Lukk søk

Lavere divisjoner

September 1, 2022

16.mai: Breddefotballens festdag!

Det er ikke bare i Eliteserien det smeller mandag. En lang rekke lokaloppgjør spilles også nedover i divisjonene. Her er oppgjørene det kommer til å smelle ordentlig i!

Det er duket for ordentlig fotballfest 16.mai! Både hos Viking, Aalesund og Bodø/Glimt er det meldt om å utsolgt, mens både Vålerenga og Brann melder om stor billett-iver.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

Men det er ikke bare i toppen at det er duket for folkefester. For både i 3.divisjon, 4.divisjon og 5.divisjon er det satt opp en rekke lokaloppgjør mellom erkerivaler. Svært mange har forhåpninger om mange hunder tilskuere på tribunene.

Florø - Førde, Eid - Stryn, Hovdebygda - Ørsta, Verdal - Vuku, Vinje - Seljord, Kjellmyra - Flisa og Dokka - Nordre Land er kampene vi skriver om i denne saken. Lokaloppgjør som betyr enormt for de involverte, og som kommer til å bidra til å skape folkefest på ulike steder i landet.

NorskFotball.com elsker disse kampene, og ser virkelig fram mot disse lokaloppgjørene som betyr så mye.

Her er de største lokaloppgjørene 16.mai:

Florø - Førde (3.divisjon, Sogn og Fjordane)

Mens Florø har vært oppe i OBOS-ligaen, har Førde vært nede i 4.divisjon. Men nå er de to rivalene igjen på samme nivå, og dermed er det duket for første seriemøte siden 2016!

Den gang var Florø fullstendig overlegne og vant 7-0 hjemme og 4-0 borte. Også årene før var det Florø som var overlegne, og vi må nesten ti år tilbake i tid for å finne forrige gang Førde vant. Den gang kjempet de to om opprykket, og seieren i september bidro til at Førde snappet opprykket.

Coolbet tilbyr odds på alle de lokal storkampene 16.mai:

Selv om Florø har vært det ledende laget de siste årene, er Førde nok favoritter nå etter en flott start på sesongen. Etter å ha innledet med uavgjort mot Brumunddal har Førde nå fire strake seiere. Florø har på sin side 2 seiere og 3 tap, og mangler viktige Nelsinho etter rødt kort sist.

At rollene er litt snudd vises også ved at trener Terje Rognsø og nøkkelspiller Stefan Aase, som var med Florø oppover, nå kommer som gjester til Florø for å ta med tre poeng hjem for Førde.

Kjellmyra - Flisa (5.divisjon, Indre Østland)

Coolbet tilbyr målscorerodds på kampen mellom Kjellmyra og Flisa!

Her har vi et virkelig lokaloppgjør i Hedmarks skoger!

Et av mine tydeligste breddefotballminner fra barndommen er faktisk fra Kjellmyra, hvor jeg så laget spille mot Vålerenga 2. I tillegg til at det å få møte hovedstadslaget åpenbart var en stor happening, så slo Kjellmyra til og med til med loppemarked i pausen for å dra enda flere tilskuere til kamp.

Av disse to lagene er det liten tvil om at Kjellmyra nok setter størst pris på at de møtes i 5.divisjon nå. For mens de har rotet rundt i de nedre divisjoner i en del år, har nabo og "storebror" Flisa mer å vise til i ganske nær fortid.

Men selv om Flisa nok skal være favoritt i denne kampen, så har Kjellmyra vist solide tendenser så langt. Etter å ha innledet med 3-1 over Eidskog ble det utrolige 12-2 over Vang i forrige kamp!

De to lagene møttes også i høst, med hver sin hjemmeseier som resultat. Kjellmyra tok første stikk med 3-1 hjemme foran meget imponerende 400 tilskuere, og det er lov å håpe på lignende folkefest 16.mai!

Flisa fikk revansje med 4-1 et par uker senere. Flisa vant da også de 8 øvrige kampene sine, men mislyktes i kvalifiseringen. Siden i fjor har toppscorer Peder Bye Foss gått til Ridabu, men Elmahdi Bellchen fra Elverum er en meget solid erstatter. Han scoret to mål da Flisa innledet sesongen med imponerende 8-1 over Rena.

Dokka - Nordre Land (5.divisjon, Indre Østland)

Et oppgjør i samme fylke som forrige kamp, men her skal vi til gamle Oppland. Og til et ordentlig, ordentlig lokaloppgjør!

Coolbet tilbyr odds på Dokka - Nordre Land!

For mellom Nordre Lands bane på Brovold til Dokka Stadion skiller det under halvannen kilometer. Dokka har imidlertid flyttet fra sistnevnte bane til Baggerudmoen, et par kilometer vest for tettstedet Dokka, i årets sesong.

Det er Nordre Land som har vært storebror de siste årene. I fjor ble lagene tabellnaboer i sin avdeling, men Nordre Land tok dobbelt så mange poeng (20-10) og vant begge de interne oppgjørene. Først 3-0 borte, så 1-0 hjemme.

