gjorde jobben med 7 poeng hjemme mot de 3 ganske jevnbyrdige lagene, men sviktet borte. Ny trener i Alexander Lekva, som kommer fra aldersbestemt nivå i Førde. Han overtar en stall som er ganske identisk med fjorårets, men har mistet viktige Mathias Årdal til Fjøra.

Som for de fleste lag i 4.divisjon mange unge, men har også en håndfull spillere som har vært med lenge her. Både kaptein Bård Sandnes og Jon Atle Heggheim blant de som har mange år bak seg for A-laget. Stortap for Studentspretten (2-7) i vinterserien, men fikk en opptur med 5-2 over Bremanger. 5-3 i generalprøven mot Førde 2 med hat trick fra Nikolai Kvarme.

11. Førde 2

Coolbets vinnerodds: 50

Ett av bare to andrelag i avdelingen. Vil kunne få en del hjelp fra benken til førstelaget. Men selv om Førde bør ha ok sjanser i 3.divisjon, så er benken tynn. Men spillere som Kristian Lilleåsen (eks-Stabæk 2), Øystein Østvik (spilte mye i fjor) og ikke minst egne Kristian Bell (G16-landslaget i 2018) satt der i første seriekamp. Noen flere i bakhånd som har vært skadd nå.

Førde 2 var uansett suverene i 5.divisjon i fjor med full pott på 8 kamper. Hadde et veldig ungt lag som var bedre enn motstanderne, og har beholdt de fleste. Det inkluderer Tobias Holme, som sto fram med 11 mål. Veldig spennende å se hvordan det unge laget klarer seg i denne divisjonen.

12. Bremanger

Coolbets vinnerodds: 100

Berget så vidt plassen på bortemål etter at det endte 4-4 mot Dale i nedrykkskvalifiseringen. Var på felgen, men snudde etter at Dale brant en straffe på 1-0 (som ville sendt Bremanger ned). Det var en opptur etter at det også hadde gått tungt i seriespillet.

2-5 for Jølster og 1-9 for Studentspretten i vinterserien bærer ikke akkurat bud om at det skal gå så mye bedre i år, men slo Høyang med 6-3. Tapte "bare" 1-5 for Florø fra 3.divisjon, men samme sifre mot Dale fra 5.divisjon bør bekymre.

Martin Klakegg Hauge, en målgarantist for klubben i flere sesonger, den som kan utgjøre en forskjell offensivt sammen med Martin Senneseth. Har også sikret seg en potensielt enorm forsterkning i Christer Husa. Den mangeårige Florø-stopperen og -kapteinen skal dog bare være med på kamper "når det passer", så for Bremangers sjanser er det best om det er 12 ganger i stedet for 2.

Bremanger dømmes nord og ned ofte, og kanskje går vi i samme felle nå ved å undervurdere dem. Men bør bli tøft i år.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form