Dokka har fått en tøff start på årets sesong med 3-6 for Skreia og 0-5 for Vind. Også Nordre Land måtte gi tapt for Skreia (3-4), men noterte seg for en meget imponerende 10-2-seier over Vardal i sesongens første kamp.

Eid - Stryn (4.divisjon, Sogn og Fjordane)

Sogn og Fjordane byr virkelig opp til folkefester på 16.mai. For selv om det er på nivået under Florø - Førde, så betyr ikke Eid - Stryn noe mindre for lagene.

Lokalavisa Fjordingen oppsummerer godt hva det handler om med sin overskrift dagen før kampen. "Laget som vinn her kan gå med hovuda høgt heva 17. mai" oppsummerer hva alle disse kampene handler om. Det er ikke bare 3 poeng, men ekstremt med prestisje. Når det da spilles dagen før nasjonaldagen legges det på enda en dimensjon.

Begge lagene henger med i toppen etter fire runder. Eid har slått Jølster, Vik og Bremanger, men måtte gi tapt for serieleder Årdal. Stryn har på sin side knust Måløy og Høyang med 5-0 og 6-0, samt spilt uavgjort mot Fjøra og Sogndal 2, som rykket ned fra 3.divisjon sist sesong.

Hovdebygda - Ørsta (4.divisjon, Sunnmøre)

I Ørsta drømmer man om 1000 tilskuere når kommunens to beste lag barker sammen! Det er fotballfeber, og to lag som virkelig lengter etter å kunne gå med hodet høyest hevet på nasjonaldagen.

Hovdebygda imponerte stort i fjor, men har startet årets sesong med tre strake tap. Dermed er det kanskje nabo Ørsta, som rykket opp fra 5.divisjon, som får favorittstempelet i derbyet. Med 3-0 over Langevåg og 4-1 over Blindheim har de fått en god start på årets sesong.

Sunnmørsposten sender kampen, russen lokkes med gratis inngang, og kampen om være stedets beste lag blir den store snakkisen både før og etter kamp.

Verdal - Vuku (4.divisjon, Trøndelag)

Egentlig skal Verdal måle seg med Stjørdals-Blink, Steinkjer og Levanger i tidligere Nord-Trøndelags fotballhierarki. Men man må innse at de tre rivalene er henholdsvis tre, to og ett nivå høyere i divisjonene nå. Dermed handler det om å i det minst være best i egen kommune. For å kunne bevise det trenger Verdal å slå nabo og lillebror Vuku på breddefotballens festdag.

Det trenger ikke bli noen enkel oppgave. For mens Verdal har snublet mot både Levanger 2 og Stjørdals-Blink 2 så langt, har Vuku vunnet 3 av 4 kamper.

Det heter seg at det er av sine egne man skal ha det. For Verdal kan det fort bli slik mandag. Mange Verdal-spillere har trappet ned i Vuku de siste årene. Både Trond Hynne, Oskar Hynne, Jøran Wass og Jonas Kokås har gått fra Verdal til Vuku siden nedrykket fra 3.divisjon i 2019.

Liten mot stor, by mot bygd, oppkomling mot lag på vei ned. Her har man de fleste ingrediensene for et heftig lokaloppgjør, og trolig blir det folksomt på Verdal 16.mai.

Vinje - Seljord (5.divisjon, Telemark)

I Vest-Telemark er det ikke altfor ofte det er lokaloppgjør. Bak Notodden og Skarphedin er det en ganske mørk flekk på det norske fotballkartet. Men 16.mai blir det feststemning når Seljord reiser 45 minutter vestover for å møte Vinje i Åmot.

Coolbet tilbyr odds på kampen mellom Vinje og Seljord mandag!

Det blir første møte mellom de to lagene siden 2009. Et møte som Seljord nok helst vil glemme, ettersom de tapte 0-9. Samtidig gikk store deler av dagens tropp fortsatt i barnehagen da den kampen ble spilt, så å glemme den bør ikke by på store problemer.

Som oftest når to lag litt ute i periferien møtes er det store aldersforskjeller. Også Vinje har mange unge spillere, men også rutinerte karer som 42-årige Adis Smaljic, som jevnt og trutt har scoret mål i en årrekke.

Ingen av de to lagene har fått noen god start på årets sesong. Vinje, som endte på 8.plass i høst, har kun tatt 1 poeng, som kom med to sene mål mot Storm 2 sist. Like mange poeng har Seljord, som rykket opp fra 6.divisjon i fjor. Dermed er de to lagene plassert i bunnen, og 16.mai-oppgjøret blir en viktig kamp for å kunne berge plassen i år.

Selv om Seljord har vært nede i en dyp bølgedal nå, er det ikke altfor lenge siden de faktisk gjorde det ok. I 2003 var de faktisk i 3.divisjonsavdeling med Mjøndalen, og hjemmekampen mot brunetrøyene ble vunnet med 2-1! Det er lov til å si at de to lagene har tatt hver sin vei i seriesystemet siden da.

Følg oss på Twitter og Facebook for den bredeste dekningen av norsk fotball!

...

Bli med på vårt nyhetsbrev!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form